Työpaikkakysely
Haluamme kuulla työpaikkojen edustajilta / yhteyshenkilöiltä kokemuksia yhteistyöstä oppilaitoksen kanssa. Lähetämme palautekyselyn kaikille niille työpaikoille, joissa on ollut oppisopimus- tai koulutussopimusopiskelijoita.
Työpaikan edustajan palaute REDUn oppilaitosyhteistyöstä
Kysymme työpaikoilta, joissa on ollut REDUn opiskelijoita työelämässä oppimassa palautetta toteutuneesta oppilaitosyhteistyöstä. Palautetta kysytään koulutussopimukseen tai oppisopimukseen kirjatulta työpaikan edustajalta (yhteyshenkilöltä). Kysely totetetaan kaksi kertaa vuodessa, tammi-helmikuussa ja heinä-elokuussa. Kyselyyn vastaava työpaikan edustaja/yhteyshenkilö voi olla joko yrittäjä, johtaja, johtotehtävissä oleva päällikkö, rekrytoinnista vastaava tai muu oppilaitosyhteistyön vastuu- tai esihenkilö. REDU toimittaa kyselyn vastauslinkin sähköpostillla niille työpaikkojen edustajille, joissa on kyselyä edeltävän edellisen puolen vuoden aikana päättynyt työelämässä oppimisen jakso.
Työpaikkakyselyn vastaaminen vie aikaa noin 5 minuuttia
Kyselyllä seurataan työelämän tyytyväisyyttä ammatillisen oppilaitoksen toimintaan järjestää koulutusta yhteistyössä työelämän kanssa. Kyselyssä ei arvioida opiskelijaa. Kysymykset liittyvät arjen kumppanuuteen: toiminnan asiakaslähtöisyyteen, sopimusprosessiin, ohjaukseen ja tukeen. Lisäksi REDU kysyy työpaikoita niiden tämän hetken ja lähitulevaisuuden osaamis- ja osaajatarpeista sekä annetaan mahdollisuus antaa avointa tekstipalautetta oppilaitokselle.
Vastauksia käytetään ammatillisen koulutuksen laadun seurantaan ja kehittämiseen. Vastaukset toimivat myös osana oppilaitoksen rahoitusta. Valtakunnallisten kysymysten tylokset raportoidaan anonyymissä tilastomuodossa opetushallinnon vipunen.fi -tilastopalvelussa.
Antamasi palaute auttaa meitä kehittää ammatillisen koulutuksen laatua
Yhteistyöllä voimme ratkaista työpaikan ja yritysten muuttuvia osaamistarpeita. Osaamista kehittämällä parannetaan alan toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä. REDUn johto eli rehtori ja toimialapäälliköt käsittelevät työpaikkojen antaman palautteen kaksi kertaa vuodessa osana laadunhallintajärjestelmää. Työpaikan osaamis- ja osajien tarvetta hyödynnetään tulevan koulutustarjonnan suunnittelussa.
Taustakysymykset:
- Sijaitseeko toimipaikka Suomessa? (vastausvaihtoehdot: sijaintikunta tai ulkomaa)
- Tehtäväsi yrityksessä tai työnantajalla (vastausvaihtoehdot: yrittäjä, johtotehvävässä toimiva tai muu).
Työpaikkakysely sisältää 10 varsinaista kysymystä (väittämää):
- Yhteistyö oppilaitoksen kanssa on sujuvaa
- Oppilaitos tiedottaa hyvin ammatilliseen koulutukseen liittyvistä yhteistyön mahdollisuuksista
- Olemme tyytyväisiä oppilaitoksen tapaan hoitaa oppisopimusten ja koulutussopimusten laadintaan liittyvät käytännön asiat
- Oppilaitos järjestää työelämässä oppimisen työpaikan tarpeet huomioiden
- Oppilaitoksen tarjoaman tutkinnon osien sisältö vastaa alamme osaamistarpeita.
- Oppilaitos tarjoaa mahdollisuutta ennakoida työpaikkamme osaamisen kehittämistarpeita ja sen avulla kehittää toimintaamme
- Voisimme rekrytointitilanteessa palkata tästä oppilaitoksesta valmistuneita opiskelijoita
- Oppilaitoksella on kyky kehittää toimintaansa saamansa palautteen perusteella
- Voimme suositella oppisopimus- ja koulutussopimusyhteistyötä oppilaitoksen kanssa
- Olemme tyytyväisiä oppilaitoksen toimintaan järjestää työelämässä oppimista.
Näihin kaikkiin kysymyksiin on arviointiasteikko: 5-1, jossa 5 = täysin samaa mieltä ja 1 = täysin eri mieltä.
Edellä esitetyt kysymyksetlukuun ottamatta kysymystä 5 ovat valtakunnallisia OKM:n asetuksella 1244/2020 säädettyjä kysymyksiä. Näiden kysymysten vastausten tulokset julkaistaan myös valtakunnallisesti OPH:n Vipunen.fi -palvelussa. Valtakunnallisista kysymyksistä annettu vastaus lukuun ottamatta kysymystä 5 vaikuttaa myös REDUn saamaan valtionosuusrahoitukseen.
Lisäksi kysytään: Miten kehittäisitte tutkintojen sisältöä ja ammattitaitovaatimuksia, joita ammatillisessa oppilaitoksessa koulutetaan? Tähän kysymyseen voi vastata kirjoitamalla vastauksena avoimeen tekstikenttään.
Lopuksi REDU palautelomakkeella on kolme REDUn omaa avointa kysymystä:
- Työpaikan osaamistarpeet:
- Minkälaiselle osaamiselle työpaikalla/yrityksellä on tarvetta nyt tai tulevaisuudessa?
- Yleistä palautetta REDUlle:
- Missä oppilaitos on onnistunut?
- Mitä asioita haluaisit oppilaitoksen tekevän paremmin?
Nämä REDUn lisäkysymykset eivät vaikuta rahoitukseen ja niiden vastaukset saa nähdä vain REDU.
Työpaikkakyselyn lisäksi työpaikkaohjaajalta kysytään työpaikkaohjaajapalautetta työelämässä oppimisen jakson jälkeen.
Työpaikkakysely on osa REDUn laadunhallintajärjestelmää.