Näytöt ja arviointi
Ammatillisten tutkinnon osien ammattitaidon ja osaamisen osoitat tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa eli näytöllä.
Ammatillisten tutkinnon osien ammattitaidon ja osaamisen osoitat tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa eli näytöllä.
Näyttö voi muodostua yhdestä tai useammasta työtehtävästä yhdellä tai useammalla työpaikalla. Perustellusta syystä näyttö tai osa siitä voidaan toteuttaa myös oppilaitoksessa. Näytössä osoitettava osaaminen ja osaamisen kriteerit on määritelty suoritettavan tutkinnon osan perusteissa.
Näyttö järjestetään työpaikalla yleensä opiskelijan työelämässä oppimisen jakson aikana. Niissä erityistapauksissa, jotka on lueteltu liitteenä olevassa REDUn osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelmassa, voidaan näyttö järjestää myös oppilaitoksessa.
Yhteisten tutkinnon osien (YTO) osa-alueiden sekä valmentavien koulutuksien osien osaamista osoitetaan myös muilla tavoilla kuin näytöillä. Näistä muista osaamisen osoittamistavoista on päätetty ko. YTO:n osa-alueiden ja valmentavien koulutuksien osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelmassa.
Näytössä osoitettavan ammatillisen tutkinnon osan osaamisen arvioinnin toteuttavat ja arvioinnista päättävät yhdessä tutkinnon osittain REDUn nimeämät kaksi arvioijaa. Toinen arvioijista on opettaja ja toinen työelämän edustaja. Erityisestä syystä arvioinnin voi toteuttaa ja arvioinnista päättää myös kaksi opettajaa tai muuta koulutuksen järjestäjän edustajaa.
YTO:n osa-alueiden sekä valmentavien koulutuksien osien osaamisen arvioinnista päättää toteutuksesta vastaava opettaja.
Osaamisen arvioinnissa vertaillaan osoittamaasi osaamista tutkinnon tai koulutuksen perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin tai osaamistavoitteisiin sekä niiden arviointikriteereihin. Nämä kriteerit ovat Opetushallituksen päättämiä valtakunnallisia kriteereitä eli ne ovat samat kaikissa oppilaitoksissa. Tutkinnon perusteet löytyvät osoitteesta: eperusteet.opintopolku.fi.
Perustutkinnoissa osaaminen arvioidaan 5-portaisella arvosana-asteikolla.
T1 - T2 = tyydyttävä
H3 - H4 = hyvä
K5 = kiitettävä
Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa sekä valmentavissa koulutuksissa osaaminen arvioidaan joko hyväksytyksi tai hylätyksi.
Se mitä osaamista vaaditaan ko. arvosanan saamiseksi, on määrätty tutkinnon ja sen osan perusteiden arviointikriteereissä. Tutkinnon perusteet on määrännyt Opetushallitus ja ne löytyvät osoitteesta eperusteet.opintopolku.fi (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)
Lisätietoa liitteenä olevassa osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelmassa.
Osaamisen arvioinnista tehdään arviointipäätös.
Arviointipäätöksen allekirjoittavat arvioijat eli opettaja ja työpaikan edustaja tai muu koulutuksen järjestäjän nimeämä arvioija.
Jos näytön yhteydessä osoitetaan samalla myös yhteisten tutkinnon osien osa-alueiden osaamista, YTO-osasta tehdään erillinen arvointipäätös.
Kun arviointipäätös on tehty, se näytetään tai toimitetaan opiskelijalle esim. sähköpostilla.
Opiskelija saa halutessaan kopion hänelle näytetystä päätöksestä.
Arviointipäätöksen tehnyt opettaja kirjaa arviointitiedot StudentaPlus:aan mahdollisimman pian, mutta viimeistään 2 viikon sisällä näytöstä.
Opiskelijan katsotaan saaneen tiedon arviontipäätöksestä seuraavan päivä, kun se kirjattu Studentaan. Tästä alkaa se 14 päivän aika, minä arviointipäätökseen esim. arvosanaan tyytymätön opiskelija voi esittää arvioinnin tarkastamista (oikaisua).
Opiskelijana saat palautetta osaamisesi kehittymisestä tutkinnon suorittamisen tai koulutuksen aikana. Palautetta antavat opetuksesta vastaavat opettajat sekä muut opiskelijan opetukseen, ohjaukseen ja tukeen osallistuvat. Työpaikalla järjestettävän koulutuksen aikana saat palautetta myös työpaikkaohjaajaltasi. Palaute ei ole arviointia eikä siinä käytetä arvosanoja.
Palautteella sinua ohjataan ja kannustetaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisten tavoitteiden saavuttamiseen sekä kehitetään edellytyksiä itsearviointiin.
Osaamisen hankkimisen aikana annettu palaute ei vaikuta tutkinnon tai koulutuksen osan osaamisen arviontiin! Opiskelija osoittaa osaamisensa erikseen näytössä tai muussa osaamisen arvioinnissa siten, kun tutkinnon perusteissa on määrätty.
Palaute osaamisen kehittymisestä on laadullista palautetta eli siinä ei käytetä numeroarvosanoja. Koulutuksen toteutuksen päätteeksi annettavassa palautteessa voidaan kuitenkin kertoa, että millä tasolla opiskelijan osaaminen on (T = tyydyttävällä, H = hyvällä tai K = kiitettävällä) suhteessa tutkinnon perusteiden arviointikriteereihin sekä tämän lisäksi kirjallisesti, mitä osaamista opiskelijan tulisi vielä kehittää ja parantaa, jotta saavuttaisi kriteerien seuraavan tason.
Lisätietoa liitteenä olevassa osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelmassa.
Lisätietoa: Tutkintojen ePerusteet (opintopolku.fi)
Voit korottaa ammatillisen perustutkinnon ammatillisen tutkinnon osan tai yhteisen tutkinnon osa-alueen arvosanaa, mikäli olet hankkinut lisää osaamista arvosanan saamisen jälkeen ja koet, että aiemmin saamasi arvosana ei enää vastaa nykyistä osaamistasoasi.
Arvosanan korottamisessa osoitat uudelleen osaamisesi ja se arvioidaan uudelleen. Jos kyseessä on ammatillinen tutkinnon osa, sinulle järjestetään näyttö. Yhteisen tutkinnon osan osaamisen voi osoittaa esimerkiksi tentissä, kokeessa tai muussa tilaisuudessa.
Opiskeluaikana arvosanan korottaminen on opiskelijalle maksutonta. Opiskeluaikana korotettu arvosana tulee myös tutkintotodistukseesi.
Valmistumisen eli todistuksen kirjoittamisen jälkeen arvosanan korottaminen on maksullista. Valmistumisen jälkeen korotetusta arvosanasta saat erillisen todistuksen.
Pyynnön arvosanan korottamisesta voit esittää suoraan arviontipäätöksen tehneelle opettajalle heti arviointipäätöksen jälkeen.
HOKS-keskustelussa sovitaan, miten menetellään arvosanan korottamisessa. HOKSiin kirjataan mahdollinen lisäosaamisen hankkiminen ja osaamisen osoittamisen ajankohta.
Voit myös myöhemmin opiskelusi aikana eli opiskeluoikeuden voimassa ollessa tehdä arvosanan korottamisen pyynnön (hakemuksen) liitteenä olevalla lomakkeella. Lomakkeen löydät tekstin lopusta. Lomake toimitetaan arviontipäätöksen tehneelle opettajalle tai omaohjaajallesi.
Valmistumisen eli todistuksen kirjoittamisen jälkeen arvosanan korottaminen on maksullista.
Arvosanan korottamisesta perittävät maksut:
Täytä korottamisen hakemuslomake ja toimita se REDUn hakutoimistoon tai opintotoimistoon. Lomakkeen löydät tekstin lopusta.
Jos koet, että osaamisesi on arvioitu väärin perustein ja arvosanasi siitä syystä on liian alhainen, voit hakea arvioinnin tarkastamista.
Arvioinnin tarkastamista on haettava 14 päivän sisällä siitä, kun olet saanut tietää arviointipäätöksen (arvosanan).
Jos 14 päivää on ehtinyt mennä, voit tehdä korottamispyynnön.
Lisätietoa: Tutkintojen ePerusteet (opintopolku.fi)
Jos saat hylätyn arviointipäätöksen (hylätty arvosana), on sinulla oikeus arvioinnin uusimiseen.
Hylätyn arviointipäätöksen tehnyt opettaja keskustelee ensin asiasta kanssasi (HOKS-keskustelu), ja ilmoittaa sovituista toimenpiteistä omaohjaajalle.
HOKS-keskustelussa sovitaan muun muassa siitä, kuinka hankit puuttuvaa osaamista sekä miten ja milloin osoitat osaamisesi uudelleen.
Jos koet, että osaamisesi on arvioitu väärin perustein ja olet saanut hylätyn arvosanan tästä syystä, voit hakea arvioinnin tarkastamista. Arvioinnin tarkastamista on haettava 14 päivän sisällä siitä, kun olet saanut tietää arviointipäätöksen.
Lisätietoa: Tutkintojen ePerusteet (opintopolku.fi)
Jos olet tyytymätön saamaasi osaamisen arviointiin, voit ensin pyytää sen tarkastamista (1. vaihe).
Jos olet edelleen tyytymätön saamaasi arvioinnin tarkastamispäätökseen, voit tehdä siitä oikaisupyynnön (2. vaihe).
Jos osaamisen arviointi on hylätty, sinulla on oikeus arvioinnin uusimiseen. Voit myös hakea uusinta-arviointia arvosanan korottamiseksi.
Voit pyytää arvioinnin tehneiltä opettajilta ja työelämän arvioijilta kirjallisesti arvioinnin tarkastamista 14 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut tiedon arviointipäätöksestä.
Arvioinnin tarkastamista haetaan liitteenä olevalla lomakkeella.Lomakkeen oheineen löydät tekstin lopusta.
Arvioinnin tehneen opettajan ja työelämän arvioijan on tehtävä päätös arvioinnin tarkastamisesta viivytyksettä. Arvioinnin tarkastamisen päätös ja mahdollisesti korjattu arviointi kirjataan opiskelijahallintojärjestelmään.
Oikaisua on pyydettävä 14 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut tiedon arvoinnin tarkastamispäätöksestä (1. vaiheen päätös).
Arvioinnin oikaisua voi hakea vasta arvioinnin tarkastamispäätöksen saamisen jälkeen. Tutkintokoulutusten opiskelijat voivat hakea oikaisua valtakunnalliselta työelämätoimikunnalta. Valmentavien koulutuksien arvionnin oikaisua haetaan rehtorilta.
Lisätietoa:
Laissa ammatillisesta koulutuksesta 531/2017 53§:ssä on säädetty koulutuksen järjestäjän velvollisuudesta laatia osuunnitelma osaamisen arvioinnin toteuttamisesta.
REDUn osaamisen arvioinnin toteuttamisuunnitelma rakentuu yhteisestä osasta sekä sitä täydentävistä tutkintokohtaisista osista. Yhteisen osan löydät liiteenä alla.
1.8.2022 jälkeen uudistuvien tutkintojen hyväksytyt osaamisen arvionnin toteuttamisuunnitelmat löydät ePerusteista:
Ammatilliset tutkinnot:
Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA):
Aiemmat hyväksytyt osaamisen arvioninin toteuttamissuunnitelmat ovat nähtävillä ROKKI-inrassa henkilökunnalle ja opiskelijoille.