Biomateriaalien jalostusarvon nosto arktisella luonnontuotealalla - LisäarvoBAR
Hankkeen toteutusaika: 1.9.2024 - 31.8.2027
Kokonaiskustannukset: 149 016 €
EU-rahoituksen osuus: 119 210 €
Rahoittaja: Lapin liitto, Euroopan aluekehitysrahasto
Luonnontuotealan kestävä kehittäminen Lapissa on tärkeää alueen elinkeinoelämälle, sillä se mahdollistaa ihmisten asumisen Lapin maaseutualueilla. Luonnontuotteet voivat toimia arvokkaina raaka-aineina eri teollisuudenaloilla elintarvikkeiden, lisäravinteiden, rehun, kosmetiikan ja uusien biopohjaisten tuotteiden valmistuksessa. Pohjoisella luonnontuotealalla on kuitenkin sille ominaisia haasteita, jotka uhkaavat estää alan kasvamisen ja kehittymisen.
Arvokasta raaka-ainetta menee tällä hetkellä hukkaan, sillä raaka-ainetta ja sivuvirtoja ei hyödynnetä kokonaisvaltaisesti lisäarvotuotantoon soveltuvien menetelmien ja teknologian puuttuessa, jolloin luonnontuotealan yritykset jäävät helposti vain raaka-aineen tuottajiksi ja lisäarvorahat valuvat muualle Suomeen tai ulkomaille. Lisäksi teollisuuden käyttöön soveltuvan laadukkaan raaka-aineen ja puolivalmisteiden, kuten uutteiden ja kuivattujen raaka-aineiden saatavuudessa on haasteita. Liiketaloudellinen yrittäjyysosaaminen on rajoittunutta, joka näkyy esimerkiksi samankaltaisissa tuoterepertuaareissa innovaatioiden puuttuessa. Haasteena on myös osaamisen kehittäminen ja sidosryhmien osallistaminen. Ammatillisessa ja toiseen asteen koulutuksessa luonnonvara-alalla haasteena on verkostojen ja avoimuuden puute, mikä vaikuttaa esimerkiksi opiskelijoiden työelämäjaksojen toteutumiseen. Lapin luonnonvara-alan verkostoihin tarvitaankin avoimuutta lisääviä toimia.
LisäarvoBAR- hanke vastaa näihin tarpeisiin kehittämällä yritysten käyttöön kestävällä tavalla esikäsittely-, uutto- ja erotusmenetelmiä siten, että koko kasviraaka-aine on mahdollista hyödyntää tuotteiksi jopa useampaan kertaan yritysten tarpeet ja tuotevaihtoehdot huomioiden, valmistamalla yhdessä yritysten kanssa korkeamman jalostusarvon tuoteprototyyppejä (esim. elintarvike-, lisäravinne-, rehu-, kosmetiikka- ja pinnoitetuote) sekä viemällä soveltuvat tekniikat yritysten hyödynnettäväksi.
Hankkeessa ohjataan yrittäjiä ja opiskelijoita materiaalien käsittely-, uutto-, erotus- ja tuotekehitysmenetelmiin käytännön demo- ja tuotekehitystyöpajoissa sekä Lapin ammattikorkeakoulun Biolabran avoimen materiaalipankin videoiden ja materiaalien avulla. Tavoitteena on hyödyntää jo olemassa olevia Lapin alueen kehittämisympäristöjä, yhteistyöverkostoja sekä yritysten omia prosessointitiloja kasvimateriaalien jatkojalostamisessa korkeamman jalostusarvon tuoteprototyypeiksi. Työpajoissa on mahdollista testata yritysten omia prosesseja ja raaka-aineita myös tutkimus- ja kehittämisorganisaatioiden laboratoriotiloissa.
Hankkeen aikana luonnontuotealalle tähtäävät opiskelijat ja PK-yritykset kohtaavat, ja löytävät soveltuvia kumppaneita, neuvontapalveluja ja teknologiaa tuotantoprosessien eri vaiheisiin. Tavoitteena on, että he voivat ottaa hankkeessa esitellyt uudet menetelmät osaksi omaa prosessiaan, tuottaa uusia biotuoteprototyyppejä ja markkinoille valmiita tuotteita yhdessä TKI-organisaatioiden kanssa.
Biomateriaalien jalostusarvon nosto arktisella luonnontuotealalla (LisäarvoBAR) -hanke toteutetaan Luonnonvarakeskuksen, Lapin ammattikorkeakoulun, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDUn ja Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian yhteishankkeena, jossa uutta tietoa, teknologiaa ja menetelmiä tuodaan Lapin luonnontuotealalle.
Lisätietoja
040 120 9522
paivi.haverinen@redu.fi
Rovaniemi, Jänkätien toimintayksikkö
Biomateriaalien jalostusarvon nostaminen arktisella luonnontuotealalla -hanke (LisäarvoBAR)