Hoiva-avustajakoulutus, osatutkinto
Opiskelumuoto
Monimuoto-opiskelu
Koulutustyyppi
Ammatillinen perustutkinto
Koulutusaika
18.3.2025 - 11.9.2026
Paikkakunta
Verkkototeutukset
Haku päättyy
16.2.2025
Kohderyhmä
Hoiva-avustajan verkkopainotteinen ilta- ja viikonloppukoulutus soveltuu hyvin sinulle, joka haluat oman työn ohessa suorittaa opintoja ja olet kiinnostunut hoiva-alan avustavista tehtävistä, erityisesti vanhus- ja vammaistyössä. Sinulta ei edellytetä hoiva-alan aikaisempaa työkokemusta tai aikaisempia alan opintoja. Sinulta edellytetään soveltuvuutta hoiva-alalle, hyvää psyykkistä ja fyysistä terveyttä ja valmiutta vuorotyöhön. Verkko-opiskelussa tarvitset itseohjautuvuutta, suunnitelmallisuutta ja vastuun ottamista omasta oppimisestasi. Opiskelussa ja työssä tarvitset myös riittävää suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa, kielitaitovaatimus on B1.1. Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan kielitaidon arviointiin.
Koulutuksen tavoite
Koulutuksen aikana saat hyvät perusvalmiudet auttaa asiakkaita selviytymään arjen toiminnoissa ja voimaan hyvin. Koulutuksen sisällöissä painottuvat ammatillinen vuorovaikutus ja ammattieettinen toiminta, ikääntyneiden / vammaisten asiakkaiden kohtaaminen ja osallisuuden edistäminen, toimintakyvyn tukeminen päivittäisisä toiminnoissa, ohjaaminen sekä hoitotyö.
Koulutuksessa suoritat kolme tutkinnon osaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta: asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen ja asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen.
Hoiva-avustajan työtehtävät liittyvät asiakkaiden perustarpeista huolehtimiseen ja niissä avustamiseen, kuten- peseytyminen- pukeutuminen- ruokailu- liikkuminen- ulkoilu- toimintakyvyn ylläpitäminen ja sosiaalisen kanssakäymisen edistäminen soveltuvin osin.Työpaikkoja ovat muun muassa palvelutalot, hoivakodit, erilaiset asumispalveluyksiköt ja ryhmäkodit julkisella ja yksityisellä sektorilla.
Tutustu tutkinnon perusteisiin ja terveydentilavaatimuksiin.
Toteutussuunnitelma
Koulutuksen aikana opiskelet ensisijaisesti verkossa. Verkko-oppimisympäristöinä käytämme erityisesti TEAMSiä ja Moodle-oppimisympäristöä, mutta tarpeen mukaan myös muita digitaalisia oppimisympäristöjä. Tarvitset opinnoissasi toimivaa nettiyhteyttä ja tietokonetta, jossa on toimiva mikrofoni, kamera ja kuulokkeet.
Tunteja TEAMS-yhteydellä on kahtena iltana viikossa klo 16.30 – 20.00 (ti ja to). Koulutukseen sisältyy jokaisessa tutkinnon osassa myös lähiopetuspäiviä lauantaisin (n. 1 pv/kk, yhteensä n. 8 lähipäivää koko koulutuksen ajalla). Lähiopetuspäivät ovat Rovaniemellä REDUn Porokadun toimintayksikössä. Lähiopetuspäivä-viikolla ei ole TEAMS-tunteja.
Lisäksi koulutukseen sisältyy työelämässä oppimista, johon soveltuvat kotipaikkakuntasi sosiaali- ja terveysalan työyksiköt. Työelämässä oppiminen on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella soveltuvan työpaikan saatuasi. Koulutuksen kesto perustoteutuksella on 18.3.2025 – 11.9.2026. Opintojen alkuvaiheessa Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa suunnitellaan opintojen laajuus ja opiskeluaika, opiskelutavat sekä mahdolliset tukitoimet. HOKSissa sovitaan esimerkiksi työelämässä oppimisen sopivat ajankohdat. Ammatillinen osaaminen osoitetaan näytöissä, jotka järjestetään aidoissa työtilanteissa työpaikoilla.
Hoiva-avustajakoulutus, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 62 osp (osaamispistettä):
- Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen 20 osp
- Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 25 osp
- Asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen 15 osp
- Toiminta digitaalisessa ympäristössä 2 osp
Koulutus on opiskelijalle maksutonta. Ei-oppivelvollisille opiskelijoille maksullisia ovat opiskelijan henkilökohtaiseksi omaisuudeksi jäävä opiskelumateriaali, vaatteet ja työvälineet. Oppivelvollisille ei aiheudu edellä mainittuja kustannuksia.
Hakeutuminen
Täytä hakemus huolellisesti. Selvitä hakemuksen Perustelut-kohdassa erityisesti, miksi olet kiinnostunut tästä koulutuksesta ja millaista lisäosaamista tarvitset. Varmista, että sähköpostiosoite ja puhelinnumero ovat oikein. Opiskelijat valitaan koulutukseen hakemuksen ja kouluttajan haastattelun perusteella. Haastattelu toteutetaan TEAMS-etäyhteydellä viikolla 8/2025. Tieto valinnasta / opiskelijaksi ottamisesta lähetetään hakijalle turvapostilla. Turvaposti tulee sähköpostiin ja salasana siihen lähetetään tekstiviestillä.
Lisätietoa:
- opinto-ohjaaja Tarja Räinä, tarja.raina@redu.fi tai puh. 040 849 5625
Koulutus on mahdollista myös oppisopimuksella. Oppisopimus edellyttää soveltuvaa työpaikkaa. Lisäitetoja:
- asiakkuusvastaava Taru Kilpelä, taru.kilpela@redu.fi tai puh. 040 720 0091