POPPI - Palvelualojen oppimisympäristöt ja työelämälähtöiset tutkinnon osat
Hankkeen toteutusaika: 1.9.2024 - 31.1.2026
Kokonaiskustannukset: 125 447 €
EU-rahoituksen osuus: 100 359 €
Rahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, ESR+
Tällä hetkellä Lapin alueella on merkittävä työvoimapula useilla palvelualoilla. Työvoiman saatavuuteen liittyviä ratkaisuja ja toimenpiteitä on suunniteltu erityisesti matkailun sekä ravintola-alan tarpeisiin. Tässä hankkeessa painotus on vahvemmin muilla palveluloilla, erityisesti kaupan alalla sekä hius- ja kauneusalalla ja tekstiili- ja muotialalla, mutta hankkeessa syntyvät tulokset palvelevat myös muita palvelualoja. Tavoitteena on tukea työllisyyttä, osaamista, työelämän kehittämistä, jatkuvaa oppimista ja joustavia koulutuspolkuja kaupan alalla (liiketoiminnan koulutus), hius- ja kauneusalalla sekä tekstiili- ja muotialalla. Hankkeen keskiössä on tutkinnon osien työelämävastaavuuden kehittäminen ja sitä kautta osaavamman työvoiman saatavuuden parantaminen.
Työvoimapula ja erityisesti osaavan työvoiman tarve näyttäytyy myös monissa liiketoiminnan työtehtävissä, kuten kaupan alan palvelutehtävissä, taloushallinnon tehtävissä, verkkokaupan taustatehtävissä sekä toimistojen monipuolisissa työtehtävissä. Hankkeen tavoitteena on kehittää kaupan alan koulutusta vastaamaan työelämän nopeasti muuttuvia tarpeita joustavien opintopolkujen, tiiviimmän työelämäyhteistyön ja räätälöityjen koulutuskokonaisuuksien muodossa. Tavoitteena on myös tuoda esille vihreän teknologian uusia ratkaisuja ja niiden mukanaan tuomia uusia liiketoimintamahdollisuuksia erityisesti verkkokaupan ja digimyynnin osalta. Uusien teknologisten ratkaisujen käyttöönotto vaatii myös oppilaitoksen henkilöstön osaamisen vahvistamista ja tutkinnon osien kehittämistä tukemaan uusien ratkaisujen käyttöönottoa. Hanketoiminnalla tavoitellaan lisäksi työmarkkinoille tunnistetusti heikosti kiinnittyneiden ryhmien työllistymistä kaupan alan tukitehtäviin lyhytkoulutuksien avulla.
Hankkeessa kehitetään myös hius- ja kauneusalan sekä tekstiili- ja muotialan oppimisympäristöjä sekä pedagogisia ratkaisuja siten, että ne vastaavat alueemme toimintaympäristön tarpeita ja tukevat osaltaan mm. hyvinvointimatkailun kehittymistä sekä uusien yrityksien syntymistä. Hyvinvointimatkailun osaamisen kehittämiseksi suunnitellaan ja pilotoidaan paikallisesti tarjottava tutkinnon osa. Digitalisaation megatrendi muuttaa vahvasti tekstiili- ja muotialaa ja digiosaaminen pitää tuoda vahvemmaksi osaksi alan koulutusta. Tekstiilialan koulutuksien kehittämisessä huomioidaan, että tekstiilien ympärille syntyy yhä enemmän esimerkiksi korjaus- ja vuokrauspalveluita sekä second hand -kauppaa.
Hankkeessa edistetään ja tuetaan ensimmäistä kertaa työmarkkinoille tulevien, työttömien työnhakijoiden ja alan vaihtajien työllistymistä kaupan työtehtäviin, hius- ja kauneusalalle sekä tekstiili- ja muotialalle. Hankkeessa suunnitellaan ja toteutetaan joustavampia yksilöllisiä koulutuspolkuja sekä edistetään ajasta ja paikasta riippumattomia kouluttautumismahdollisuuksia. Tavoitteena on kehittää etä- ja verkko-opetuksen laatua ja mahdollistaa joustavammat koulutuspolut erilaisissa elämäntilanteissa oleville opiskelijoille.
Hankkeen keskeiset tavoitteet
- Rakennetaan kaupan alan tukipalveluihin soveltuva lyhytkoulutus, jonka pääasiallisena kohderyhmänä ovat vaikeasti työllistyvät henkilöt. Kaupan alan tukitehtävissä työvoiman vaihtuvuus on suurta ja kohdennetumman ja lyhytkestoisemman koulutuksen kautta kaupan ala voisi tarjota muutoin vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymisen ratkaisuja.
- Tuotetaan uudenlaisia pedagogisia ratkaisuja ja tutkinnon osien koulutussisältöjä hius- ja kauneusalan sekä matkailun yhteistyön tukemiseksi. Suunnitellaan ja pilotoidaan paikallisesti tarjottava tutkinnon osa hyvinvointimatkailuun.
- Kehitetään tekstiilialan koulutuksen koulutussisältöjä huomioiden tulevat koulutuslinjaukset. Kartoitetaan mahdollisuutta rakentaa tekstiilialan valinnainen tutkinnon osa osaksi taideteollisuusalan perustutkintoa.
- Kaikissa hankkeen toimialan tutkinnoissa kehitetään tutkinnon osien sisältöjä ja pedagogista toteutusta työelämälähtöisemmäksi yhdessä yritysten kanssa
Lisätietoja
040 583 6469
anne.liedes@redu.fi
Rovaniemi, Jokiväylän toimintayksikkö
Liiketoiminta, yrittäjyys ja taloushallinto, POPPI - palvelualojen oppimisympäristöt ja työelämälähtöiset tutkinnon osat -hanke
040 627 5259
eira.maijala@redu.fi
Rovaniemi, Jokiväylän toimintayksikkö
040 626 7220
tarja.saarinen@redu.fi
Rovaniemi, Jokiväylän toimintayksikkö
040 021 9642
maria.vanhala@redu.fi
Rovaniemi, Porokadun toimintayksikkö
Kauneudenhoitoala