Tylliä ja tiimityötä
14.11.2023 julkaistuTekstiili- ja muotialan opiskelijoiden loihtimat tylliluomukset valtaavat joulun alla Lappia-talon lavan. Opiskelijat ovat urakoineet Pähkinänsärkijä-esityksen tyllihameet osana opintojaan.
Tekstiili- ja muotialan opiskelijat ovat saaneet työstää tylliä viimeisten viikkojen aikana. Opiskelijat ovat valmistaneet 20 tyllihametta Lappia-talossa esitettävään Pähkinänsärkijään. Musiikkisadun toteuttavat Lapin musiikki- ja tanssiopiston sekä Rovaniemen kuvataidekoulun oppilaat.
Iso projekti on opettanut opiskelijoille tiimityöskentelytaitoja ja sarjatuotantoa. Myös tylli erikoisempana materiaalina on laittanut opettelemaan uusia työtapoja.
- Tylli on erikoiskangasta, ja siinä käytetään erilaisia työtapoja. On pitänyt miettiä muun muassa koneet ja työtavat uudella tavalla, opettaja Eira Maijala kertoo.
Tanssiesitykseen tulevissa vaatteissa käytettiin teatterimaailman työtapoja, jotka poikkeavat käyttövaatteiden valmistuksesta. Hameet pääsivät parrasvaloihin Pähkinänsärkijän ensi-illassa 5.11. Puvustuksen suunnitteli Jaana Isokangas.
Osa opiskelijoista suoritti projektin aikana näyttöjä, kun taas osa oli mukana pienemmällä osuudella auttamassa ja oppimassa uutta. Materiaalin myöhäinen saapuminen asetti omat aikapaineensa, mutta tehtäviä jaettiin hyvin opiskelijoiden kesken ja jokainen osallistui isoon urakkaan.
- Tämä on ollut oppimisen kannalta tosi hyvä työ, jossa oli selkeä työprosessi, menetelmät ja uusi materiaali. Mittatilausompelija tekee yleensä aina protoa, kun vaatteita valmistetaan vain yksi kappale. Tässä on päästy hiomaan työprosessia ja miettimään, miten omaa työtä voidaan helpottaa, lehtori Tuija Nikkinen muistuttaa.
Suvi Parikka ja Sanni Riekki viimeistelevät yhtä hameista. Opiskelijat ovat tehneet hameisiin myös muutamia yläosia.
Toisen vuoden tekstiili- ja muotialan opiskelijat, ammattilukiolaiset Suvi Parikka ja Sanni Riekki ovat olleet parin viimeisen viikon ajan tiiviisti kiinni tylliprojektissa.
- Aluksi tyllin työstäminen oli vähän hankalaa, mutta siihen muodostui sitten rutiini. Isompia virheitä ei tehty, vaan kaikesta selvittiin korkeintaan pienellä purkamisella, Sanni muistelee
- Hameen irralliseen yläosaan piti tehdä paljon laskoksia, ja se oli aluksi hankalaa. Kun oli muutaman tehnyt, niin hoksasi, miten se kannattaa tehdä, ja siihenkin tuli sellainen työtapa, Suvi kertoo.
Myös leikkuu oli oma ruljanssinsa, kun pitkiä pätkiä piti leikata kerralla. Hameita tehtiin montaa eri kokoa, joten oli pysyttävä kärryillä siinä, mitä kokoja on jo leikattu. Koko projekti vaati tiimityöskentelyä sekä jatkuvaa keskustelua muiden kanssa. Myös opiskelijoiden erilaiset ominaisuudet nousivat tiimissä työskennellessä esille, ja tehtäviä ja vastuita jaettiin vahvuuksien mukaan.
- Tosi paljon saatiin kommunikoida keskenämme siitä, mitä on jo tehty ja mitä pitää seuraavaksi tehdä, Sanni kertoo.
Aikataulupaineet saivat opiskelijat venyttämään koulupäiviään, ja pientä stressin tunnettakin joutui sietämään. Kaikki hameet saatiin kuitenkin ajallaan valmiiksi, ja projektista jäi käteen paljon hyviä oppeja. Opiskelijat kokivat palkitsevaksi tehdä jotain, mikä tulee isosti näkyville.
- Näin mittavaan projektiin osallistuminen on myös CV:ssä hyvä meriitti, Tuija Nikkinen muistuttaa.
Sanni Riekki tyllin parissa. Uudenlainen kangas on laittanut opiskelijat oppimaan erilaisia työmenetelmiä.