Järjestyssäännöt
Tutustu REDUn järjestyssääntöihin.
Kaikilla oppilaitosyhteisössä toimivilla eli opiskelijoilla, henkilökunnalla ja vierailijoilla on oikeus turvalliseen ja viihtyisään oppimis- ja työympäristöön.
Järjestyssääntöjen tehtävänä on luoda perusta turvallisuudelle, viihtyvyydelle sekä yhtäläiselle ja oikeudenmukaiselle kohtelulle oppilaitosyhteisössä. Järjestyssäännöt edistävät myös koulutuksille asetettujen kasvatus-, ammattitaito- ja osaamistavoitteiden saavuttamista.
REDUn järjestyssäännöt 1.8.2025 alkaen on hyväksytty kuntayhtymän johtajan päätöksellä 2025-101-A24.
1 LUKU: Johdanto ja soveltamisala
Kaikilla oppilaitosyhteisössä toimivilla eli opiskelijoilla, henkilökunnalla ja vierailijoilla on oikeus turvalliseen ja viihtyisään oppimis- ja työympäristöön sekä yhtäläiseen ja oikeudenmukaiseen kohteluun.
Järjestyssääntöjen tehtävänä on luoda perusta turvallisuudelle, viihtyvyydelle sekä yhtäläiselle ja oikeuden mukaiselle kohtelulle oppilaitosyhteisössä. Järjestyssäännöt edistävät myös koulutuksille asetettujen kasvatus-, ammattitaito- ja osaamistavoitteiden saavuttamista.
Opiskelijan oikeudesta turvalliseen opiskeluympäristöön on säädetty Laissa ammatillisesta koulutuksesta 531/2017, 80 § ja Laissa tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta 1215/2020 26 §.
Järjestyssäännöt koskevat kaikkia Lapin koulutuskeskus REDUa ja Santasport Lapin Urheiluopistoa sekä niiden ulkopuolisia oppimisympäristöjä, kuten työmaita ja tapahtumia. Työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa ja näytöissä noudatetaan oppilaitoksen ja työpaikan välistä koulutus- tai oppisopimusta sekä järjestyssääntöjen pykäliä 1 § ja 2 §. Säännöt ovat voimassa myös oppilaitoksen järjestämän matkustamisen ja majoituksen aikana, sekä verkossa tapahtuvassa toiminnassa.
Järjestyssäännöt koskevat kaikkia oppilaitosyhteisössä toimivia opiskelijoita, henkilökuntaa ja vierailijoita ml. REDU Edu Oy:n asiakkaat. Järjestyssääntöjä voidaan tarvittaessa tarkentaa, oppilaitos, toimiala tai tilakohtaisesti annettavilla erillisillä toimintaohjeilla. Poikkeustilanteessa kuntayhtymän johtajan päätöksellä voidaan, enintään kolmeksi (3) kuukaudeksi kerrallaan, poiketa näistä järjestyssääntöjen säännöistä tai antaa sääntöjä täsmentäviä määräyksiä
Alle 18-vuotiaat ovat oppivelvollisia
Oppivelvollisuuslain voimaantulo 1.8.2021 muuttaa opiskelijoiden oikeuksia ja velvollisuuksia. Oppivelvollisia ovat Suomessa vakituisesti asuvat. Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää 7 vuotta ja päättyy, kun täyttää 18-vuotta. (Oppivelvollisuuslaki 1214/2020 2 § ja 25 §.)
Maksuton koulutus, opetukseen osallistumisvelvollisuus ja huoltajan valvontavastuu
Oppivelvollisuus antaa oppivelvolliselle opiskelijalle oikeuksia ja lisää velvollisuuksia. Oppivelvollisella opiskelijalla on nyt oikeus opiskelun maksuttomuuteen. Oppivelvollisella opiskelijalla on nyt myös velvoite osallistua opetukseen ja opiskelijan huoltajalla on lakisääteinen velvoite valvoa, että opiskelija osallistuu opetukseen.
Järjestyssäännöt koskevat kaikkia Lapin koulutuskeskus REDUa ja Santasport Lapin Urheiluopistoa sekä niiden ulkopuolisia oppimisympäristöjä, kuten työmaita ja tapahtumia. Työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa ja näytöissä noudatetaan oppilaitoksen ja työpaikan välistä koulutus- tai oppisopimusta sekä järjestyssääntöjen pykäliä 1 § ja 2 §. Säännöt ovat voimassa myös oppilaitoksen järjestämän matkustamisen ja majoituksen aikana, sekä verkossa tapahtuvassa
toiminnassa.
Järjestyssäännöt koskevat kaikkia oppilaitosyhteisössä toimivia opiskelijoita, henkilökuntaa ja vierailijoita mukaan lukien REDU Edu Oy:n asiakkaat. Järjestyssääntöjä voidaan tarvittaessa tarkentaa, oppilaitos, toimiala tai tilakohtaisesti annettavilla erillisillä toimintaohjeilla. Poikkeustilanteessa kuntayhtymän johtajan päätöksellä voidaan, enintään kolmeksi (3) kuukaudeksi kerrallaan, poiketa näistä järjestyssääntöjen säännöistä tai antaa sääntöjä täsmentäviä määräyksiä.
Opiskelun alussa osana aloitusvalmennusta omaohjaaja käy opiskelijoiden kanssa läpi oppilaitoksen järjestyssäännöt. Järjestyssäännöistä on nähtävillä oppilaitoksen verkkosivuilla osoitteessa: redu.fi/jarjestyssaannot.
Järjestysäännöistä tiedotetaan alaikäisten opiskelijoiden huoltajia opiskelun alussa.
Järjestyssääntöihin perehtyminen on osa henkilökunnan työhön perehtymistä.
Järjestyssääntöjen ja järjestyslain (L612/2003) lisäksi oppilaitosyhteisön toiminnassa sovelletaan seuraavia järjestyssääntöjä täydentäviä määräyksiä, suunnitelmia ja ohjeita:
- Rovaniemen koulutuskuntayhtymän hallintosääntö
- Hallintosäännön perustella päätetyt toimivallan delegointipäätökset
- Rovaniemen koulutuskuntayhtymän opiskelija-asuntojen asumisen järjestyssäännöt
- Rovaniemen koulutuskuntayhtymän / Lapin korkeakoulukonsernin (LUC) tietojärjestelmien käyttösäännöt ja -ohjeet
- REDUn Soralainsäädännön toimintaohje
- Kriisitoimintaopas
- Pelastussuunnitelmat
- Hoitoonohjaussuunnitelma
- Tutkintojen ja koulutuksien toteuttamissuunnitelmat
- Osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelmat
- Oppilaitoksen ja työpaikan välinen sopimus työpaikalla järjestettävästä koulutuksesta (koulutussopimus tai oppisopimus).
2 LUKU: Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet
Opiskelijan on osallistuttava opetukseen sekä opettajan tai ohjaajan kanssa sovittuihin tapaamisiin henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti, ellei poissaololle ole perusteltua syytä. Opiskelijan on tehtävä annetut oppimistehtävät annettujen ohjeiden ja aikataulujen mukaisesti.
Opetukseen tullaan ajoissa.
Myöhästyminen voi johtaa opetukseen osallistumisen estämiseen. Opiskelija voi olla poissa opetuksesta ja ohjauksesta, jos on saanut siihen luvan tai on sairaana. Poissaoloon on haettava lupa kirjallisesti. Työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa noudatetaan työpaikan työaikoja ja sääntöjä siten, kuin koulutussopimuksessa tai oppisopimuksessa on sovittu.
Poissaoloista on aina sovittava työnantajan ja ohjaavan opettajan kanssa.
Mikäli opiskelija sairastuu eikä pääse osallistumaan opetukseen tai työpaikalla järjestettävään koulutukseen, opiskelijan on viipymättä ilmoitettava poissaolosta omaohjaajalle ja ko. opetuksen opettajille ja/tai työpaikkaohjaajille puhelimitse, sähköpostitse tai tekstiviestitse.
Sairauspoissaolotilanteessa opiskelija voi olla opiskelijan huoltajan tai asuntolaohjaajan tai 18 vuotta täyttäneen opiskelijan omalla ilmoituksella poissa äkillisessä sairastapauksessa enintään 3 työpäivää 4 kertaa lukuvuodessa. Neljäntenä sairauspoissaolopäivänä, tai mikäli poissaoloja on vuoden aikana ollut jo 4 kertaa, opiskelijan on otettava yhteyttä terveydenhuoltoon sairauspoissaolon todistuksen saamiseksi, ja toimitettava todistus omaohjaajalle sekä mahdolliselle työpaikkaohjaajalle.
Käyttäydymme asiallisesti, kohteliaasti ja huomioimme toiset. Syrjintä ja kiusaaminen, sekä niihin yllyttäminen, ovat kiellettyjä. Pukeudumme asiallisesti ja säädyllisesti. Ulkovaatteita ja päähineitä ei pidetä sisätiloissa. Työ- ja suojavaatteita ja/tai välineitä käytetään vain työmaalla/hallissa, emme kuljeta työvälineitä vaatetuksen mukana yleisiin tiloihin mm. ruokalaan.
Opiskelijan yhdenvertaisuus ja tasa-arvo:
• Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo - REDU
• Opiskelijoiden ilmoituskanava – Ilmoitus epäasiallisesta käyttäytymisestä
Edellämainitut käyttäytymisohjeet perustuvat seuraaviin lakeihin: Laki ammatillisesta koulutuksesta 731/2017 94 § (muutos L 164/2022, 94 §), Laki naisten ja miesten tasa-arvosta 609/1986, Yhdenvertaisuuslaki 1325/2014.
Opiskelija ei saa pitää näkyvillä eikä käyttää mobiililaitetta opetus- ja ohjaustilanteissa ilman opettajan lupaa. Opiskelijalle, joka tarvitsee mobiililaitetta oman terveydentilansa seurantaa varten, voidaan antaa lupa pitää mobiililaitetta näkyvillä opetus- ja ohjaustilanteissa. Opetus- ja ohjaustilanteiden tallentaminen on kielletty ilman lupaa.
Toimimme vastuullisesti ja pidämme ympäristön siistinä ja viihtyisänä. Kannamme vastuuta myös ympäristöstämme. Lajittelemme jätteet niille varatuille paikoille sekä käytämme raaka-aineita, energiaa ja vettä säästeliäästi.
Ruuat ja juomat nautitaan niille varatuissa tiloissa. Koneiden ja laitteiden läheisyydessä ruokailu on kielletty.
Huolehdimme hygieniasta, emmekä käytä voimakkaita hajusteita.
Kiinteistöjen kunto ja siisteys ovat osa työviihtyvyyttä. Havaituista vioista ja poikkeamista on ilmoitettava henkilökunnalle.
Noudatamme turvallisuusohjeita ja määräyksiä. Vioista ja puutteista on ilmoitettava välittömästi henkilökunnalle.
Työtiloissa käytämme työtehtävien ja työturvallisuuden edellyttämää työ- ja suojavaatetusta sekä henkilökohtaisia suojaimia. Läheltäpiti -tilanteista, tapaturmista ja muista vaaratilanteista ilmoitetaan välittömästi henkilökunnalle.Työturvallisuuslaki 738/2002.
Piha-alueilla ja liikenteessä noudatetaan varovaisuutta. Suurin nopeusrajoitus on 20 km/h, ellei liikennemerkein ole toisin merkitty. Ajoneuvot pysäköidään niille varatuille paikoille. Varatuille P-paikoille saa pysäköidä vain pysäköintioikeuden omaava henkilö. Ajoneuvojen tyhjäkäynti on kielletty.
Kaikenlainen vilppi sekä plagiointi oppimistehtävissä, työtehtävissä, näytöissä, testeissä tai kokeissa on kielletty. Myös vilppiin auttaminen on kielletty. Vilpillä tarkoitetaan epärehellisiä keinoja. Plagioinnilla tarkoitetaan toisen henkilön tai tekoälyn tuottaman sisällön käyttöä ilman, että sitä on lähdeviittauksin ilmoitettu.
REDUn tiloihin ja oppilaitoksiin ei saa tuoda eikä pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta. Näitä kiellettyjä laittomia esineitä tai aineita ovat mm.:
• toisen henkilön vahingoittamiseen tai lamauttamiseen käytettävät välineet ja aineet kuten aseet, panokset, astalot, teräaseet, tainnuttimet, tainnutussumutteet, räjähdysaineet,
• huumausaineet ja niiden käyttöön tarkoitetut välineet,
• alle 18-vuotiaat lisäksi: päihteet, tupakkatuotteet, nuuskat ja tupakointivälineet, kuten sätkien valmistamiseen käytettävät välineet, sytkärit, tulitikut, sähkötupakat ja niissä käytettävät aineet.
Opettajalla, toimialapäälliköllä tai rehtorilla on oikeus tarkastaa opiskelijan tavarat ja takavarikoida kielletyt esineet ja aineet. Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017 89§.
Lemmikkieläinten tuominen oppilaitoksen tiloihin on kielletty. Avustajakoira on sallittu vammaisuuden perusteella. (L380/1987).
Oppilaitoksen omaisuudesta huolehditaan. Oppilaitoksen omaisuuden käyttäminen muuhun kuin opetus- tai työtehtäviin on kielletty. Huolimattomasta, ohjeiden vastaisesta käytöstä tai tahallisesta omaisuuden vahingoittamisesta ja hukkaamisesta seuraa korvausvelvollisuus siten kuin vahingonkorvauslaissa (L412/1974) säädetään.
Opiskelijalta voidaan laina-ajaksi periä vakuusrahaa lainatusta omaisuudesta lukuun ottamattaoppivelvollista opiskelijaa. Opiskelija saa kuljettaa oppilaitoksen ajoneuvoa ohjaajan tai opettajanluvalla. Opiskelijalla ja henkilökuntaan kuuluvalla pitää olla ko. ajoneuvoluokan kuljettamiseen vaadittava voimassa oleva ajokortti.
Omaisuuden, mukaan lukien oppivelvollisuuslain perusteella opiskelijalle lainaksi annetun omaisuuden, katoaminen tai siitä koskeva vika tai puute on ilmoitettava välittömästi henkilökunnalle.
REDU ei vastaa alueellaan olevasta yksityisestä omaisuudesta. Löytötavarat toimitetaan virastomestarille. Löytyneet arvoesineet ja yleiseltä piha-alueilta löytyneet esineet toimitetaan poliisin löytötavaratoimistoon.
Tupakointi ja tupakkatuotteiden ml. sähkötupakan, nuuskan käyttö sekä tupakkatuotteita tai -välineitä muistuttavien tuotteiden käsittely ja näkyvillä pitäminen on kielletty oppilaitoksen kiinteistöjen sisä- ja ulkoalueilla sekä oppilaitoksen ajoneuvoissa. Kielto koskee myös oppilaitoksen kiinteistöjen ulkopuolisia työmaita, opetustilaisuuksia sekä niiden taukoja, mikäli tauoilla on mukana alle 18-vuotiaita opiskelijoita.
Päihteiden ja huumeiden hallussapito, käyttö ja niiden vaikutuksen alaisena oleminen on kielletty oppilaitoksen alueella, työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa sekä muissa opetustoimintaan liittyvissä tilaisuuksissa. Kielto koskee myös opetustoimintaan liittyvää matkustus-, majoitus- tai vapaa-ajan toimintaa.
Aloilla, joilla käytetään koneita tai ajoneuvoja, opiskelija voidaan puhalluttaa ennen työtehtävien alkamista. Lisäksi opiskelija voidaan velvoittaa huumausainetestiin, jos on perusteltua aihetta epäillä, että opiskelija on huumausaineiden vaikutuksen alaisena opiskeluun kuuluvissa käytännön työtehtävissä tai työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa, tai että opiskelijalla on riippuvuus huumeista (L531/2017 84§).
3 LUKU: Kirjallinen tiedoksianto
Kirjallinen tiedoksiantomenettely sisältää kuulemisen ja kasvatuskeskustelun.
Opiskelijalle, joka on rikkonut järjestyssääntöjä, voidaan antaa kirjallinen tiedoksianto. Kirjallisesta tiedoksiannosta ei tehdä hallintopäätöstä, eikä siinä ole kyse kurinpitomenettelystä. Kirjallisella tiedoksiannolla voidaan todentaa, että opiskelija ja opiskelijan huoltaja ovat saaneet tiedon opiskelijan syyllistymisestä järjestyssääntörikkomukseen.
Mikäli opiskelijan järjestyssääntörikkomukseen syyllistyminen on toistuvaa tai vakavaa, esim. terveyttä tai turvallisuutta vaarantavaa, opiskelijalle annetaan suoraan kirjallinen varoitus kurinpitomenettelyn mukaisesti.
Kirjallisen tiedoksiannon antaa toimialapäällikkö opettajan, omaohjaajan tai opinto-ohjaajan esityksestä. Kirjallinen tiedoksianto toimitetaan opiskelijalle ja alaikäisen opiskelijan huoltajalle. Opiskelija ja alaikäisen opiskelijan huoltaja allekirjoittavat huomautuksen, ja allekirjoitettu lomake toimitetaan takaisin oppilaitokseen.
Kirjallinen tiedoksianto voidaan toimittaa opiskelijalle ja alaikäisen opiskelijan huoltajalle myös sähköisesti huomioiden tietoturva esim. turvapostilla. Tällöin opiskelijaa ja huoltajaa pyydetään vastaamaan tai kuittaamaan viestiin siten, että voidaan jälkikäteen todentaa, että he ovat saaneet tiedoksiannon.
4 LUKU: Kurinpito ja opiskeluoikeuden evääminen, pidättäminen tai peruminen
Kurinpitotoimena opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, hänet voidaan erottaa määräajaksi oppilaitoksesta tai erottaa asuntolasta. Päätös kuripitotoimesta voidaan antaa ilman luvussa 3 esitettyä kirjallista tiedoksiantoa. HUOM! Asuntolan asumisen järjestyssääntöjen rikkomusasioiden käsittelyssä noudatetaan erillistä REDUn asumisen järjestyssääntöjä sekä menettelyohjeita järjestyssääntörikkomuksissa.
Opiskelijalta voidaan näiden lisäksi evätä oikeus osallistua opetukseen enintään kolmeksi päiväksi. Lisäksi asetuksen 673/2017 20§:ssä luotellussa ns. SORA-alan tutkinnossa opiskelevalta opiskelijalta voidaan pidättää tai perua opiskeluoikeus. Päätöksen opiskeluoikeuden pidättämisestä tai perumisesta tekee REDUn soveltumattomuuden ratkaisujen toimielin (REDU opiskeluoikeuden toimikunta).
Opiskeluoikeuden evääminen, pidättäminen ja peruminen ovat luonteeltaan turvaamistoimenpiteitä, eivät kurinpitotoimia.
Ennen kurinpitotoimen tai opiskeluoikeuden pidättämis- tai peruuttamispäätöksen antamista on opiskelijaa kuultava. Määräaikaisessa erottamisessa opiskeluoikeuden pidättämis- ja peruttamispäätöksissä on kuultava myös alaikäisen opiskelijan huoltajaa.
Kaikki kurinpitotoimet ja opiskeluoikeutta rajoittavat päätökset, lukuun ottamatta opettajan antamaa päätöstä opetukseen osallistumisen eväämisestä lopun työpäivän ajaksi, annetaan kirjallisina päätösasiakirjoina (hallintopäätös). Päätöksestä on selvittävä syy, teko tai laiminlyönti, jonka perusteella päätös on annettu. Määräaikaista erottamista ja opiskeluoikeuden rajoittamista koskevasta päätösasiakirjasta on oltava myös täytäntöönpanon ajankohta. Määräaikaista erottamista tai opiskeluoikeuden rajoittamista koskeva kurinpitotoimen täytäntöönpano voidaan panna täytäntöön siitä tehdystä valituksesta huolimatta, jollei oppilaitos tai hallinto-oikeus toisin päätä. Päätösasiakirjassa tulee olla myös valitusosoitus.
Opiskelija tai alaikäisen opiskelijan huoltaja allekirjoittaa vastaanottaneensa/nähneensä päätösasiakirjan.
Opiskelijalla ja alaikäisen opiskelijan huoltajalla on oikeus tulla kuulluksi.Opiskelijalla ja alaikäisen opiskelijan huoltajalla on tulla kuulluksi ennen päätöksen kurinpitotoimista antamista tai ennen kuin tehdään päätös opiskeluoikeuden pidättämistä tai peruuttamista. Kuulemistilaisuus järjestetään myös mm. aina ennen opiskelijan eronneeksi katsomisen päätöstä.
Omaohjaaja käynnistää kuulemismenettelyn. Omaohjaaja sopii toimialapäällikön sekä tarvittaessa kuraattorin kanssa kuulemistilaisuuden ajankohdan huomioiden, että kuulemiskutsun vastaanottamisaika on 14 vuorokautta eli käytännössä noin kolmen viikon päähän aikaisintaan. Tämän jälkeen omaohjaa ottaa yhteyttä toimialan
opintosihteerin, joka valmistelee kuulemiskutsun opiskelijalle ja alaikäisen opiskelijan huoltajalle, toimialapäällikölle ja kuraattorille. Kuulemistilaisuuteen kutsutaan mukaan tarvittavat asiantuntijat opiskelijahuollosta.
Mikäli opiskelija tai huoltaja ei saavu kuulemistilaisuuteen, tai ei ole kutsukirjeessä ilmoitettuun päivämäärään mennessä ottanut yhteyttä oppilaitokseen sopiakseen uutta aikaa kuulemistilaisuuteen, voidaan katsoa, ettei opiskelija tai huoltaja ole käyttänyt hänelle annettua tilaisuutta tulla kuulluksi. Tämä kirjataan kuulemistilaisuuden pöytäkirjaan ja laaditaan päätös eronneeksi katsomisesta.
Ennen kirjallisen varoituksen antamista opiskelijalle ja alaikäisen opiskelijan huoltajalle on järjestettävä tilaisuus tulla kuulluksi asiassa, kts. kohta 4.2.
Opiskelijalle annettavasta kirjallisesta varoituksesta päättää rehtori toimialapäällikön tai hänen valtuuttamansa henkilön esityksestä.
Määräaikainen erottaminen on kurinpitotoimi.
Jos järjestyssääntöjen sekä siinä lueteltujen muiden sääntöjen rikkomus, teko tai laiminlyönti on vakava tai jos opiskelija jatkaa kirjallisesta varoituksesta huolimatta sääntöjen rikkomusta, tekoa tai laiminlyöntiä, hänet voidaan erottaa oppilaitoksesta ja/tai asuntolasta määräajaksi, enintään yhdeksi vuodeksi. Määräajaksi erotettu opiskelija menettää myös opiskeluoikeuteen liittyvän oikeuden asua opiskelija-asuntolassa erottamisen ajan, ellei päätöksessä toisin päätetä.
Myös oppivelvollinen opiskelija voidaan erottaa määräaikaisesti, jolloin hän menettää opiskeluoikeuden opiskella oppilaitoksessa tai koulutussopimuksella työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa määräajaksi. Oppivelvollisuus eli kuitenkaan keskeydy tästä, vaan opiskelijalle laaditaan yhdessä hänen ja huoltajan kanssa keskeytyksen ajalle opiskelusuunnitelma. Oppivelvollinen opiskelija on noudatettava tätä keskeytyksen aikaista opiskelusuunnitelmaa. Mikäli oppivelvollinen ilman perusteltua syytä ei osallistu suunnitelman laadintaa tai laiminlyö suunnitelman noudattamisen, voidaan opiskelija katsoa eronneeksi siten, kuin Oppivelvollisuuslain (L1214/2020) 8 § ja 13 §:ssä on säädetty ja asiasta ilmoitetaan oppivelvollisen opiskelijan asuinkunnan kuntavalvojalle.
REDUn omistajakuntien kanssa on sovittu kolmikantaisesta keskustelusta, joka käynnistetään, kun oppivelvollisen opiskelijan opinnot keskeytyvät tai hänet katsotaan eronneeksi. Keskustelusta sovitaan kolmikantaisesti; REDUsta nivelvaiheen valvojana toimiva opinto-ohjaaja, opiskelijan asuinkunnan kuntavalvoja ja kotikunnan kuntavalvoja (mikäli opiskelijalla eri koti- ja asuinkunta).
Ennen määräaikaisen erottamisen päätöksen antamista opiskelijalle ja alaikäisen opiskelijan huoltajalle on järjestettävä tilaisuus tulla kuulluksi asiassa, kts kohta 4.2.
Muiden kuin oppivelvollisten opiskelijoiden enintään 3 kuukautta kestävästä määräaikaisesta erottamisesta päättää rehtori, siten kuin REDUn Hallintosäännössä on näin päätetty. Pidemmistä, kuin 3 kk kestävistä määräaikaisesta erottamisesta ja oppivelvollisten määräaikaisista erottamista päättää REDUn opiskeluoikeuden toimikunta.
Opetukseen osallistumisen evääminen on turvaamistoimenpide – ei kurinpitoa.
Opiskelijalta voidaan evätä oikeus osallistua opetukseen enintään kolmen työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen opiskelijan tai muun oppilaitoksessa toimivan henkilön turvallisuus vaarantuu opiskelijan väkivaltaisen tai uhkaavan käytöksen vuoksi tai koulutustoiminta yleisesti vaikeutuu kohtuuttomasti.
Opettaja tai ohjaaja voi evätä opiskelijalta oikeuden osallistua lopun opetus- ja ohjaustilaisuuden ajaksi.
Päätöksen opetukseen osallistumisen eväämisestä opetus- ja ohjaustilaisuuden (oppitunnin) osalta tekee opetuksesta vastaava opettaja tai ohjaaja.
Opettajan tai ohjaajan on muistutettava opiskelijalle, että opiskelijan on palattava opetukseen tai ohjaukseen lukujärjestyksen mukaisesti seuraavan opetus- tai ohjaustilaisuuden alkaessa. Jos opiskelija ei tällöin palaa, hänet kirjataan luvattomasti poissa olevaksi. Alaikäisen opiskelijan tapauksessa asiasta ilmoitetaan myös opiskelijan huoltajalle.
Toimialapäällikkö voi evätä opiskelijalta oikeuden osallistua opetukseen lopun työpäivän tai 1–3 työpäivää.
Pidemmistä, lopun työpäivän tai enintään 1–3 työpäivää kestävistä opetukseen osallistumisen eväämisistä päättää toimialapäällikkö opettajan esityksestä tai rehtori toimialapäällikön esityksestä. Mikäli kyseessä on opiskelijan väkivaltainen tai uhkaava käytös tai tilanteeseen liittyy huumausainerikos, menetellään lisäksi oppilaitoksen poliisin kanssa yhdessä sopimien tarkempien ohjeiden mukaisesti ja mikäli uhri tai tekijä on alaikäinen, asiasta tehdään aina lastensuojeluilmoitus (Lastensuojelulaki 417/2007, 25 §).
Opiskeluoikeuden pidättäminen on turvaamistoimenpide – ei kurinpitoa.
Opiskeluoikeus voidaan pidättää, mikäli asetuksen 673/2017 20 § luetellun SORA-tutkinnon opiskelija kieltäytyy terveydentilan toteamiseksi suoritettavista terveydentilan tarkastuksista tai tutkimuksista siten kuin L531/2017 82 § 1 momentissa on säädetty tai opiskelija ei toimita rikosrekisteriotetta 82a §:n 4 momentissa säädetyissä tapauksissa. Opiskeluoikeuden pidättäminen voidaan tehdä enintään yhdeksi vuodeksi kerrallaan.
Ennen opiskeluoikeuden pidättämispäätöksen antamista opiskelijalle ja alaikäisen opiskelijan huoltajalle on järjestettävä tilaisuus tulla kuulluksi asiassa, kts kohta 4.2
Opiskeluoikeuden pidättämisestä ja samalla oikeudesta asua asuntolassa päättää REDUn opiskeluoikeuden toimikunta. Oppivelvollisen opiskelijan osalta opiskeluoikeuden pidättämisessä noudatetaan lisäksi, mitä oppivelvollisuuslaissa (1214/2021) 12 § ja 13 §:ssä säädetään.
Opiskeluoikeuden peruuttaminen on turvaamistoimenpide – ei kurinpitoa.
Asetuksessa 673/2017 20§:ssä luetellun SORA-tutkinnon opiskelijan opiskeluoikeus voidaan myös kokonaan peruuttaa, mikäli opiskelija on vaarantanut turvallisuutta siten, kuin L531/2017 81 § on säädetty.
Opiskelijalla, jonka opiskeluoikeus on peruutettu, on oikeus hakea opiskeluoikeuden palauttamista, mikäli hakija osoittaa, ettei opiskeluoikeuden peruuttamiselle enää ole syytä.
Ennen opiskeluoikeuden peruttamispäätöksen antamista opiskelijalle ja alaikäisen opiskelijan huoltajalle järjestetään tilaisuus tulla kuulluksi asiassa, kts kohta 4.2.
Opiskeluoikeuden peruuttamisen yhteydessä opiskelijalle on annettava opintojen ohjausta. Hänet ohjataan hakeutumaan tai siirtymään opiskelemaan toiselle alalle tai oppilaitokseen, johon hänellä ei opiskeluoikeudellista estettä tai hänet on ohjattava työvoimaviranomaisen (työllisyysalueen) palveluihin. Siirtymisestä toiselle alalle REDUn sisällä on tehtävä kirjallinen päätös, johon kirjataan myös nykyisestä opiskeluoikeudesta luopuminen.
Opiskeluoikeuden peruuttamisesta sekä opiskeluoikeuden palauttamisesta päättää REDUn hallituksen nimeämä opiskeluoikeuden toimikunta. Oppivelvollisen opiskelijan osalta opiskeluoikeuden peruuttamisessa noudatetaan lisäksi, mitä oppivelvollisuuslaissa (1214/2021) 12 § ja 13 §:ssä säädetään.
Opiskelija, joka on tyytymätön saamansa kurinpitopäätökseen, opiskeluoikeuden pidättämiseen tai perumiseen, voi hakea siihen muutosta.
Opiskelijalla on oikeus hakea muutosta päätökseen kurinpitotoimista, opiskeluoikeuden pidättämisestä tai peruuttamisesta 14 päivän kuluessa siitä, kun päätös on annettu opiskelijalle ja huoltajalle tiedoksi. Muutoksenhaussa noudatetaan muuten myös mitä Hallintolaissa (586/1996) säädetään.
Kirjalliseen tiedoksiantoon ei voi hakea muutosta.
Asuntolan asumisen järjestyssäännöt löydät asuntoloiden sivulta.