Lapin yhteinen harjoittelupolku työelämään
Hanke on päättynyt. Hankkeen toteutusaika oli 1.1.2021-31.3.2023.
Rahoittaja: Euroopan sosiaalirahasto ja ELY-keskus
Kokonaisbudjetti: 615 139 €
REDUn osuus: 317 034 €
Päätoteuttaja: Lapin koulutuskeskus REDU
Osatoteuttajat: Lapin yliopisto, Lapin Ammattikorkeakoulu ja Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia
Lappilaisen työharjoittelun ja työelämässä oppimisen mallin luominen on lähtenyt liikkeelle Lapin veto- ja pitovoima–esiselvityshankkeen Learning-työpajassa 2020, tavoitteena pohtia oppimiseen liittyvien Lapin veto- ja pitovoimahaasteita. Suurimmiksi haasteiksi nousi muualle Suomeen opiskelemaan lähtevä nuorten ikäluokka sekä nuorten valmiudet työelämään ja työllistyminen alueelle opiskelujen päättyessä. Lapissa on vireä yrityskenttä, joka tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia myös opiskelijoille, mutta näitä mahdollisuuksia ei osata löytää tai hyödyntää. Ratkaisuksi esitettiin lappilaisen työharjoittelun ja työelämässä oppimisen mallin kehittämistä.
Hankkeen tavoite
Hanke kehittää uudenlaisen lappilaiset oppilaitokset yhdistävän, opiskelijoiden ja työnantajien kohtaamista helpottavan työharjoittelupaikkamallin, hyödyntäen olemassa olevia työharjoitteluun ja työelämässä oppimiseen ohjaamiseen käytettyjä keinoja. Yrittäjien ja muiden työnantajien näkökulmasta saadaan selkeä tapa hakea opiskelijoita työharjoitteluun, työelämässä oppimiseen ja töihin yhtenäisen mallin kautta, mikä helpottaa opiskelijoiden kiinnittymistä työelämään. Harjoittelukäytäntöjen kehittämisellä lisätään opiskelijoiden arvostusta työelämässä ja saadaan yrityksiin uutta osaavaa työvoimaa. Hankkeessa viedään tuoretta koulutustietoa koko Lapin alueelle ja kehitetään opiskelijaharjoittelijoiden ja yritysten sekä muiden työnantajien kohtaamista Lapin laajuisesti. Hankkeen kautta opiskelijat ja työelämä tulevat lähemmäs toisiaan ja onnistuneista kokemuksista viestimällä tehdään Lapista kiinnostava opiskelun ja työskentelyn maakunta. Viestinnässä esiin nostetut onnistuneet kokemukset lisäävät yritysten kiinnostusta ottaa harjoittelijoita ja opiskelijoiden intoa tehdä työharjoittelu ja työelämässä oppiminen Lapissa.
Toimenpiteet
1) Toimijaverkoston kokoaminen ja toimijaverkostotyöskentely
Toimijaverkosto ohjaa hankkeen toimintaa ja vie tietoa omia verkostojaan pitkin. Toimijaverkosto kokoaa tietoa Lapin työelämän tarpeista ja antaa ideoita harjoittelupaikkamallin kehittämiseen. Vuosittain verkosto kokoaa hankkeen toiminnoista mediatiedotteen.
2) Lappilaisen työharjoittelu ja työelämässä oppimisen mallin kehittäminen
Kartoitetaan koulutusorganisaatioiden käytössä olevat harjoitteluihin ja työelämässä oppimiseen liittyvät toimintatavat ja -järjestelmät, joita yhdistelemällä saadaan aikaan yhteinen lappilaisten koulutusorganisaatioiden työharjoittelun ja työelämässä oppimisen malli, joka helpottaa yrittäjien ja muiden työnantajien mahdollisuuksia saada harjoittelijoita eri koulutusasteilta ja erilaisiin työtehtäviin, turvaten osaavan työvoiman saatavuuden Lapissa.