Järjestyssäännöt
Tutustu REDUn järjestyssääntöihin.
Kaikilla oppilaitosyhteisössä toimivilla eli opiskelijoilla, henkilökunnalla ja vierailijoilla on oikeus turvalliseen ja viihtyisään oppimis- ja työympäristöön sekä yhtäläiseen ja oikeudenmukaiseen kohteluun.
Järjestyssääntöjen tehtävänä on luoda perusta turvallisuudelle, viihtyvyydelle sekä yhtäläiselle ja oikeudenmukaiselle kohtelulle oppilaitosyhteisössä. Järjestyssäännöt edistävät myös koulutuksille asetettujen kasvatus-, ammattitaito- ja osaamistavoitteiden saavuttamista.
REDUn järjestyssäännöt 1.8.2022 alkaen (versio 4) on hyväksytty kuntayhtymän johtajan päätöksellä A6/2022.
1 LUKU: Johdanto ja soveltamisala
Kaikilla oppilaitosyhteisössä toimivilla eli opiskelijoilla, henkilökunnalla ja vierailijoilla on oikeus turvalliseen ja viihtyisään oppimis- ja työympäristöön sekä yhtäläiseen ja oikeudenmukaiseen kohteluun.
Järjestyssääntöjen tehtävänä on luoda perusta turvallisuudelle, viihtyvyydelle sekä yhtäläiselle ja oikeuden mukaiselle kohtelulle oppilaitosyhteisössä. Järjestyssäännöt edistävät myös koulutuksille asetettujen kasvatus-, ammattitaito- ja osaamistavoitteiden saavuttamista.
Opiskelijan oikeudesta turvalliseen opiskeluympäristöön on säädetty Laissa ammatillisesta koulutuksesta 531/2017, 80 § ja Laissa tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta 1215/2020 26 §.
Lainsäädäntö velvoittaa koulutuksen järjestäjän eli Rovaniemen koulutuskuntayhtymän, (jatkossa REDU) tulee hyväksyä järjestyssäännöt tai antaa muut oppilaitoksessa sovellettavat järjestysmääräykset, joilla edistetään sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä oppilaitosyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.
Poikkeustilanteessa kuntayhtymän johtajan päätöksellä voidaan määräajaksi, enintään kolmeksi (3) kuukaudeksi kerrallaan, poiketa näistä järjestyssääntöjen säännöistä tai antaa sääntöjä täsmentäviä määräyksiä. Näistä poikkeustilanteen sääntöpoikkeuksista on tiedotettava opiskelijoita, henkilökuntaa ja vierailijoita mm. REDUn verkkosivuilla.
Koulutuksen järjestäjän tulee myös laatia suunnitelma kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista (L531/2017 80 § § ja L1215/2020 26 §). REDUssa tämä suunnitelma on laadittu erillisenä menettelytapaohjeena (Menettelytapaohjeet järjestysääntörikkomuksissa).
Alle 18-vuotiaat ovat nyt oppivelvollisia
Oppivelvollisuuslain voimaantulo 1.8.2021 muuttaa opiskelijoiden oikeuksia ja velvollisuuksia. Oppivelvollisia ovat Suomessa vakituisesti asuvat. Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää 7 vuotta ja päättyy, kun täyttää 18-vuotta. Pääsääntöisesti ennen 1.1.2005 syntyneiden osalta oppivelvollisuus on jo päättynyt. (Oppivelvollisuuslaki 1214/2020 2 § ja 25 §.)
Maksuton koulutus, opetukseen osallistumisvelvollisuus ja huoltajan valvontavastuu
Oppivelvollisuus antaa oppivelvolliselle opiskelijalle oikeuksia ja lisää velvollisuuksia. Oppivelvollisella opiskelijalla on nyt oikeus opiskelun maksuttomuuteen. Oppivelvollisella opiskelijalla on nyt myös velvoite osallistua opetukseen ja opiskelijan huoltajalla on lakisääteinen velvoite valvoa, että opiskelija osallistuu opetukseen.
Järjestyssääntöjä noudatetaan kaikissa REDUn oppilaitoksissa eli Lapin koulutuskeskus REDUssa ja Santasport Lapin urheiluopistossa (jatkossa oppilaitos). REDU Edu Oy:n osalta järjestyssäännöt koskevat vain REDUn oppilaitosten toimintayksikköjen oppimisympäristöissä tapahtuvaa koulutusta. Säännöt ovat voimassa kaikissa oppilaitoksen toimintayksiköissä (toimipisteissä), niiden ulkoalueilla (tonteilla) ellei järjestyssäännöissä ole toisin mainittu.
Järjestyssääntöjä noudatetaan myös oppilaitoksen toimintayksikköjen ulkopuolisissa oppimisympäristöissä, kuten työkohteissa, työmailla sekä tilaisuuksissa, tapahtumissa ja vierailuilla, joihin opiskelijat osallistuvat osana opiskeluaan. Järjestyssäännöt ovat voimassa myös oppilaitoksen järjestämän matkustamisen ja majoituksen aikana.
Järjestyssäännöt ovat voimassa myös oppilaitoksen ulkopuolisissa ympäristöissä ja verkossa ml. sosiaalinen media siltä osin, kuin säännöissä on erikseen tarkennettu.
Työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa ja näytöissä noudatetaan oppilaitoksen ja työpaikan välistä koulutus- tai oppisopimusta sekä järjestyssääntöjen pykäliä 1 §, 2 §, 3 § ja 12 §.
Järjestyssäännöt koskevat kaikkia oppilaitosyhteisössä toimivia opiskelijoita, henkilökuntaa ja vierailijoita siten kuin säännöissä on tarkemmin eritelty. Järjestyssääntöjä sovelletaan oppilaitoksen tiloissa toimiviin ulkopuolisten palvelutarjoajien toiminnassa siten, kuin niiden kanssa on sovittu.
Järjestyssääntöjä voidaan tarvittaessa tarkentaa oppilaitos-, toimiala- tai tilakohtaisesti annettavilla erillisillä toimintaohjeilla.
Opiskelijoiden ja vierailijoiden on noudatettava lisäksi henkilökunnan antamia täydentäviä ohjeita ja määräyksiä.
Opiskelun alussa osana aloitusvalmennusta omaohjaaja käy opiskelijoiden kanssa läpi oppilaitoksen järjestyssäännöt. Järjestyssäännöistä on nähtävillä oppilaitoksen verkkosivuilla osoitteessa: redu.fi/jarjestyssaannot.
Järjestysäännöistä tiedotetaan alaikäisten opiskelijoiden huoltajia opiskelun alussa.
Järjestyssääntöihin perehtyminen on osa henkilökunnan työhön perehtymistä.
Järjestyssääntöjen ja järjestyslain (L612/2003) lisäksi oppilaitosyhteisön toiminnassa sovelletaan seuraavia järjestyssääntöjä täydentäviä määräyksiä, suunnitelmia ja ohjeita:
- Rovaniemen koulutuskuntayhtymän hallintosääntö
- Hallintosäännön perustella päätetyt toimivallan delegointipäätökset
- Rovaniemen koulutuskuntayhtymän opiskelija-asuntojen asumisen järjestyssäännöt
- Rovaniemen koulutuskuntayhtymän / Lapin korkeakoulukonsernin (LUC) tietojärjestelmien käyttösäännöt ja -ohjeet
- REDUn Soralainsäädännön toimintaohje
- Kriisitoimintaopas
- Pelastussuunnitelmat
- Hoitoonohjaussuunnitelma
- Tutkintojen ja koulutuksien toteuttamissuunnitelmat
- Osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelmat
- Oppilaitoksen ja työpaikan välinen sopimus työpaikalla järjestettävästä koulutuksesta (koulutussopimus tai oppisopimus).
2 LUKU: Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet
Opiskelijan on osallistuttava opetukseen sekä opettajan tai ohjaajan kanssa sovittuihin tapaamisiin.
Opiskelijan tavoitteena olevan tutkinnon tai koulutuksen sisältyvistä tutkinnon- tai koulutuksen osista (opinnoista) ja niiden toteuttamistavoista, aikatauluista sovitaan opiskelijan henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa eli HOKS:ssa.
- Opiskelijan on osallistuttava oppilaitoksessa järjestettyyn opetukseen, verkossa tapahtuvaan etäopetukseen ja itsenäiseen opiskeluun opiskelijan lukujärjestyksen tai opiskelijan kanssa erikseen sovittujen henkilökohtaisten aikataulujen mukaisesti.
- Opiskelijan on osallistuttava hänelle suunniteltuun työpaikalla järjestettyyn koulutukseen työpaikalla hänelle laaditun koulutussopimuksen tai oppisopimuksen mukaisesti.
- Opiskelijan on myös osallistuttava opettajan tai ohjaajan kanssa sovittuihin muihin mm. HOKS-, ohjaustapaamisiin, kuulemistilaisuuksiin jne.
Opiskelijan on tehtävä annetut oppimistehtävät.
Pelkkä läsnäolo ei riitä oppilaitoksessa tai etäopetuksessa tapahtuvaan opetukseen osallistumiseen. Opiskelijan on tehtävät opetuksessa hänelle annetut oppimistehtävät ohjeiden mukaisesti. Jos opiskelija kieltäytyy tekemästä opetustilanteessa hänelle annettuja oppimistehtäviä, opettaja voi evätä opiskelijalta oikeuden osallistua opetukseen seuraavaan taukoon tai enintään työpäivän loppuun saakka. Toistuva kieltäytyminen johtaa kurinpitomenettelyyn. Myös annetut koti- ja itseopiskelutehtävät on tehtävä annettujen ohjeiden ja aikataulujen mukaisesti.
Opetukseen tullaan ajoissa.
Opetus ja ohjaus alkavat täsmällisesti työjärjestyksessä ilmoitettuna ajankohtana. Opettaja voi evätä myöhästyneeltä opiskelijalta oikeuden osallistua opetukseen ja ohjaukseen, mikäli myöhästyneen opiskelijan mukaan ottaminen häiritsee oleellisesti ajoissa tulleiden oppimista, ohjausta ja opetusjärjestelyjä.
Voit olla poissa opetuksesta, jos saat siihen luvan
Opetuksesta ja ohjauksesta vastaava opettaja voi antaa opiskelijan pyynnöstä yksittäistapauksessa luvan poissaoloon opetuksesta yksittäisten tuntien osalta, mikäli opiskelija osaa ko. opetuksessa opiskeltavan asian.
Opiskelijalle voidaan myöntää erityisin perustein lupa poissaoloon useamman työpäivän ajaksi tai säännöllisesti tiettyjen opetustuntien osalta silloin, kun on varmistettu, ettei poissaolo vaaranna opiskelijan tutkinnon tai koulutuksen osan suorittamista.
Poissaololuvan hakeminen
Opiskelijan on haettava lupa poissaoloon kirjallisesti käyttäen poissaolon hakemuslomaketta. Hakemukseen opiskelijan on haettava lupa poissaoloon kaikilta niiltä opettajilta, joiden opetuksesta on tarkoitus olla poissa. Hakemus toimitetaan opettajien allekirjoitusten jälkeen omaohjaajalle.
Yli 5 työpäivää kestävä luvallinen poissaolo vaikuttaa tukiin
Yli viisi työpäivää kestävä luvallinen poissaolo keskeyttää opiskelun. Tämä tarkoittaa, että opiskelija ei ole oikeutettu keskeytysjakson aikana opintososiaalisiin etuihin, kuten ateriaetuun. Kelan opintotuki saattaa myös katkeaa tai se saatetaan myöhemmin periä takaisin.
Työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa noudatetaan työpaikan työaikoja ja sääntöjä.
Työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa noudatetaan työpaikan työaikoja ja sääntöjä siten, kun koulutussopimuksessa tai oppisopimuksessa on sovittu. Työnantaja tai työpaikkaohjaaja voi antaa opiskelijalle vapautuksen osallistumisesta yksittäisten työtuntien osalta perustellusta syystä. Mikäli vapautusta työpaikalla järjestettävässä koulutukseen osallistumisesta halutaan kokonaisia työpäiviä tai se on toistuvaa, asiasta on sovittava ohjaavan opettajan kanssa. Jos kyseessä on oppivelvollinen opiskelija, vapautusta voidaan myöntää kokonaisten päivien osalta vain Oppivelvollisuuslain 7 §:n mukaisissa erityistapauksissa opiskelijan hakemuksesta.
Opiskelija on vastuussa omasta oppimisestaan
Opiskelijan on hankittava poissaolon tai myöhästymisen aikana toteutuneessa opetuksessa hankittavaksi tarkoitettu osaaminen riippumatta poissaoloon tai myöhästymiseen johtaneista syistä.
Oppivelvollisen opiskelijan huoltaja vastaa opiskelijan valvonnasta
Oppilaitos ilmoittaa alaikäisen opiskelijan huoltajalle, mikäli opiskelija ei osallistu opetukseen.
Oppivelvollisen opiskelijan huoltajalla on lakisääteinen tehtävä huolehtia ja valvoa, että oppivelvollinen opiskelija suorittaa oppivelvollisuuden. Tämä tarkoittaa, että huoltajan tehtävänä on valvoa, että opiskelija osallistuu hänelle HOKS:ssa suunniteltuun opetukseen ja ohjaukseen.
Oppivelvollisen valvonnan tuottamuksellisesta laiminlyönnistä voidaan huoltaja tuomita sakkoon. (Oppivelvollisuuslaki 1214/2020 9 § ja 22 §.)
Emme tule sairaana oppilaitokseen!
Huolehdimme omasta ja muiden terveydestä. Emme tule sairaana oppilaitoksen tiloihin ja tilaisuuksiin ja näin mahdollisesti tahtomattamme tai tahallisesti tartuta muita oppilaitosyhteisössä toimivia.
Poissaoloista on aina ilmoitettava!
Mikäli opiskelija sairastuu tai muusta syystä ei pääse osallistumaan opetukseen tai työpaikalla järjestettävään koulutukseen opiskelijan on viipymättä ilmoitettava poissaolosta omaohjaajalle ja kaikille niille opettajille ja työpaikkaohjaajille, joiden opetuksesta tai työpaikalla oppimisesta ollaan poissa. Ilmoittamiseen voi käyttää sähköpostia tai tekstiviestiä. Tekstiviestillä ilmoittaessa on viestissä oltava opiskelijan nimi, jotta opettaja voi tietää kuka on poissa. Työpaikalla järjestettävästä koulutuksesta poissaolosta on ilmoitettava työpaikkaohjaajalle sekä ohjaavalle opettajalle. Alaikäisen opiskelijan osalta ilmoituksen poissaolosta voi tehdä myös opiskelijan huoltaja.
Yli 3 päivän sairauspoissaoloista on oltava todistus
Sairauspoissaolojen osalta noudatetaan samaa periaatetta kuin yleisesti työelämässä. Opiskelija voi olla opiskelijan huoltajan tai asuntolaohjaajan tai 18 vuotta täyttäneen opiskelijan omalla ilmoituksella poissa äkillisessä flunssa yms. tapauksessa enintään 3 työpäivää. Näitä omalla, huoltajan tai asuntolaohjaajan ilmoituksella olevia poissaoloja saa olla enintään 4 kertaa lukuvuodessa.
Mikäli kyse on vakavammasta sairaudesta ja sairauspoissaolo pitkittyy yli 3 työpäivää kestäväksi, opiskelijan on viimeistään 3 sairauspoissaolopäivänä hakeuduttava terveydenhuoltajan tai lääkärin vastaanotolle ja saatava kirjallinen todistus sairaudesta. Yli 4 kertaa lukuvuodessa toistuvissa lyhyissä alle 3 päivän sairauspoissaoloissa oppilaitos voi määrätä opiskelijan opiskeluterveydenhuollon tai lääkärin tarkastuksen.
Poissaolon jälkeen opiskelijan on toimitettava omaohjaajalle hyväksyttävä selvitys tai todistus poissaolon syystä. Työpakalla järjestettävässä koulutuksessa todistus toimitetaan työpaikkaohjaajalle ja kopio siitä ohjaavalle opettajalle.
Seuraukset luvattomasta poissaolosta
Alaikäisen opiskelijan kaikkiin luvattomiin ja muiden yli 5 työpäivää kestäviin yhtäjaksoisiin luvattomiin poissaoloihin puututaan, mikäli opiskelija ei toimita omaohjaajalle poissaolosta pätevää selvitystä poissaolon syystä. Opiskelijaan ja alaikäisen opiskelijan huoltajaan otetaan yhteyttä. Luvattomat poissaolot käsitellään moniammatillisessa yksilökohtaisessa opiskeluhuoltoryhmässä yhdessä opiskelijan ja alaikäisen opiskelijan huoltajan kanssa. Tarvittaessa opiskelija ja alaikäisen opiskelijan huoltaja kutsutaan kuulemistilaisuuteen, jossa sovitaan jatkotoimenpiteistä. Mikäli opiskelija ja alaikäisen opiskelijan huoltaja eivät saavu kuulemistilaisuuteen, opiskelija katsotaan eronneeksi siitä päivästä alkaen, kun hän ollut yhtäjaksoisesti poissa. Oppivelvollisen opiskelijan osalta tieto oppivelvollisuuden keskeyttämisestä menee oppivelvollisuuden kuntavalvojalle. Muiden alle 29 vuotiaan opiskelijan osalta tehdään myös ilmoitus opiskelijan kotikunnan etsivälle nuorisotyölle. Tieto opiskelun keskeytymisestä menee myös Kelalle, Työvoimaviranomaisille (TE-keskus) jne.
Luvattomat toistuvat poissaolot sekä yli 5 työpäivää kestävät luvalliset poissaolot vaikuttavat opiskelijan saamiin opintososiaalisiin etuihin (opintotuki, työttömyysetuus yms.), sillä opiskelun päätoimisuus ei täyty. Luvaton poissaolo voi siten johtaa esim. opintotuen takaisinperintään. Oppivelvollisten opiskelijoiden luvattomat poissaolot voivat johtaa myös opiskelijan huoltajalle tuomittavaan sakkoon, mikäli huoltaja on tuo
Opiskeluajasta sovitaan HOKS:ssa.
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan ja hyväksytään oma henkilökohtainen suunnitelma (HOKS), jossa suunnitellaan ja sovitaan opiskelijan henkilökohtaisesta opiskeluajasta. Opiskeluaika vaihtelee mm opiskelijan aiemman osaamisen perusteella. Tarvittaessa opiskeluaikaa muutetaan opiskelun aikana HOKS:n suunnitelmien muuttuessa.
Oppivelvollisen perustutkinnon suoritusaika on enimmillään neljä vuotta.
Oppivelvollisen opiskelijan perustutkinnon henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) laaditaan siten, että tutkinnon suoritusaika on enintään neljä vuotta (L531/2017, 44 §).
Oppivelvollisen opiskelijan maksuttomuus jatkuu 20-vuotiaaksi asti.
Jos opiskelija on ollut koulutuksen alussa oppivelvollinen, oppivelvollisen perusteella myönnetty maksuton koulutus jatkuu maksuttomana sen vuoden loppuun, kun opiskelija täyttää 20 vuotta. Maksuttomuutta voidaan tästä pidentää opiskelijan hakemuksesta vielä vuodella Oppivelvollisuuslain 16 §:n 3, mom. mukaisella perusteella.
Nämä yleiset asiallisen käyttäytymisen säännöt koskevat kaikkia oppilaitoksessa toimivia, opiskelijoita, henkilökuntaa ja vierailijoita.
Käyttäydymme asiallisesti ja huomiomme toiset
Kunnioitamme toisiamme ja erilaisuutta. Kaikenlainen syrjintä ja kiusaaminen mm. henkilökohtaisten ominaisuuksien, sukupuolen, vammaisuuden, kansalaisuuden, etnisen taustan tai sukupuolisen suuntautuneisuuden perusteella on ehdottomasti kielletty.
Käyttäydymme asiallisesti ja kohteliaasti ja otamme huomioon toisemme niin oppilaitoksessa kuin sosiaalisessa mediassa. Toisten työ- ja opiskelurauhan sekä yleisen viihtyvyyden häiritseminen on kielletty. Kaikenlainen seksuaalinen häirintä on kielletty. Kiellettyä on myös yllyttää tai avustaa toista henkilöä kiusaamiseen, syrjintään tai seksuaaliseen häirintään.
Pukeudumme asiallisesti ja säädyllisesti hyvien tapojen ja tilanteen mukaan. Lämpimissä sisätiloissa emme pidä päällä ulkovaatteita ja päähinettä. Työtiloissa käytämme työtehtävien ja työturvallisuuden edellyttämää työ- ja suojavaatetusta sekä henkilökohtaisia suojaimia.
Huolehdimme myös omasta hygieniastamme, käsien pesusta ja emme yski päin toisia.
Otamme huomioon myös hajusteyliherkät henkilöt, emme käytä voimakkaita hajusteita.
Opiskelijaravintolassa noudatamme siisteyttä, hyviä ruokailutapoja ja henkilökunnan antamia ohjeita sekä ruokailuaikoja. Hygieniasyystä emme käytä ravintolassa ulko- ja työvaatteita eikä päähinettä. Ruokailuastiat, -välineet, ruuantähteet ja roskat on toimitettava astiankeräyspisteeseen ohjeiden mukaisesti lajiteltuna.
Matkapuhelimien ja -viestimien sekä kameroiden käyttö opetus- ja ohjaustilanteissa muuhun kuin opetus- ja ohjauskäyttöön on kielletty.
Jokaisella on oikeus yksityisyyteen. Opetus- ja ohjaustilanteiden taltioiminen eli äänittäminen ja kuvaaminen on kielletty ilman opettajan ja ohjaajan sekä muiden opetukseen tai ohjaukseen osallistuvien henkilöiden lupaa. Opetus- tai ohjaustilanteen tallennetta ei saa julkaista esim. internetissä tai sosiaalisessa mediassa ilman opettajan ja tallenteella esiintyvien lupaa. Kiusaamistarkoituksessa tehdyt julkaisut ovat ehdottomasti kiellettyjä.
Oppilaitoksen avoimien tilaisuuksien tallentaminen on sallittu omaan käyttöön, ellei sitä ole erikseen kielletty. Tallenteen julkaisemiseen esim. internetissä tai sosiaalisessa mediassa tarvitset luvan kuvassa tai videolla esiintyviltä henkilöiltä sekä musiikki tms. esityksissä myös niiden oikeuksien haltijoita (tekijänoikeus). Tallenteiden julkaisija vastaa aina julkaisemastaan sisällöstä ja julkaisemisen aiheuttamista seuraamuksista.
Pidämme ympäristön siistinä ja viihtyisänä. Työympäristön siisteys on osa työturvallisuutta.
Työturvallisuuslain 738/2002 mukaan jokaisella on velvollisuus pitää yllä järjestystä ja siisteyttä. Yhteiskuntavastuun mukaisesti kannamme vastuun myös ympäristöstämme; lajittelemme jätteet niille varatuille paikoille sekä käytämme raaka-aineita, energiaa ja vettä säästeliäästi.
Ruuat ja juomat nautimme niille varatuissa ruokailu- tms. tiloissa. Tiloissa, joissa on koneita, laitteita tai arkoja materiaaleja (esim. ATK-luokat) ruokien ja juomien nauttiminen on ehdottomasti kiellettyä. Näin säästymme mahdolliselta korvausvelvollisuudelta ja pidämme koneet, laitteet ja tietokoneet siisteinä ja käyttökuntoisina.
Turvallisuus on kaikkien yhteinen asia
Toimintaamme ohjaavat monet lait, asetukset ja määräykset, kuten esim. Järjestyslaki 612/2003, Työturvallisuuslaki 738/2002, Pelastuslaki 379/2011, Rikoslaki 39/1889, Laki naisten ja miesten tasa-arvosta 609/1986, Yhdenvertaisuuslaki 1325/2014 jne. Lakien ja asetusten lisäksi meillä on omia turvallisuusohjeita, joita jokaisen tulee noudattaa.
Myös ammatillisen koulutuksen laki 731/2017 94 § (muutos L164/2022, 94 §) velvoittaa opiskelijaa käyttäytymään asiallisesti. Opiskelijan on käyttäydyttävä muita kiusaamatta ja syrjimättä sekä toimittava siten, ettei hän vaaranna muiden opiskelijoiden, oppilaitosyhteisön tai opiskeluympäristön turvallisuutta tai terveyttä.
Jokaisen tulee noudattaa annettuja ohjeita ja määräyksiä, noudatettava työn ja työolosuhteiden edellyttämä turvallisuuden ja terveellisyyden ylläpitämiseksi tarvittavaa järjestystä ja siisteyttä sekä huolellisuutta ja varovaisuutta. Jokaisen on huolehdittava käytettävissään olevin keinoin niin omasta, kuin muidenkin turvallisuudesta ja terveydestä. Jokaisella on myös velvollisuus välttää häirintää ja epäasiallista käytöstä.
Jokaisella on velvollisuus ilmoittaa työolosuhteissa, työmenetelmissä, koneissa, laitteissa, työvälineissä, henkilösuojaimissa tms. havaitsemistaan vioista ja puutteista, jotka voivat aiheuttaa haittaa tai vaaraa turvallisuudelle tai terveydelle. Jos mahdollista viat ja puutteet tulee poistaa tai korjata. Ilmoituksen voi tehdä ohjaajalle, toimintayksikön virastomestarille tai turvallisuusilmoituksella turvallisuuspäällikölle. Turvallisuusilmoituslomakkeen sekä turvallisuuspäällikön yhteystiedot löydät sivulta: redu.fi/turvallisuus.
Jokaisella on velvollisuus käyttää asianmukaista vaatetusta (tietyillä aloilla esim. hupparin huput, roikkuvat nauhat/ketjut, liian avonaiset tai paljastavat vaatteet ovat kiellettyjä), suojavaatteita (työvaatetus, turvakengät), henkilösuojaimia (hengityssuojat, suojalasit, kuulosuojaimet, suojakäsineet, putoamisvaljaat yms.), jotta tapaturman vaaraa tai haittaa itselle tai muille ei aiheudu. Joillakin aloilla voi olla määräyksiä myös pitkien hiusten kiinni pitämisestä, meikkaamisesta, kynsien pituudesta ja lakkaamisesta tai korujen käytöstä. Opiskelija on velvollinen noudattamaan ohjaajansa antamia ohjeita näiden suhteen.
Koneita, työvälineitä, laitteita jne. käytetään huolellisesti ja ohjeiden mukaan. Niissä mahdollisesti olevia turvallisuus- ja suojalaitteita tulee käyttää ohjeiden mukaan, eikä suojavarusteita saa missään nimessä poistaa tai rikkoa. Vaarallisia aineita käsiteltäessä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja käyttöturvallisuustiedotteissa annettuja ohjeita (esim. suojaimet). Lisäksi tulee huomioida vaarallisten aineiden vaikutus ympäristöön ja huolehtia aineiden asianmukainen hävittäminen.
Läheltäpititilanteen, tapaturman, tulipalon, rikoksen tms. tapahtuman sattuessa, tulee välittömästi tehdä ilmoitus henkilökunnalle ja tarvittaessa soitettava hätänumeroon 112 lisäavun saamiseksi paikalle. Jokaisella on velvollisuus auttaa tarvittaessa esim. antamalla hätäensiapua.
Työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa noudatetaan työpaikan turvallisuus- ja käyttäytymissääntöjä ja -määräyksiä. Koulutussopimuksella opiskelevat rinnastetaan työpaikoilla vuokratyövoimaan turvallisuusasioissa, jolloin oppilaitoksella ja työpaikalla on jaettu vastuu opiskelijan työturvallisuudesta. Oppisopimuksella opiskeleva opiskelijan turvallisuusvastuu on työpaikoilla.
Salassapitovelvollisuus koskee kaikkia. Jos oppilaitoksessa tai työpaikoilla saa tietoonsa salassa pidettävää tai luottamuksellista tietoa, ei sitä saa jakaa eteenpäin, eikä käyttää hyödyksi tai toisen henkilön (tai yrityksen) vahingoittamiseksi.
Noudatamme varovaisuutta liikenteessä, piha-alueilla ja pysäköintipaikoilla, nopeusrajoitus 20 km/h.
Matkalla oppilaitokseen ja työpaikalle noudatetaan yleistä varovaisuutta ja voimassa olevaa tieliikennelainsäädäntöä.
Oppilaitoksen piha-alueilla ja pysäköintialueilla liikkuessa noudatetaan erityistä varovaisuutta. Ellei liikennemerkein ole toisin merkitty suurin nopeus piha-alueilla on 20 km/h.
Ajoneuvojen ja jalankulkijoiden on käytettävä oppilaitoksen alueella niille varattuja kulkureittejä ja teitä. Oppilaitoksen piha-alueilla voi liikkua myös raskasta kalustoa (mm. maanrakennusalan, logistiikan tai metsäalan kulkuneuvot), joihin tulee suhtautua erityisellä varovaisuudella.
Ajoneuvot saa pysäköidä vain niille varatuille paikoille (P-paikat).
Ajoneuvot (autot, pyörät, mopot jne.) on pysäköitävä niille varatuille, liikennemerkein tai ajoratamaalauksin merkityille paikoille (pysäköintiruudut). Ajoneuvojen pysäköinti puisto- ja viheralueille, ajoväylille, pelastusteille tai liikennemerkein osoitetuille paikoille on kielletty. Virhepysäköinnistä voi saada pysäköintivirhemaksun.
Pelastusteille pysäköidyt ajoneuvot voidaan siirtää tai hinata pois. Siirtokustannuksista ja siirrosta mahdollisesti ajoneuvolle aiheutuneista vahingoista vastaa ajoneuvon omistaja tai haltija.
Varatuille P-paikoille saa pysäköidä vain pysäköintipaikan haltija.
Varatuille (maksetuille) pysäköintipaikoille ilman pysäköintipaikan haltijan lupaa pysäköinti on kielletty. Virhepysäköinnistä toisen paikalle voi saada pysäköintivirhemaksun.
Pysäköintipaikan autolämmitystolpan kansi on pidettävä aina lukittuna eikä siihen saa jättää lämmitysjohtoa sähköverkkoon kytkettynä silloin, kun sitä ei ole kytketty ajoneuvoon. Lämmityspistokkeet on tarkoitettu vain autopaikan lunastaneiden käyttöön.
Ajoneuvojen tyhjäkäynti on kielletty.
Ajoneuvojen tyhjäkäynti on kielletty oppilaitosten piha- ja pysäköintialueilla. Ajoneuvojen pakokaasut voivat kulkeutua sisätiloihin, jolloin ne heikentävät sisäilman laatua.
Emme toimi vilpillisesti.
Opiskelija ei saa syyllistyä vilppiin oppimistehtäviä, työtehtäviä, näyttöjä, testejä tai kokeita tehdessään. Henkilökohtaisesti tehtäväksi tarkoitetut oppimistehtävät, työtehtävät, näytöt, testit tai kokeet on tehtävä itse. Myös toisen opiskelijan auttaminen vilppiin on kielletty.
Vilppi on epärehellinen keino tai teko toisen henkilön harhauttamiseksi. Vilppiä ovat muun muassa petos ja harhautus. Myös kokeissa ja testeissä lunttaamista tai toisen opiskelijan harjoitustyön kopioimista tai tentin tekemistä toisen opiskelijan puolesta pidetään vilppinä.
Vilpillisenä toimintana pidetään myös sitä, että opiskelija esittää omana itse tekemänään työnään toisen tekemän työn, tuotteen tai tekstin (plagiointi), kuvan tms. ilman, että työstä selviää, mikä osa siitä on mahdollisesti lainattu toisen työstä.
Emme tuo oppilaitokseen kiellettyjä esineitä.
REDUn tiloihin ja oppilaitoksiin ei saa tuoda eikä pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen ja jonka hallussa pidolle ei ole hyväksyttävää syytä. Näitä kiellettyjä laittomia esineitä tai aineita ovat mm.:
- toisen henkilön vahingoittamiseen tai lamauttamiseen käytettävät välineet ja aineet kuten aseet ja niihin liittyvät panokset, astalot, teräaseet, tainnuttimet, tainnutussumutteet, räjähdysaineet
- huumausaineet ja niiden käyttöön tarkoitetut välineet
- alle 18-vuotiaat lisäksi: päihteet, tupakkatuotteet, nuuskat ja tupakointivälineet, kuten sätkien valmistamiseen käytettävät välineet, sytkärit, tulitikut, sähkötupakat ja niissä käytettävät aineet.
Alle 18-vuotialla opiskelijalla voi olla hallussaan opetustilanteessa sytkäri tai tulitikut, mikäli niitä tarvitaan ko. opetustilanteessa ja opettaja on näin ohjeistanut.
Mikäli on syytä epäillä, että opiskelijalla on hallussaan laittomia esineitä, opettajalla tai rehtorilla on oikeus tarkastaa opiskelijan tavarat sekä takavarikoida laittomat esineet ja aineet siten kuin Laissa ammatillisesta koulutuksesta 531/2017 89§:ssä tarkemmin säädetään.
Lemmikkieläinten ja muiden eläinten tuominen oppilaitoksen tiloihin on kielletty.
Avustajakoira on sallittu, mikäli henkilö tarvitsee sitä vammaisuuden perusteella (L380/1987).
Sallittuja ovat myös koulutukseen liittyvien palvelukoirien tai työkoiriksi koulutettavia pentujen sekä opas-, avustaja- ja terapiakoirien pentujen vierailut oppilaitoksessa toimialapäällikön luvalla, kun on ensin varmistettu, ettei siitä aiheudu vaaraa tai allergisia reaktioita muille opetustilanteeseen osallistuville.
3 LUKU: Omaisuuden käsittely ja käyttö
Huolehdimme oppilaitoksen omaisuudesta ja opetukseen tarkoitetuista laitteista ja välineistä.
Nämä REDUn irtainta omaisuutta koskeva säännöt koskevat kaikkia REDUssa ja sen oppilaitosyksiköissä toimivia, opiskelijoita, henkilökuntaa ja vierailijoita. Koulutuskuntayhtymän irtaimella omaisuudella tarkoitetaan tässä sääntökohdassa kalusteita, laitteita, opetusvälineitä, kulkuneuvoja, aineita ja tarvikkeita sekä myös IT-verkkoja, -laitteita ja ohjelmistoja ml. oppivelvollisuuslain perusteella opiskelijalle lainaksi annettua omaisuutta esim. työvälineet, tietokoneet, työvaatetus, henkilösuojaimet jne.
REDUn omaisuutta ml. opiskelijoiden käyttöön lainattuja, käytetään huolellisesti, käyttö- ja turvallisuusohjeiden mukaisesti. Raaka-aineita ja energiaa käytetään säästeliäästi. Huolimattomasta, ohjeiden vastaisesta käytöstä tai tahallisesta omaisuuden vahingoittamisesta ja hukkaamisesta seuraa korvausvelvollisuus siten kuin vahingonkorvauslaissa (L412/1974) säädetään.
REDUn omaisuuden käyttäminen tai lainaaminen muuhun kuin opetus, opiskelu tai työtehtävien hoitamiseen on kielletty. Opiskelijalle voidaan antaa opiskelua varten ja henkilökunnalle työtehtävien hoitamista varten käyttöön REDUn omaisuutta.
Opiskelijalta voidaan laina-ajaksi periä vakuusrahaa lainatusta omaisuudesta lukuun ottamatta oppivelvollista opiskelijaa. Vakuusrahalle ei makseta korkoa. Vakuusraha palautetaan, mikäli opiskelija palauttaa lainatun omaisuuden käyttökuntoisena. Opiskelija saa kuljettaa oppilaitoksen ajoneuvoa ohjaajan tai opettajan luvalla. Opiskelijalla ja henkilökuntaan kuuluvalla pitää olla ko. ajoneuvoluokan kuljettamiseen vaadittava voimassa oleva ajokortti.
Omaisuuden ml. oppivelvollisuuslain perusteella opiskelijalle lainaksi annetun omaisuuden, katoaminen tai siitä koskeva vika tai puute on ilmoitettava välittömästi henkilökunnalle.
Huolehdimme omaisuudestamme.
REDU ei vastaa alueellaan olevasta yksityisestä omaisuudesta, arvoesineistä ja rahoista. REDUn sisätiloista löytynyttä yksityistä omaisuutta lukuun ottamatta elintarvikkeita tms. pilaantuvia tuotteita, säilytetään yhden lukuvuoden. Löytötavarat on toimitettava virastomestarille. Hän tiedottaa löytötavaroista tarvittaessa.
Löytyneet arvoesineet sekä yleiseltä piha-alueilta löytyneet esineet toimitetaan poliisin löytötavaratoimistoon.
Kiinteistöjen kunto ja siisteys ovat osa työviihtyvyyttä.
Nämä REDUn kiinteistöjä säännöt koskevat kaikkia REDUn kiinteistöjen käyttäjiä eli opiskelijoita, henkilökuntaa ja vierailijoita. Kiinteistöllä tarkoitetaan rakennuksia, niiden ulko- ja piha-alueita tiloja sekä kiinteistöjen kiinteitä laitteita ja kalusteita (sähkö-, vesi-, ilmastointilaitteet, hissit jne).
Kiinteistöjen käyttäjän on noudatettava Kiinteistöpalvelun antamia määräyksiä ja ohjeita.
Kiinteistön käyttäjä on velvollinen ilmoittamaan havaitsemistaan kiinteistöä koskevista vioista ja poikkeamista virastomestarille.
Kiinteistön käyttäjä on velvollinen korvaamaan ohjeiden vastaisella toiminnalla aiheuttamansa vahingon. Mm. hälytys- tai kulunvalvontajärjestelmän aiheuttaman väärän hälytyksen kustannukset maksaa hälytyksen aiheuttaja. Mikäli kiinteistöjen käyttäjä aiheuttaa palohälytyksen rikkomalla järjestyssääntöjä tai muuten tahallisesti, peritään häneltä Pelastuslaitoksen laskuttama summa kokonaisuudessaan (n. 1000 €).
Tahallinen kiinteistön (esim. seinät) tai kalusteiden sotkeminen on ilkivaltaa, joka aiheuttaa korvausvelvollisuuden.
4 LUKU: Tupakointi, päihteet ja huumeet
Luvun 4 säännöt koskevat kaikkia REDUn ja sen oppilaitosten opiskelijoita, henkilökuntaa ja vierailijoita, ellei säännössä ole toisin tarkennettu.
Päihdyttävät aineet eivät kuulu oppilaitoksen arkeen.
Päihteiden, huumeiden tai vastaavien päihdyttävien aineiden hallussapito, käyttö ja niiden vaikutuksen alaisena oleminen on kielletty oppilaitoksen alueella, työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa sekä muissa opetustoimintaan liittyvissä tilaisuuksissa. Kielto koskee myös opetustoimintaan liittyvää matkustus-, majoitus- tai vapaa-ajan toimintaa.
Mikäli opiskelijalla on tai on syytä epäillä, että opiskelijalla on hallussaan oppilaitoksen alueella tai opetustilanteessa päihteitä tai huumausaineita, oppilaitoksella on oikeus tarkastaa opiskelijan tavarat ja ottaa haltuun kielletyt aineet ja tarvikkeet (kts 8§).
Aloilla, joilla käytetään koneita tai ajoneuvoja, voi olla käytäntönä opiskelijan puhalluttaminen ennen työtehtävien alkamista. Lisäksi opiskelija voidaan velvoittaa huumausainetestiin, jos on perusteltua aihetta epäillä, että opiskelija on huumausaineiden vaikutuksen alaisena opiskeluun kuuluvissa käytännön työtehtävissä tai työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa tai että opiskelijalla on riippuvuus huumeista (L531/2017 84§). Huumausainetestin edellytyksenä on lisäksi, että testaaminen on välttämätöntä opiskelijan toimintakyvyn selvittämiseksi ja opiskelija toimii sellaisissa työ- tai opiskelutehtävissä, jotka edellyttävät erityistä tarkkuutta, luotettavuutta, itsenäistä harkintakykyä tai hyvää reagointikykyä ja jossa huumeiden vaikutuksen alaisena tai huumeista riippuvaisena toimiminen:
- vakavasti vaarantaa opiskelijan itsensä tai toisen henkeä tai terveyttä;
- vakavasti vaarantaa liikenteen turvallisuutta;
- vakavasti vaarantaa salassapitosäännöksin suojattujen tietojen suojaa tai eheyttä; tai
- merkittävästi lisää koulutuksen järjestäjän, L531/2017 69 §:ssä tarkoitetun työpaikan tai työnantajan hallussa olevien huumausainelain L373/2008 3 §:n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitettujen aineiden laittoman kaupan ja leviämisen riskiä.
Luvun 4 säännöt koskevat kaikkia REDUn ja sen oppilaitosten opiskelijoita, henkilökuntaa ja vierailijoita, ellei säännössä ole toisin tarkennettu.
Tupakointi on kiellettyä oppilaitoksen alueella.
Tupakointi ja tupakkatuotteiden ml. sähkötupakan, nuuskan käyttö sekä tupakkatuotteita tai -välineitä muistuttavien tuotteiden käsittely ja näkyvillä pitäminen on kielletty oppilaitoksen kiinteistöjen sisä- ja ulkoalueilla sekä oppilaitoksen ajoneuvoissa.
Kielto koskee myös oppilaitoksen kiinteistöjen ulkopuolisia työmaita, opetustilaisuuksia sekä niiden taukoja, mikäli tauoilla on mukana alle 18-vuotiaita opiskelijoita. Työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa noudatetaan työpaikan tupakointia ja tupakkatuotteiden käyttöä koskevia säädöksiä ja ohjeita.
Mikäli alle 18-vuotiaalla opiskelijalla on hallussaan tupakkatuotteita tai niitä muistuttavia tuotteita, sähkötupakkaa, nuuskaa, tupakointivälineitä (sätkien valmistukseen tarkoitetut välineet, sytyttimiä, tulitikkuja jne.), oppilaitoksella on oikeus ottaa haltuun kielletyt aineet ja tarvikkeet (kts 8§). Haltuun otettuja tupakkatuotteita ja -välineitä ei lain nojalla saa antaa alaikäiselle opiskelijalle takaisin. Nämä voidaan luovuttaa vain opiskelijan huoltajalle takaisin.
Tupakoinnista oppilaitoksen alueella voi poliisi sakottaa. Oppilaitos voi myös pyytää poliisia sakottamaan tupakointikieltoa rikkonutta henkilöä.
5 LUKU: Kurinpitotoimet
Opiskelijalle, joka rikkoo järjestyssääntöjä, voidaan antaa päätös kurinpitotoimepiteistä. Opiskelijalle annettavasta kurinpitotoimista on säädetty Lain ammatillisesta koulutuksesta L531/2017 85§:ssä. Kurinpitorangaistuksia ovat kirjallinen varoitus tai määräaikainen erottaminen.
Myös oppivelvollinen opiskelija voidaan erottaa määräaikaisesti, jolloin hän menettää opiskeluoikeuden opiskella oppilaitoksessa tai koulutussopimuksella työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa määräajaksi. Oppivelvollisuus ei kuitenkaan keskeydy tästä, vaan opiskelijalle laaditaan yhdessä hänen ja huoltajan kanssa keskeytyksen ajalle opiskelusuunnitelma. Oppivelvollisen opiskelijan on noudatettava tätä keskeytyksen aikaista opiskelusuunnitelmaa. Mikäli oppivelvollinen ilman perusteltua syytä ei osallistu suunnitelman laadintaa tai laiminlyö suunnitelman noudattamisen, voidaan opiskelija katsoa eronneeksi siten, kuin Oppivelvollisuuslain (L1214/2020) 8 § ja 13 §:ssä on säädetty ja asiasta ilmoitetaan oppivelvollisen opiskelijan asuinkunnan kuntavalvojalle.
REDUun on laadittu erillinen menettelytapaohje ja suunnitelma henkilökunnalle, miten menetellään, kun opiskelija tai vierailija rikkoo järjestyssääntöjä.
Henkilökuntaan kuuluvalle, joka rikkoo järjestyssääntöjä, voidaan antaa kirjallinen huomautus, varoitus, pidättää virantoimituksesta tai palvelusuhde voidaan purkaa siten, kuin Työsopimuslaissa 66/2001 tai Laissa kunnallisesta viranhaltijasta 304/2003 on erikseen säädetty.
Näistä henkilökunnalle annettavista kurinpitotoimenpiteissä menetellään REDUn antamien tarkempien menettelyohjeiden ja hyväksyttyjen suunnitelmien mukaisesti. Näitä ovat mm.:
- Ohje työkyvyn ja työssäjaksamisen tukemiseen
REDUn ohje huomautuksen ja varoituksen antamisesta.
Asuntolan asumisen järjestyssäännöt löydät asuntoloiden sivulta.