Hyvinvointiteknologiaa tutuksi
22.12.2021 julkaistuREDUn Porokadun toimintayksikköön on saatu mittava määrä erilaista hyvinvointiteknologian laitteistoa. Hankintojen takana on Hyteko-hanke, jonka tarkoituksena on vahvistaa hyvinvointiteknologiaosaamista koulutuksessa ja Lapin alueen työelämässä.
Hyinvointiteknologia apuna koronakriisissä (HyTeKo) -hankkeen tarkoituksena on edistää hyvinvointiteknologian käyttöä Lapin alueella erilaisissa hoiva- ja hyvinvointipalveluissa. Lisäksi hanke vahvistaa opiskelijoiden osaamista teknologian ja laitteiden käytössä.
- Keväällä aloitimme kartoittamalla sitä, millaista osaamista ja laitteistoa työelämällä on jo käytössä. Totesimme, että teknologisia laitteita käytetään tällä hetkellä melko vähän. Sen jälkeen kartoitimme ympäri Suomen erilaista laitteistoa ja perehdyimme vastaaviin hankkeisiin, projektipäällikkö Teija Ylisaari kertoo.
Kartoituksen jälkeen alettiin tekemään investointeja. Porokadun toimintayksikköön onkin hankittu vaikuttava määrä erilaisia laitteita, aina roboteista erilaisiin etämittareihin ja valvontalaitteisiin saakka. Tarkoituksena on, että opiskelijat perehtyvät laitteiden käyttöön ja voivat viedä osaamista työelämälle. Lisäksi työelämä voi tutustua laitteisiin ja saada vinkkiä siitä, millaista välineistöä kannattaisi hankkia ja hyödyntää.
Kapsäkistä robotteihin
Kaikki syksyn aikana saatu laitteisto on pyritty hankkimaan siten, että se edustaisi aivan tuoreinta teknologiaa. Laitteet kehittyvät nopeasti, joten on tärkeää, että niiden kanssa ollaan ajan hermolla.
- Tarkoituksena on, että opiskelijat perehtyvät laitteisiin ja voivat esitellä niitä sen jälkeen työelämälle. Lähihoitajaopiskelijoilla jokaiseen tutkinnon osaan sisältyy jonkin verran hyvinvointiteknologiaa. Lisäksi tarjolla on ammatillinen valinnainen tutkinnon osa Hyvinvointiteknologia toimintakyvyn edistämisessä, jossa hyödynnetään kattavasti tätä koko välineistöä, Ylisaari kertoo.
Yksi tähän mennessä käytetyimmistä investoinneista on ollut kapsäkki, joka sisältää yli 20 erilaista turvalaitetta ja apuvälinettä. Kapsäkin uumeniin on kerätty sellaista laitteistoa, joka edesauttaa asiakkaan kotona olemista tai helpottaa myös perheiden arkea. Kapsäkin sisältöä on esitelty eri tilaisuuksissa ja useammalla eri paikkakunnalla. Näin välineistöön tutustumisen mahdollisuus on saatu levitettyä laajasti Lappiin.
Uusinta uutta laitteistoon tuovat erilaiset seurustelu- ja palvelurobotit. Lemmikkirobotit tarjoavat seuraa, ja ne toimivat hyvin erityisesti muistisairaiden ja kehitysvammaisten asiakkaiden hyvinvoinnin tukemisessa. Monipuolisempia ominaisuuksia tarjoavat hoiva- ja palvelurobotit Emma ja Nao. Ne tarjoavat muun muassa seuranpitoa, liikuntaa, aktiviteetteja, puheluja ja vuorovaikutusta sekä erilaisia muistutuksia.
Anonyymisti vanhuksen kotiin asennettu turvavalvontajärjestelmä antaa opiskelukäyttöön erinomaisen oppimismahdollisuuden. Järjestelmä tunnistaa kotona asuvan vanhuksen aktiivisuutta seuraamalla muun muassa liikkeitä sekä toimintaa.
- Näitä järjestelmiä on kotihoidon käytössä, ja näillä turvataan asiakkaan kotonaolo, Ylisaari kertoo.
Myös laajemmin hyvinvointikäyttöön on saatu erilaisia mittareita, joista muun muassa InBody-mittaus on tulossa REDUn asiakaspalveluihin laajemminkin hierojien, jalkahoitajien ja hyvinvointipalvelujen käyttöön.
Hankkeen toteutusaika on 1.1.2021-31.12.2021. Lisätietoja hankkeesta osoitteessa redu.fi/hyteko