Usein kysyttyä
Usein kysyttyjä kysymyksiä oppisopimuskoulutuksesta.
Usein kysyttyjä kysymyksiä oppisopimuskoulutuksesta.
Oppisopimuksella voi suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai yksittäisiä tutkinnon osia. Tutkintovaihtoehtoja on noin 164. Lisätietoja tutkinnoista saa Opetushallituksen verkkosivuilta.
Oppisopimuksen kesto on yksilöllinen. Keskimäärin kesto perustutkinnoissa 2 - 3 vuotta, ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa 1½ - 2 vuotta.
Oppisopimusopiskelijaksi hakeutuva hankkii itse koulutukseen soveltuvan työpaikan tai sopii oman työnantajansa kanssa mahdollisuudesta aloittaa oppisopimuskoulutus. REDU ei välitä oppisopimustyöpaikkoja.
Oppisopimuspaikkaa haetaan kuten tavallista työpaikkaa. Avoimia työpaikkoja voi löytyä esim. TE-toimiston nettisivuilta: www.tyomarkkinatori.fi tai Haussa oleva oppisopimuskoulutus - Haku hakutekijöillä
Työttömän työnhakijan kannattaa selvittää myös mahdollisuutta TE-palvelujen työkokeiluun. Lyhyt työkokeilu voi päätyttyään johtaa oppisopimukseen ko. työnantajan kanssa ja oppisopimuksen ajaksi voidaan myöntää palkkatukea, mikäli ehdot täyttyvät. Oppisopimuskoulutuksen voi suorittaa myös jo olemassa olevassa työpaikassa.
Työpaikan työtehtävien tulee olla riittävän monipuolisia, jotta opiskelija voi oppia siellä tutkinnossa vaadittavat ammatilliset tiedot ja taidot. Oppisopimuspaikaksi soveltuvat pienet, keskisuuret ja isot työpaikat yksityiseltä tai julkiselta sektorilta. Työnantaja voi olla myös säätiö tai yhdistys. REDUn asiakkuusvastaava arvioi työpaikan soveltuvuuden.
Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti työnantajan ja opiskelijan tarpeiden mukaan. Oppisopimus käynnistyy yleensä työpaikalla tapahtuvalla oppimisella eli töiden aloittamisella.
Myös yrittäjät voivat opiskella oppisopimuksella. Tällöin sopimuksen osapuolina ovat yrittäjä ja Lapin koulutuskeskus REDU. Yrittäjä tarvitsee opintojen ajaksi mentorin, joka tukee ja kannustaa koulutuksen aikana.
Työnantaja maksaa opiskelijalle vähintään alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Tarkempia tietoja alan palkkauksesta voi kysyä ammattialan liitosta. Voimassa olevat työehtosopimukset löytyvät Finlexin sivuilta.
Oppisopimuksen avulla työnantaja voi hankkia uusia työntekijöitä ja täsmäkouluttaa heitä sekä vahvistaa nykyisen henkilöstön osaamista. Monet työnantajat kokevat, että oppisopimuskoulutus motivoi työntekijöitä ja lisää heidän sitoutumistaan.
Oppisopimusopiskelijan rekrytoinnista ja kouluttamisesta työnantajalle aiheutuvat kustannukset rajoittuvat pääasiassa opiskelijan palkkakuluihin. Työnantaja voi hakea TE-palveluista palkkatukea työttömän työnhakijan palkkaukseen oppisopimuksella. Palkkatuki voi olla 50% palkasta koko oppisopimuksen ajalle. Palkkatuen myöntämisestä päättää TE-palvelut.
Työpaikkaohjaajalla tulee olla työkokemusta ja tai koulutusta opiskelijan koulutusalalta, jolloin hän osaa ohjata opiskelijaa työssä oppimisessa. REDU järjestää säännöllisesti työpaikkaohjaajakoulutusta, josta saa lisätukea työpaikkaohjaajan tehtävään.