Usein kysyttyä
Usein kysyttyjä kysymyksiä oppisopimuskoulutuksesta.
Usein kysyttyjä kysymyksiä oppisopimuskoulutuksesta.
Oppisopimuksella voi suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon. Tutkintovaihtoehtoja on noin 164. Lisätietoja tutkinnoista saa Opetushallituksen verkkosivuilta.
Oppisopimuksen kesto on yksilöllinen. Keskimäärin kesto perustutkinnoissa 2 - 3 vuotta, ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa 1½ - 2 vuotta.
Oppisopimusopiskelijaksi hakeutuva hankkii itse koulutukseen soveltuvan työpaikan tai sopii oman työnantajansa kanssa mahdollisuudesta aloittaa oppisopimuskoulutus. REDU ei välitä oppisopimustyöpaikkoja.
Oppisopimuspaikkaa haetaan kuten tavallista työpaikkaa. Avoimia työpaikkoja voi löytyä esim. TE-toimiston nettisivuilta: www.mol.fi. Työttömän työnhakijan kannattaa selvittää myös mahdollisuutta työharjoitteluun tai työelämävalmennukseen työ- ja elinkeinotoimistosta. Harjoittelu tai valmennus voi päätyttyään johtaa oppisopimukseen ko. työnantajan kanssa. Oppisopimuskoulutuksen voi suorittaa myös jo olemassa olevassa työpaikassa.
Työpaikan työtehtävien tulee olla riittävän monipuolisia, jotta opiskelija voi oppia siellä tutkinnossa vaadittavat ammatilliset tiedot ja taidot. Oppisopimuspaikaksi soveltuvat pienet, keskisuuret ja isot työpaikat yksityiseltä tai julkiselta sektorilta. Työnantaja voi olla myös säätiö tai yhdistys. REDUn asiakkuusvastaava arvioi työpaikan soveltuvuuden.
Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti työnantajan ja opiskelijan tarpeiden mukaan mihin aikaan vuodesta tahansa. Oppisopimus käynnistyy yleensä työpaikalla tapahtuvalla oppimisella eli töiden aloittamisella.
Myös yrittäjät voivat opiskella oppisopimuksella. Tällöin sopimuksen osapuolina ovat yrittäjä ja Lapin koulutuskeskus REDU. Lisäksi yrittäjä tai REDU etsii opintojen ajaksi mentorin, joka tukee ja kannustaa koulutuksen aikana.
Työnantaja maksaa opiskelijalle vähintään alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Tarkempia tietoja alan palkkauksesta voi kysyä ammattialan liitosta. Voimassa olevat työehtosopimukset löytyvät Finlexin sivuilta.
Työnantaja saa tukea uuden tai olemassa olevan henkilöstön koulutukseen. Tietopuolinen koulutus ja tutkintoon sisältyvät tutkintotilaisuudet ovat työnantajalle maksuttomia. Lisäksi työnantaja saa koulutuskorvausta työpaikalla annettavan koulutuksen järjestämisestä. Lapin koulutuskeskus REDU maksaa koulutuskorvausta 10-200 € kuukaudessa ja suuruuteen vaikuttaa koulutusala ja tutkinto sekä opiskelijan aikaisempi koulutus ja työkokemus. Työnantaja voi myös saada työ- ja elinkeinotoimistosta palkkatukea työttömän työnhakijan palkkaukseen. Palkkatuen suuruus on noin 700 euroa kuukaudessa ja sen myöntämisestä päättää työ- ja elinkeinotoimisto.
Työpaikkakouluttajalla tulee olla työkokemusta ja / tai koulutusta opiskelijan koulutusalalta, jolloin hän osaa ohjata opiskelijaa työssä oppimisessa. REDU järjestää säännöllisesti työpaikkakouluttajakoulutusta, josta saa lisätukea työpaikkakouluttajan tehtävään.