Keskeyttäminen ja eroaminen
Opiskelija voi keskeyttää opiskelunsa, oppivelvollisuuden suorittamisen tai oppisopimuskoulutuksen väliaikaisesti, jos hänellä on siihen perusteltu syy. Opiskelija voi myös ilmoittaa eroavansa oppilaitoksesta.
Opiskelun väliaikaiselle keskeyttämiselle, oppivelvollisuuden suorittamisen tai oppisopimuskoulutuksen keskeyttämiselle täytyy olla aina laissa säädetty perusteltu syy. Tämän syyn täytyy olla tilapäinen ja opiskelija palaa opiskelemaan oppilaitokseen tai työpaikalle keskeytysjakson jälkeen. Oppisopimuskoulutusessa työpaikan lomautuksen ajaksi opiskelija voi myös hakea opiskeluoikeuden väliaikaista keskeyttämistä.
Opiskelija voi myös halutessaan erota oppilaitoksesta. Erotessaan opiskelija luopuu myös opiskeluoikeudesta. Oppivelvollinen opiskelija voi erota vasta sen jälken, kun hän on siirtynyt jatkamaan oppivelvollisuuden suorittamista toiseen ammatilliseen oppilaitokseen tai lukioon.
Oppisopimuksen purkautumisen jälkeen opiskelija voi myös luopua opiskeluoikeudestaan, mikäli ei halua jatkaa tutkintokoulutusta oppilaitosmuotoisessa koulutuksessa tai uudessa työpaikassa uudella oppisopimuksella.
Oppivelvollisuuden keskeyttäminen
Oppivelvollinen opiskelijalla on tietyissä erityistapauksissa mahdollisuus keskeyttää oppivelvollisuuden suorittaminen. Oppivelvollisuuslain 7 § mukaisesti oppivelvollinen opiskelija voi keskeyttää oppivelvollisuuden seuraavissa tapauksissa:
- oppivelvollisuuden suorittamisen estävän pitkäaikaisen sairauden tai vamman vuoksi,
- äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan ajaksi,
- vähintään kuukauden kestävän tilapäisen ulkomailla oleskelun ajaksi, jos oppivelvollinen osallistuu oppivelvollisuuden suorittamista vastaavaan koulutukseen ulkomailla tai hänen muutoin voidaan katsoa suorittavan oppivelvollisuutta ulkomailla oleskelun aikana tai
- oppivelvollisuuden suorittamisen estävän elämäntilanteeseen liittyvän muun painavan syyn vuoksi.
Oppivelvollisella on oikeus keskeyttää oppivelvollisuuden suorittaminen myös toistaiseksi, jos oppivelvollisuuden suorittamisen estävä sairaus tai vamma on luonteeltaan pysyvä.
Opiskelun keskeyttäminen (ei oppivelvollinen)
Muu kuin oppivelvollinen opiskeljia voi keskeyttää opiskelunsa väliaikaisesti. Ammatillisen koulutuksen lain 96 § mukaisesti opiskelijalla on oikeus väliaikaiseen opiskelun keskeyttämiseen siksi ajaksi, kun hän on suorittamassa:
- asevelvollisuutta (1438/2007),
- siviilipalvelusta (1446/2007) tai
naisten vapaaehtoisesta asepalvelusta (194/1995) tai - opiskelija saa sairausvakuutuslain (1224/2004) mukaista sairauspäivärahaa taikka raskaus- tai vanhempainrahaa.
Lisäksi opiskeluoikeus voidaan opiskelijan pyynnöstä väliaikaisesti keskeyttää muusta perustellusta syystä.
Oppisopimuksen keskeyttäminen
Oppisopimuksen keskeytymisestä sovitaan aina työpaikan kanssa ja se voidaan keskeyttää myös edellä esitetyistä syistä.
Oppisopimuskoulutuksen suorittaminen voi keskeytyä myös työpaikan lomautuksesta johtuen, mutta se ei tarkoita automaattisesti, että opiskelijan opiskeluoikeus samalla keskeytyisi. Mikäli opiskelija haluaa lomautuksen aikana keskeyttää opiskeluoikeutensa, sitä tulee hakea, kts. ohjeet alta.
Miten toimia keskeyttämisessä?
Opiskelija tai alaikäisen opiskelijan huoltaja voi hakea opiskelun väliaikaista keskeyttämistä.
Ota yhteyttä sähköpostilla tai puhelimitse omaan opinto-ohjaajaan, omaohjaajaan tai asiakkuusvastaavaan.
Omaohjaaja, opinto-ohjaaja tai asiakkuusvastaava järjestää keskeyttämisestä ohjauskeskustelun opiskelijan ja alaikäisen opiskelijan huoltajan kanssa.
Keskustelu voidaan toteuttaa myös puhelimitse tai etäyhteydellä.
Keskusteluissa tarkistetaan keskeyttämisen peruste ja syy sekä voidaanko sillä perusteella opiskelu keskeyttää väliaikaisesti ja kuika pitkää keskeytystä haetaan.
Muistathan, että lainaksi saamasi oppilaitoksen omaisuus ei ole sinun omaisuutta. Esim. oppivelvolliselle opiskelijalle lainataan materiaalia maksutta.
Muista ennen keskettämistä tai eroamista palauttaa oppilaitokselta lainaksi saamasi oppimateriaalit, työvaatteet, suojaimet, työkalut yms., jotka olet kuitannut opiskelusi aikana. Materiaali tulee palauttaa oppilaitokseen siihen toimintayksikköön, josta olet ne saanut lainaan.
Oppilaitos perii palauttamattomista, kadonneista tai tahallaan tai ohjeiden vastaisessa käytössä vahigoittuneista materiaaleista opiskelijalta vahingokorvauslain mukaisen korvauksen.
Keskustelujen pohjalta omaohjaaja, opinto-ohjaaja tai asiakkuusvastaava täyttää väliaikaisen keskeyttämisen hakemus-päätös -lomakkeen ja toimittaa sen opiskelijalle ja alaikäisen opiskelijan huoltajalle allekirjoitettavaksi. Hakemuksen allekirjoitus toteutetaan sähköisesti tai manuaalisesti.
Opiskelijan ja huoltajan allekirjoitusten jälkeen opinto-ohjaaja tai asiakkuusvastaava tekee päätöksentekijälle esityksen opiskelijan opintojen väliaikaisesta keskeyttämisestä.
Päätöksen keskeyttämisestä tekee Lapin koulutuskeskus REDUssa toimialapäällikkö tai pedagoginen päällikkö. Santasport Lapin Urheiluopiston opiskelijoiden osalta päätöksen tekee rehtori.
Opintotoimisto toimittaa päätöksen oikaisuvaatimusohjeineen opiskelijalle ja huoltajalle.
Opintotoimisto kirjaa keskeyttämisen tiedot opintohallintojärjestelmään ja valtakunnalliseen Koski-tietovarantoon, jonka kautta mm. Kela ja muut viranomaiset saavat tiedon keskeytysjaksosta, mikä mm. katkaisee opintotuet ja muut opintososiaaliset edut keskeytyksen ajaksi.
Opiskelijan on palattava opiskelemaan oppilaitokseen keskeyttämisen päätöksessä kirjattuun keskeytysjakson päätyttyä. Jos opiskelijalla on este tulla opiskelemaan, asiasta on ilmoitettava oppilaitokseen opinto-ohjaajalle tai asiakkuusvastaavalle ennen keskeytysajan päätyttyä.
Jos opiskelija ei palaa keskeytysjakson jälkeen opiskelemaan, oppilaitos käynnistää opiskelijan eronneeksi katsomisen menettelyn. Ennen eronneeksi katsomista opiskelija ja alaikäisen opiskelijan huoltaja kutsutaan kuulemistilaisuuteen.
Opiskelijan eroamisesta on säädettu ammatillisen koulutuksen lain 97 §:ssä.
Opiskeilijan opiskeluoikeus ml. siihen liittyvät etuudet päättyvät kun opiskelija katsotaan eronneeksi.
Opiskelija eronneksi katsominen oppilaitoksen toimesta
Opiskelija katsotaan eronneeksi, jos on ilmeistä, että hänen tarkoituksenaan ei ole osallistua henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaiseen opetukseen ja näyttöihin tai muuhun osaamisen osoittamiseen eikä hän ole esittänyt poissaololleen perusteltua syytä tai hän ei ole suorittanut työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta ammatillisen koulutuksen lain 11 §:ssä säädetyssä ajassa.
Opiskelijalle ja alaikäisen opiskelijan huoltajalle järjestetään kuulemistilaisuus, jossa heille järjstetään mahdollisuus tulla kuulluksi ennen eronneeksi katsomisen päätöstä.
Opiskelijan eroaminen omasta ilmoituksesta
Opiskelija katsotaan eronneeksi myös silloin, kun hän itse ilmoittaa koulutuksen järjestäjälle kirjallisesti eroamisestaan eli luopuu opiskeluoikeudestaan. Tällöin opiskelija katsotaan eronneeksi siitä päivästä lukien, kun ilmoitus saapuu koulutuksen järjestäjälle, tai opiskelijan ilmoittamasta myöhemmästä ajankohdasta.
Oppisopimusopiskelija voi myös luopua opiskeluoikeudesta ja erota, mikäli oppisopimus puretaan, ellei opiskelija halua siirtyä jatkamaan tutkinnon suorittamista oppilaitosmuotoiseen koulutukseen tai toisessa työpaikassa tehtävällä uudella oppisopimuksella. Oppisopimuksen purkamisesta on säädetty ammatillisen koulutuksen lain 75 §:ssä.
Huom! Oppivelvollinen opiskelija voi erota oppilaitoksesta vain sillon, kun hän on ottanut vastaan uuden opiskelupaikan toisessa ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa, jossa hän jatkaa oppivelvollisuuden suorittamista.
Miten eroamisesta ilmoitetaan
Opiskelija tai alaikäisen opiskelijan huoltaja voi ilmoittaa opiskelijan eroamisesta ottamalla yhteyttä oppilaitokseen.
Ota yhteyttä sähköpostilla tai puhelimitse omaan opinto-ohjaajaan, omaohjaajaan tai asiakkuusvastaavaan.
Suosittelmme käyttämään yhteydenottoon omaa esim. oppilaitoksen sähköpostia, jolloin samalla saamme sinulta kirjallisen ilmoituksen halukkuudesta erota oppilaitoksesta.
Opinto-ohjaaja tai asiakkuusvastaava järjestää eroamisesta ohjauskeskustelun opiskelijan ja alaikäisen opiskelijan huoltajan kanssa.
Keskustelu voidaan toteuttaa myös puhelimitse tai etäyhteydellä.
Keskusteluissa tarkistetaan eroamisen perustelu ja syy sekä voidaanko sillä perusteella tehdä päätös opiskelijan eronneeksi katsomisesta.
Keskusteluissa selvitetään myös muita vaihtoehtoja eroamisen sijaan. Eron sijaan suositellaan, että eroamisen sijaan opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) tavoitteen muuttamista siten, että opiskeluaikaa lyhennetään luopumalla osittain aiemmasta tutkinto-, tutkinnon osien- tai lukio-opintojen tavoiteesta.
Muistathan, että lainaksi saamasi oppilaitoksen omaisuus ei ole sinun omaisuutta. Esim. oppivelvolliselle opiskelijalle lainataan materiaalia maksutta.
Muista ennen keskettämistä tai eroamista palauttaa oppilaitokselta lainaksi saamasi oppimateriaalit, työvaatteet, suojaimet, työkalut yms., jotka olet kuitannut opiskelusi aikana. Materiaali tulee palauttaa oppilaitokseen siihen toimintayksikköön, josta olet ne saanut lainaan.
Oppilaitos perii palauttamattomista, kadonneista tai tahallaan tai ohjeiden vastaisessa käytössä vahigoittuneista materiaaleista opiskelijalta vahingokorvauslain mukaisen korvauksen.
Keskustelujen pohjalta opinto-ohjaaja tai asiakkuusvastaava täyttää eroilmoitus-päätös -lomakkeen.
Mikäli opiskelijalta ei ole aiemmin saatu kirjallista ilmoitusta eroamisesta, esim. sähköpostiviestiä asiasta, lomake lähetetään opiskelijalle allekirjoitettavaksi.
Myös alaikäisen huoltajalta pyydetään allekirjoitus eroilmoituksen vahvistamiseksi, mikäli asiaa ei ole muulla tavalla esim. sähköpostiviestillä aiemmin vahvistettu.
Eroilmoituksen allekirjoitus toteutetaan sähköisesti tai kynällä paperille allekirjoittamalla.
Ohjauskeskustelun ja opiskelijan ja huoltajan vahvistettua eroilmoituksen, tehdään varsinainen eropäätös.
Opinto-ohjaaja tai asiakkuusvastaava tekee päätöksentekijälle esityksen opiskelijan eronneeksi katsomisesta.
Päätöksen eronneeksi katsomisesta tekee Lapin koulutuskeskus REDUssa toimialapäällikkö tai pedagoginen päällikkö. Santasport Lapin Urheiluopiston opiskelijoiden osalta päätöksen tekee rehtori.
Opintotoimisto toimittaa päätöksen oikaisuvaatimusohjeineen opiskelijalle ja huoltajalle.
Opintotoimisto kirjaa eroamisen opintohallintojärjestelmään ja valtakunnalliseen Koski-tietovarantoon, jonka kautta mm. Kela ja muut viranomaiset saavat tiedon eroamisesta, mikä mm. lopettaa opinto-oikeuteen liittyvät opintotuet ja muut opintososiaaliset edut.
Opiskelijalle toimitetaan myös todistus suoritetuista tutkinnon osista sekä opintosuoritusote.
Oma ilmoitus
Mikäli olet työvoimakoulutuksen opiskelija ja haluat omasta tahdosta keskeyttää väliaikaisesti tai erota työvoimakoulutuksesta, ota yhteyttä omaan opinto-ohjaajaan ja ilmoita eroamisesta myös työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-palveluihin).
Opiskelijapalvelujen yhteystiedot löydät täältä >>
TE-palvelut >>
Työvoimakoulutuksen keskeyttämispäätöksen tekee TE-palvelut Keskeytys perustuu Julkiseen työvoima- ja yrityspalvelulain 5 luvun 4 § 2 momenttiin sekä 5 luvun 5 §:ään.
Lainattujen materiaalien palauttaminen
Muistathan, että lainaksi saamasi oppilaitoksen omaisuus ei ole sinun omaisuutta.
Muista ennen keskeyttämistä tai eroamista palauttaa oppilaitokselta lainaksi saamasi oppimateriaalit, työvaatteet, suojaimet, työkalut yms., jotka olet kuitannut opiskelusi aikana. Materiaali tulee palauttaa oppilaitokseen siihen toimintayksikköön, josta olet ne saanut lainaan.
Oppilaitos perii palauttamattomista, kadonneista tai tahallaan tai ohjeiden vastaisessa käytössä vahigoittuneista materiaaleista opiskelijalta vahingokorvauslain mukaisen korvauksen.
Keskeyttämispäätös
Mikäli opiskelija ei etene työvoimakoulutuksessa HOKS:n mukaisesti tai jos opiskelija on ollut luvatta poissa yhdenjaksoisesti viisi (5) koulutuspäivää, työvoimakoulutuksesta, omaohjaajan tehtävä on esittää koulutuksen keskeyttämistä TE-palveluille, jotka tekee keskeyttämispäätöksen.