Varautuminen sähkökatkoihin
Tältä sivulta löydät ohjeita sähköpulasta johtuvien sähkökatkotilanteiden varalle.
Sähköpula - mistä on kyse?
Sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Sähkön tuotantoa Suomessa ei ole riittävästi kaikkiin kulutustilanteisiin. Jos kulutusta on enemmän kuin on tuotantoa ja sähkön tuontia, voi tulla eteen ns. sähköpula -tilanne. Tämä tilanne voi tulla eteen talvella esim. pitkän pakkasjakson aikana tai mikäli sähkön tuotantoon tai siirtoyhteyksiin tulee häiriöitä.
Sähköpulatilanteessa sähkön kulutusta aletaan rajoittamaan ja käytännössä tämä tarkoittaa, että sähkönjakeluun tulee katkoja alueittain. Katkot kestävät noin 2 tuntia / alue. Sähkön verkkoyhtiöt tiedottavat suunnitelluista sähkökatkoista ennakkoon, mutta mikäli sähköpula on äkillinen tai yllättävä, ilmoitusta ei välttämättä tule ennalta.
Ilmoitamme sähkökatkoista, jos saamme niistä ennakkoon tiedon
Mikäli saamme sähkön verkkoyhtiöltä tiedon sähköpulasta johtuvasta sähkökatkosta ennakkoon, ilmoitamme siitä toimintayksikön infotauluilla, Studentan viesteillä ja tarvittaessa lähetämme tekstiviestin kaikille opiskelijolle, huoltajille ja henkilökunnalle.
Varautuminen ja toiminta sähkökatkon aikana:
Oppilaitoksen toiminta sähkökatkon aikana
Mikäli sähkökatko on koulupäivän aikana, toimimme seuraavasti:
- Opetus toteutetaan mahdollisimman normaalisti ja lukujärjestyksen mukaisesti huomioiden sähkökatkon rajoitteet.
- Ruokailuajoissa voi olla poikkeuksia, mutta ruoka tarjotaan joka päivä.
- Oppilaitoksen tietoverkko ei välttämättä toimi sähkökatkon aikana. Tämä voi aiheuttaa toimintakatkoksia sähköposteihin ja Studentaan.
- Asuntolassa asuville on oma tarkempi ohjeistuksensa.
Sähkökatkojen aikana voi olla pimeää. Turvallisen liikkumisen varmistamiseksi jokaisen on hyvä varautua valonlähteellä. Puhelimen valotoiminto on hyvä apu pimeänä aikana.
Suosittelemme lataamaan puhelimen ja kannettavat tietokoneet ennen tiedossa olevaa katkoa, jotta niissä riittää virtaa.
Varautuminen sähkökatkoihin asuntolassa
- Sähkökatkot voivat olla ennakkoon tiedossa olevia verkkoyhtiön suunnittelemia tai yllättäviä.
- REDU saa tiedon suunnitelluista alueellista sähkökatkoista ennakkoon verkkoyhtiöltä. Henkilökunta tiedottaa niistä majoittujia. Tällöin asukkaiden tulee varautua ennen katkon alkua:
- sulkemalla ikkunat ja sammuttamalla akuttomat viihdelaitteet ennen katkoksen alkua.
- irrottamalla akulliset laitteet pistokkeista virtapiikkien ehkäisemiseksi.
- varautumalla vesi- ja ruokavarannoin, jotka eivät vaadi valmistamista.
- varaamalla itselle lämpimiä vaatteita (villasukkia, huopia, tms.).
- Sähkökatkosten varalle suositellaan hankkimaan varusteita: Paristoilla tai akuilla toimivia valaisimia ja varavirtalähteitä sekä vaihtoparistoja.
- Ennakkoon tiedossa olevan sähkökatkoksen ajaksi ei voi varata sauna-, pyykki- tai kuntosalivuoroja.
- Erityistä kylmäsäilytystä vaativia lääkkeitä (kuten insuliini) varten asuntolaan hankitaan jääpusseja, joilla jääkaappia voidaan pitää tarvittaessa kylmänä.
Toiminta sähkökatkon aikana
- Sähkölaitteet kytketään pois päältä sähkökatkoksen aikana, jotta vältytään virtapiikeiltä ja laiterikoilta sähköjen palatessa. Henkilökunta tarkastaa, että sähkölaitteet on sammutettu.
- Sähkökatkoksen aikana veden tulo häiriintyy ja viemäröinti ei toimi.
- Asukkaiden on vältettävä WC:n käyttöä, suihkussa käyntiä ja astianpesua. Välttämättömissä tilanteissa voidaan WC-pöntön sisään asettaa muovipussi, joka voidaan käytön jälkeen sulkea ja hävittää.
- Asuntolan sisätiloista poistumista tulee välttää, koska on mahdollista, ettei asukas pääse takaisin sisään. Sähkölukot eivät toimi katkoksen aikana.
- Katkoksen aikana liikunta-, pyykki- ja saunavuorot perutaan.
- Vedentulo lakkaa ja ruoan valmistus ei ole mahdollista.
Turvallisuus sähkökatkon aikana
- Sähkökatkoksen aikana pysytellään omassa huoneessa tai solussa ja vältetään poistumista asuntolan alueelta. Piha-alueet ovat pimeitä ja mahdollisesti liukkaita, pidetään taskulamppu tms. mukana.
- Henkilökunta vastaa turvallisuudesta olemalla paikalla sähkökatkoksien aikana. Jos henkilökuntaa ei ole saatavilla turvaudutaan tarpeen mukaisesti vartijapalveluihin.
- Asuntolan henkilökunta kiertää ja tarkastaa sähkökatkoksen aikana asuntoloiden alueella, soluissa ja yleisissä tiloissa.
Avotulen ja kynttilöiden sytyttäminen asuntolan alueella pimeydestä huolimatta on edelleen kiellettyä!