Hulmuavia helmoja teatterin lavalle
1.9.2021 julkaistuTekstiili- ja muotialan opiskelijoiden kädentaidot pääsevät tänä syksynä parrasvaloihin Rovaniemen Teatterin näytelmässä, joka kertoo Anu Pentikin elämästä.
Eveliina Similä, Juulia Tapaninen, Elina Rovanperä ja Laura Salla ovat urakoineet sarjatuotantona valkoisia mekkoja näytelmää varten.
Tekstiili- ja muotialan opiskelijat ovat viime viikkoina häärineet valkoisen kankaan parissa. Käsillä on ollut pienimuotoinen sarjatuotanto, sillä opiskelijat ovat päässeet valmistamaan Rovaniemen Teatterille mekkoja. Mekot tulevat Anu Pentikistä kertovaan näytelmään ja niitä tarvitaan kymmeniä kappaleita, sillä mekko sotkeutuu jokaisessa näytelmässä.
Teatterilta toimitettiin koululle mallikappale ja kaavat. Sen jälkeen opiskelijat pääsivät työn touhuun opettajansa Eira Maijalan johdolla. Projekti toi opiskelijoille arvokasta kokemusta sillä he pääsivät harjoittelemaan pienimuotoista sarjatuotantoa.
- Yksittäisen kappaleen ompeleminen on aina ihan erilaista kuin sarjassa. Olemme pyrkineet jakamaan työtehtävät siten, että esimerkiksi yksi opiskelija teki kauluksia ja niin edelleen. Näin tekemisestä tuli rutiinia, Eira kertoo.
- Työjärjestyksen hahmottamisessa tärkeää on se, että ensin tehdään proto. Siinä hahmottuu se, miten tuotos kootaan. Se auttaa työjärjestyksen suunnittelussa.
Teatterivaatteen valmistamisessa on myös muita huomioitavia seikkoja verrattuna tavallisen käyttövaatteen ompelemiseen. On tärkeää miettiä sitä, mitä yleisö näkee. Tietyissä asioissa saatetaan jopa oikaista, kun taas toisissa kohdissa esimerkiksi kestävyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.
- Näissä mekoissa esimerkiksi napit korvattiin tarroilla pukemisen nopeuttamiseksi, Eira paljastaa.
Näyttötöihin paneudutaan huolella
Valtaosa valmiista mekoista on jo toimitettu teatterille, mutta paikan päällä on vielä mallikappale sekä neljä valmisteilla olevaa mekkoa, jotka ovat opiskelijoiden näyttötöitä.
Eveliina Similä puuhaa nyt näyttötyönsä parissa. Tässä projektissa näyttöä varten on saanut harjoitella ruhtinaallisesti etukäteen, mutta silti näyttömekon ompeleminen ei ole läpihuutojuttu.
- Kyllä tässä näyttöä tehdessä huomaa sen, että jokainen teki sarjassa vähän eri osioita. Ne kohdat, jotka olivat sarjassa omalla vastuulla, on helppo tehdä. Muita kohtia pitää sen sijaan miettiä enemmän, Eveliina kertoo.
Eveliina Similä ompelee näyttötyömekkoaan luottavaisin mielin. Rutiinia tekemiseen on jo muodostunut.
Tilaustyö motivoi ja haastaa
Elina Rovanperällä kosketus teatteripuvustamon työhön ei tule päättymään tähän. Hän menee syksyllä työssäoppimisjaksolle Rovaniemen Teatterin puvustamolle.
- Minun hartain toiveeni on ollut päästä teatterille työharjoitteluun ja kohta pääsenkin tutustumaan sinne tarkemmin. Tämä projekti on ollut mielenkiintoinen kun on saanut nyt tutustua teatterivaatteen tekoon, Elina iloitsee.
Tekstiili- ja muotialan opinnoissa opiskelijat valmistavat joka jaksolla vaatteen tai asusteen, joka tulee yleensä omaan käyttöön. Tilaustyöt tuovat aina mukavaa vaihtelua ja lisäpontta tekemiseen.
- Vaikka aina haluan muutenkin tehdä kaikki huolella ja hyvin omissakin töissä, niin kyllä tilaustyön tekeminen motivoi etenkin kun tietää, millaiseen käyttöön tuote tulee, Elina kertoo.
Tyttöjen valmistamia mekkoja pääsee ihastelemaan Rovaniemen Teatterin näytelmässä Anu P. kuluvan syksyn aikana. Vaikka mekot tulevatkin näytelmässä kertaluontoiseen käyttöön, on niiden jatkohyödyntämiselle jo olemassa suunnitelmia tulevaisuudelle.
Elina Rovanperä tekee näyttötyönsä kirjallista osuutta. Hän odottaa innolla lokakuussa alkavaa työssäoppimisjaksoa teatterilla.