DUKE-hankkeen päätösseminaarissa pääpuhujana alalla ansioitunut professori Oulun yliopistosta
24.3.2023 julkaistu29.3. on harvinainen mahdollisuus päästä kuulemaan VR-alalla ansioitunutta tutkijaa, kun DUKE-hanke järjestää päätösseminaarin, jonka pääpuhujaksi saapuu Steven M. LaValle Oulusta.
Opiskelija harjoittelee huoltotöitä REDUn Jokiväylän yksikön talotekniikan luokassa.
LaValle on ansioitunut robotiikan ja virtuaalitodellisuuden tutkimisessa, ja kirjoittanut yli 150 tieteellistä artikkelia aiheista. Hän on myös kirjoittanut mm. kirjan Planning algorithms, joka käsittelee mm. tekoälyä, algoritmeja, robotiikkaa ja ohjausteoriaa. Steven LaValle oli lisäksi Oculus VR:n varhaisena perustajana ja päätutkijana ennen kuin Facebook osti sen vuonna 2014. Tilaisuuteen on vapaa pääsy!
Ilmoittautumislomake tapahtumaan.
DUKE-projektissa kehitetään digitaalisia kaksosia, jotka on toteutettu VR:ssä (Virtual Reality, virtuaalitodellisuus). Hankkeessa selvitetään keinoja, kuinka ne voisivat tukea paikallisia uusiutuvan energian yrityksiä. Digitaalisia kaksosia on myös kehitetty käytettäväksi talotekniikka- ja energia-alan koulutuksessa. Lisäksi hankkeessa on tehty käyttäjätutkimusta digitaalisten kaksosten soveltumisesta opetuskäyttöön sekä digitaalisten kaksosten jatkokehittämistä varten. Käyttäjätutkimuksiin on osallistunut sekä alan ammattilaisia, että talotekniikan opiskelijoita REDUlta.
Hankkeessa on toteutettu kolme isompaa VR-toteutusta digitaalisista kaksosista. Kohteena ovat ulkoilmavesilämpöpumpun huoltotoimenpiteitä mallintava digitaalinen kaksonen lyhennettynä UVLP, kerrostalon kaukolämmön rinnalle asennettavan hybridilämmitysjärjestelmän ennusteen rahan ja hiilidioksidipäästöjen säästön näyttävä digitaalinen kaksonen lyh. KLH ja opetuslämpölaitoksen digitaalinen kaksonen. Hanke toteuttaa nyt käyttäjätutkimusta KLH:stä ja UVLP:sta sekä hankkeessa 360 asteen kuvien avulla toteutetuista digitaalisista kaksosista energia-alan ammattilaisille ja hankkeen yhteistyökumppaniyrityksille.
Kaukolämpöhybridillä voit laskea hybridilämmitysinvestointien kustannuksia omalle kerrostalolle, ja spekuloida sähkön hintakehityksen vaikutusta säästöihin.
KLH- kaukolämpöhybridin digitaalinen kaksonen laskee kustannukset ja hiilidioksidipäästöt erilaisille hybridi-lämmitysmenetelmille, itse määritellylle kerrostalorakennukselle ajan myötä. Sovellus esittää hybridilämmityslaitteiden kustannuksia ja CO2-päästöjä, jotka on laskettu yhteistyössä Granlundin Rovaniemen toimiston kanssa. Toteutus ideoitiin yhteistyössä LVI-yritys Lämpölukon kanssa. Fyysisiä laitteita vastaavia malleja hybridilämmityslaitteista kuten lämpöpumpuista, poistoilmalämpöpumpuista ja maalämpöpumpuista, voidaan tarkastella VR- tai tietokonesovelluksella. Toteutus on suunnattu asuntojen päätöksentekijöiden ja asukaskuntien avuksi vertaillessa mahdollisia lämmitysmenetelmiä.
Ulkoilmavesilämpöpumpun huollon opettelu onnistuu virtuaalitodellisuudessa.
UVLP- ulkoilmavesilämpöpumpun digitaalinen kaksonen ohjaa käyttäjän tekemään yleisimmät lämpöpumpun huoltotoimenpiteet. Käyttäjää ohjeistetaan pumpun paineen säädössä, mutasihdin puhdistamisessa ja tilojen puhtaanapidossa. Tämä digitaalinen kaksonen on saanut myönteistä palautetta sen helppoudesta ja hyöyllisyydestä opetuskäytössä REDUn talotekniikan opiskelijoilta hankkeen toteuttamassa käyttäjätutkimuksessa. Erityisesti UVLP soveltuu turvalliseksi harjoitteluvälineeksi, ennen toimeenpiteiden tekemistä oikealla laitteella.
Opetuslämpölaitoksen digitaalinen kaksonen on tehty REDUn Jänkätie 1 -osoitteessa sijaitsevasta opetuslämpölaitoksesta. Fyysisellä laitoksella voidaan tuottaa lämpöä kaukolämpöjärjestelmään, ja täällä on ollut mahdollista harjoitella lämpölaitoksen käyttöä. Lämpölaitoksen digitaaliseen kaksoseen on mallinnettu samat toiminnallisuudet, kuin fyysisessä vastinkappaleessaan ja lämmön kehittymisen fysiikka vastaa kaksosensa vastaavia. Tällä mallilla on mahdollista opetella oikeaoppinen lämpölaitoksen ylösajo.
Lisäksi DUKE-projektissa on kehitetty myös kevyitä digitaalisia kaksosia, jotka perustuvat 360 asteen valokuviin, joita voi tarkastella selaimessa verkkosivuillamme. Erityisesti Opetuslämpölaitoksen 360 asteen digitaalinen kaksonen osoittautui hyödylliseksi ohjeeksi VR-mallin kehittämisessä lämpölaitokselle. Keveistä digitaalisista kaksosista on myös mahdollista opetella esimerkiksi talotekniikan perusteisiin kuuluvia huoltotoimenpiteitä.
Tutustu 360-digitaalisiin kaksosiin hankkeen nettisivuilla.