Euroopan suurin simulaatio-oppimisympäristö REDUn metsäkoneopetukseen

26.10.2021 julkaistu

REDUssa vietiin metsäkonealan simulaatio-opetus uudelle tasolle, kun Jänkätien toimintayksikössä avattiin uusi metsäkonesimulaatio-oppimisympäristö. Ponssen kanssa yhteistyössä rakennettu oppimisympäristö on lajissaan Euroopan suurin, ja se on toteutettu MESOT-hankkeen puitteissa.

Opiskelija harjoittelee simulaattorilla VR-lasit päässään.

REDUn Jänkätien toimintayksikössä juhlistettiin uuden metsäkonesimulaatio-oppimisympäristön avajaisia 26.10.2021. Juhlaan oli todellakin aihetta, sillä nyt käyttöönotettu oppimisympäristö sisältää uusinta teknologiaa ja nostaa metsäkonealan simulaatio-oppimisen seuraavalle tasolle.

Oppimisympäristö sisältää tällä hetkellä kymmenen täysin uutta Ponssen metsäkonesimulaattoria, ja valikoima on täydentymässä vielä ensi vuoden kuluessa. Vanhempiin simulaattoreihin verrattuna laitteet ovat ottaneet aimo harppauksen eteenpäin monessa suhteessa. Niiden ulkomuoto on muuttunut ja kokemus on kaikin puolin lähempänä todellisuutta.

- Nyt on simulaattorit sillä mallilla, että ei pitäisi olla iso kynnys nousta oikeaan koneeseen näillä harjoittelun jälkeen, toimialapäällikkö Kyösti Paloniemi toteaa.  

Uutta teknologiaa sisältävät simulaattorit toimivat myös Ponsselle pilottina isossa mittakaavassa. Euroopan alueen suurinta simulaatio-oppimisympäristöä on tarkoitus monistaa jatkossa.

- Tämän hankkeen tiimoilta meille tuli simulaattoritarjontaan kokonaan uusi tuote. Myös laitteiden softapuoli meni uusiksi. REDUlaiset laittoivat meidät ahtaalle tässä projektissa, Ponssen koulutuspäällikkö Harri Savonen naurahtaa.

Nyt kun simulaattoritila on aktiivisessa opiskelijakäytössä, saa myös laitevalmistaja tärkeää käyttökokemusta ja tietoa jatkokehittämisen tueksi. Opiskelijanäkökulma antaa Ponsselle arvokasta tietoa kehittämiseen.

Ensimmäisen vuoden metsäkonealan opiskelijat ovatkin jo päässeet aloittamaan simulaattoreilla harjoittelun. Hankkeen edetessä simulaattoreihin tullaan kehittämään erilaisia työkaluja oppimisen seuraamiseen ja mittaamiseen.

- On hienoa olla maailman kärkitoimija tässä asiassa koulutuksen ja innovaatioiden kehittämisessä. Se kuvastaa REDUlaista eteenpäin katsovaa asennetta, REDUn johtaja Saija Niemelä-Pentti kiittelee.

- Tätä tehdään opiskelijoita varten. Lappi tarvitsee metsäalan osaajia nyt ja tulevaisuudessa, Saija lisää.

Näyttävän simulaattoritilan lisäksi opetuskäyttöön on hankittu muun muassa drone ja gopro-kamera, joilla voidaan kuvata konetyömalleja ja työskentelytapoja metsässä. Läppärivaunu sisältää 25 tietokonetta, jotka on varusteltu metsäkonevalmistajien ohjelmistoin.

Opiskelijat harjoittelevat simulaattoreilla.
Ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat jo täydessä vauhdissa harjoittelemassa simulaattoreilla. Opiskelijat ovat tyytyväisiä uuteen oppimisympäristöön, mutta kertovat että ihan oikean metsäkoneen puikoissa on kuitenkin vielä mukavampaa olla. Taustalla johtaja Saija Niemelä-Pentti ja Projektipäällikkö Raija Palokangas.

 

Harri Savonen Ponsselta seisoo simulaattoritilassa.
Myös Ponssen aluejohtajat ovat olleet tututustumassa simulaattoriympäristöön. "Hekin olivat vaikuttuneita", Harri Savonen kertoo. 

 

MESOT-hanke toteutetaan kahtena erillisenä hankkeena - kehittämishankkeena ja investointiosiona. Hankeparin keskeiset toimenpiteet on suunniteltu vahvistamaan lappilaista metsäkonekoulutusta ja varmistamaan ajanmukaisten simulaattoreiden sekä oppimisympäristöjen ja -menetelmien hyödyntäminen metsäkoneopetuksessa. Lapin liitto on myöntänyt hankkeelle rahoituksen Euroopan aluekehitysrahastosta.