Välinehuoltajan työ vaatii tarkkuutta
13.10.2023 julkaistuVälinehuoltajista on pulaa, sillä väkeä eläköityy lähivuosina. Työ on haastavaa ja vaatii tarkkuutta sekä sorminäppäryyttä. Seuraava koulutus välinehuoltoalan perustutkintoon alkaa marraskuussa.
Välinehuoltajista on tällä hetkellä suuri tarve. Työvoimapula on vallinnut lähiaikoina, ja Lapin keskussairaalan välinehuoltoon on ollut hankala löytää sijaisia. Välinehuollon uudet tilat ovat käyttöönottovaiheessa, ja tuotannon käynnistäminen uusissa tiloissa on meneillään.
- Meillä on tällä hetkellä välinehuollossa keski-ikä 50 vuotta. Se tarkoittaa sitä, että eläköitymiset alkavat lähivuosina, välinehuoltotyönohjaaja Susanna Mantere
Välinehuoltajan työtehtäviin kuuluu kaikkien potilaan hoidossa käytettävien instrumenttien ja välineistön huoltaminen. Instrumentit kulkevat painehuuhtelulaitteen, ultraäänipesulaitteen ja instrumenttipesukoneen läpi, minkä jälkeen ne tarkistetaan, pakataan ja steriloidaan.
- Infektioiden torjunta on perustyötämme. Työ on välillä hektistä, kun vaikkapa useamman leikkaussalin välineistö tulee yhtä aikaa. Pitää osata priorisoida ja sopeutua muuttuviin tilanteisiin, Mantere kuvaa.
Susanna Mantere esittelee Lapin keskussairaalan välinehuollon uusia tiloja ja laitteita.
Elokuussa välinehuoltajaksi valmistunut Mikko Sandvik työskentelee jo tottuneesti uusissa välinehuollon tiloissa. Aiemmin hän työskenteli kuntoutuspuolella.
- Halusin auttaa ihmisiä toisella tavalla kuin pelkällä kohtaamisella, joka on ajoittain aika kuormittavaa. Siksi päädyin opiskelemaan välinehuoltajaksi, Mikko kertoo.
Opiskeluun kuului työssäoppimista, lähiopiskelua koululla sekä etäopiskelua. Mikolla tutkintoon valmistumiseen meni 1,5 vuotta, sillä taustalla oli jo aikaisempi ammatti. Alavalinta tuntuu juuri sopivalta.
- Tykkään tästä työstä, sillä tämä on tosi vastuullista ja tarkkuutta vaativaa. Ei varmaan iske dementia, Mikko naurahtaa.
- Aluksi työ voi olla kuormittavaa, ja siihen on tärkeä löytää tasapaino, jotta oppii käsittelemään painetta. Työtä kohtaan pitää olla kunnioitus, ja vauhtisokeus ei saa iskeä. Onneksi tässä prosessissa on monta silmäparia ja tarkastusvaihetta, mikä minimoi virheiden mahdollisuuden, Mikko kertoo.
Mikko Sandvik kertoo, että välinehuoltajan työssä täytyy olla koko ajan tarkka. Työ on palkitsevaa, sillä siinä autetaan ihmisiä vaikka varsinaisia asiakaskohtaamisia ei olekaan.
Välinehuoltajan työssä vaaditaan tarkkuutta, sorminäppäryyttä, paineensietokykyä, sosiaalisuutta ja tiimityöskentelytaitoja. Ihmisten kanssa on tultava toimeen, sillä työtä tehdään tiimissä. Työhön tulee muutoksia esimerkiksi asetusten ja standardien sekä hoitomenetelmien muuttumisen vuoksi. Myös koneet ja laitteet muuttuvat ja uudistuvat.
Seuraava välinehuoltoalan perustutkinnon koulutus alkaa Lapin koulutuskeskus REDUssa marraskuussa. Koulutus kestää aiemmasta taustasta riippuen noin 1,5 – 2 vuotta. Opiskeluun sisältyy 2-3 opiskelupäivää viikossa sekä työssäoppimisjaksoja.
- Edellisestä opiskelijaryhmästä puolet työllistyivät Laphan välinehuoltoon, ja tarvetta on edelleen. Välinehuoltajia tarvitaan lisäksi esimerkiksi eläinlääkäriasemille, suun terveydenhuoltoon ja erilaisiin laboratorioihin sekä terveydenhuollon että teollisuuden aloilla, opettaja Nina Parkkila
Seuraava välinehuoltajan koulutus alkaa marraskuussa. Hae koulutukseen tästä linkistä.