Opintojen rahoittaminen ja tuet
Opiskelun voit rahoittaa usealla eri tavalla. Opintotoimistot ja hakupalvelut auttavat sinua opintojen rahoittamiseen liittyvissä kysymyksissä.
Opiskelun voit rahoittaa usealla eri tavalla. Opintotoimistot ja hakupalvelut auttavat sinua opintojen rahoittamiseen liittyvissä kysymyksissä.
Ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa, tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa ja omaehtoisessa ammatti- ja erikoisammattitutkitokoulutukssa sinulla on mahdollisuus saada opintotukea opiskelusi aikana. Opintotuen edellytyksenä on, että opiskelusi on päätoimista.
Opintotuen määrän voi tarkistaa Kelan laskurilla ennen opintotuen hakemista. Opintotukea haetaan Kelalta. Hakulomakkeet ja ohjeet löydät kelan sivulta.
Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä sekä valtion takaamasta opintolainasta. Opintoraha ja asumislisä ovat etuisuuksia, joita sinun ei tarvitse maksaa takaisin. Opintolaina maksetaan takaisin ja sen takaisinmaksu alkaa opiskelun päätyttyä.
Jos saat lapsilisää, eläkettä, työttömyysetuutta tai jotain muuta koulutustukea, sinulla ei ole oikeutta opintotukeen. Opintotuen saannin edellytyksenä on säännöllinen, päätoiminen opiskelu. Jos sinulle kertyy runsaasti poissaoloja, ilmoitetaan tästä Kelalle, joka keskeyttää tuen maksamisen ja perii aiheetta maksetun tuen takaisin.
Ammatillisessa koulutuksessa opiskelevana sinulla on mahdollisuus saada koulumatkatukea. Kela korvaa päivittäisten koulumatkojen kustannuksia. Olet oikeutettu koulumatkatukeen myös työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa, mikäli se perustuu koulutussopimukseen (on palkatonta).
Voit tarkistaa oletko oikeutettu saamaan koulumatkatukea sekä tuen määrän Kelan laskurilla. Koulutumatkatukea haetaa Kelalta. Hakulomakkeet ja ohjeet löydät kelan sivulta. Jos käytät Waltti-liikennettä tai kuljet Matkahuollon linja-autolla, saat opintotoimistosta ostotodistuksen lipun ostamista varten.
Oppisopimusopiskelijalle voidaan maksaa opintososiaalisia etuuksia eli päivärahaa ja perheavustusta, oppilaitoksessa toteutettavien koulutusjaksojen ja näyttöjen ajalta, mikäli työnantaja ei ko. jakson ajalta maksa palkkaa.
Oikeudesta etuuteen päätetetään oppisopimuksen sopimisen jälkeen, kun tehdään päätös opiskelijaksi ottamisesta.
Etuus laskutetaan oppilaitoksessa toteutetetun koulutusjakson ja näyttöjen jälkeen. Lisätietoa oppisopimuskoulutuksen opintososiaalisest edut -sivulla.
25-vuotta täyttäneellä työttömällä on mahdollista opiskella tutkintotavoitteisessa ammatillisessa koulutuksessa työttömyysetuudella. Työttömyysetuudella voi myös jatkaa aiemmin kesken jäänyttä tutkintoon johtavaa koulutusta. Molemmissa tapauksissa koulutuksen on edistettävä työttömän mahdollisuutta työllistyä.
Työttömyysetuuksia ovat työttömyyspäiväraha tai työmarkkinatuki. Työttömyysetuudella opiskelun täytyy olla päätoimista.
Jos sinua kiinnostaa opiskelu työttömyysetuudella, sovi siitä ensin TE-palvelujen kanssa. Sieltä saat myös lisätietoa, mitä muita edellytyksiä pitää täyttyä, jotta opiskelu työttömyysetuudella on mahdollista. Lisäksi sinun pitää hakeutua haluamaasi koulutukseen. Työttömyysetuudella opiskeluun ei ole varattu omia aloituspaikkoja, vaan hakeutuminen tapahtuu samoin pääsyvaatimuksin, kuin muilla koulutukseen hakeutuvilla.
Säätiö jakaa vuosittain apurahoja alkuperäisestä Kaarlo ja Tyyne Lintulan Säätiön ja Kreeta Rautajoen rahastosta sekä Erikoisrahastosta Rovaniemeltä kotoisin olevien orpojen tai vähävaraisten nuorten opiskelijoiden ammattiin valmistavien opintojen ja ammattiopintojen rahoittamiseen.
Oppivelvollisella opiskelijalla, jolla asuntolan ja kodin välinen matka on yli 100 km, on mahdollista saada matkakorvausta kodin ja asuntolan välisiin viikonloppumatkoihin.
Tutustu matkakorvausohjeistukseen.
Opintojen alussa joillakin aloilla tehdään kuvallinen henkilökortti, jota tarvitaan työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa. Kortteja käytetään esim. rakennus-, metsä-. maarakennus- ja kaivosaloilla.
Digitaalinen Slice-opiskelijakortti toimii virallisena todistuksena opiskelustasi REDUssa. Ohjeet opiskelijakortin käyttöönottoon: https://redu.fi/fi/opiskelijalle/opiskelijakortti
Huom! Aikuiskoulututukea ei voi enää saada. Laki aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta on tullut voimaan 1.6.2024. Lisätietoa >>