VAHVA-hankkeen päätösseminaarissa pureuduttiin turvallisuuteen ja hyvinvointiin oppilaitosarjessa
10.4.2025 julkaistuREDUn ja Lappian yhteishankkeen päätösseminaarit järjestetiin 8.4. Rovaniemellä ja Torniossa 9.4.

Turvallinen ja hyvinvoiva oppilaitosyhteisö on jokaisen opiskelijan oikeus ja koko yhteisön yhteinen ponnistus. VAHVA-hanke on ollut merkittävä askel oppilaitosten turvallisuuden ja hyvinvoinnin kehittämisessä. Hankkeen tavoitteena on luoda käytännön työkaluja ja yhteistyömalleja, jotka tukevat oppilaitosten henkilökuntaa ja opiskelijoita arjen kohtaamisissa.
Rehtori Sirkku Purontaus avasi Rovaniemen päätösseminaarin ja peilasi VAHVA-hankkeen tavoitteita REDUn strategiaan.
- Arvolupauksemme "Teemme työtä asiakkaiden parhaaksi vastuullisesti ja yhdessä" vastaa erinomaisesti turvallisen ja hyvinvoivan oppilaitoksen määritelmään, totesi rehtori.
Hankkeen projektipäällikkö Antti Panu kävi tilaisuudessa läpi hankkeen tavoitteita ja tuloksia. Opetushallituksen myöntämä valtionavustus tuli kohdentaa nuorten jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäisemiseen sekä hyvinvointi- ja turvallisuusosaamisen vahvistamiseen toisen asteen oppilaitoksissa.
- REDU toimi hankkeen päätoteuttajana ja Lappia osatoteuttajana. Hankkeessa tehtiin merkittävää yhteistyötä molempien oppilaitosten välillä ja henkilöstön turvallisuus- sekä hyvinvointiosaamista vahvistettiin monin eri tavoin.
- Hyvinvointiosaamisen webinaareja järjestettiin vuonna 2024 yhteensä 10 kpl, joihin osallistui 973 henkilöä Lappiasta ja REDUsta. Webinaareissa perehdyttiin mm. mielenterveyttä tukevaan oppilaitoskulttuuriin, ahdistuneen opiskelijan kohtaamiseen ja yhdenvertaisuutta edellyttäviin toimintatapoihin oppilaitoksessa. Webinaarit ovat jatkuneet tänä keväänä, ja niitä kaiken kaikkiaan järjestetään neljä. Lisäksi on järjestetty hyvinvointiosaamisen koulutuksia, kuten Mielenterveyden ensiapuohjaajan koulutus, joihin halukkaat ovat saaneet osallistua.
- Henkilöstön turvallisuusosaamista on vahvistettu toiminnallisilla turvallisuuskävelyillä, uhkaavan henkilön kohtaamisen koulutuksissa sekä kriisitilanteisiin painottuvilla johdon turvallisuuskoulutuksilla.
Seminaari jatkui ihmisoikeuskouluttaja Dakota Robinin puheenvuorolla moninaisuuden tunnistamisesta ja tukemisesta. Puheenvuodossa korostettiin rohkeutta olla oma itsensä ja kannustettiin yhteisöjä rakentamaan turvallisia tiloja kaikille.
Nuorisotyön ammattilainen Heikki Turkka esitteli omassa puheenvuorossaan keinoja, joilla voidaan rakentaa luottamusta ja tukea nuorten hyvinvointia kouluyhteisössä.
Paneelikeskustelussa pohdittiin nuorten hyvinvointia ja turvallisuutta opettajan, opiskelijan, johdon, opiskeluhuollon ja poliisin näkökulmista.
Seminaarin päätti REDUn turvallisuus- ja työsuojeluvastaava Panu Leinonen, joka korosti puheenvuorossaan yhteistyön merkitystä haastavissa tilanteissa.
Projektipäällikkö veti lopuksi yhteen hankkeen tavoitteita ja kertoi jatkosta.
- Päätösseminaarista huolimatta hanke jatkuu vielä syyskuun lopulle ja kovan kysynnän vuoksi syksylle on suunnitteilla vielä muutamia lisäkoulutuksia henkilöstölle. Hankkeen aikana järjestettyjä turvallisuuskoulutuksia tullaan järjestämään oppilaitosten arjessa tulevaisuudessakin ja mielenterveyden ensiapukouluttajien osaaminen jää myös hankkeen myötä oppilaitoksiin, kertoi Antti Panu.