Koulunpenkiltä suoraan ammattilaiseksi työelämään!

Työelämän ja oppilaitoksen välisellä yhteistyöllä kasvaa työelämään tulevaisuuden tekijöitä. Rakennusalaa opiskeleva Alisa Hooli kertoo omasta polustaan ammattilaiseksi.

Keskustelu Lapin osaavan työvoiman puutteesta eri toimialoilla iskeytyy kasvoille koko ajan laajempana. Syitä löytyy monia, mutta onneksi ratkaisujakin on saatavilla! Yksi pitkäjänteinen ratkaisu löytyy Lapin oppilaitoksien sekä työelämän välisestä yhteistyöstä. Yhteistyön keskiössä ovat opiskelijoiden työelämässä suorittamat oppimisen jaksot eli kansanomaisesti työharjoittelut. Sujuvan ja tiiviin yhteistyön ansioista koulujen opiskelijoista syntyy jo opintojen aikana työelämään perehtyneitä uusia ja innokkaita tulevaisuuden tekijöitä. Näin kävi myös Rakennustoimisto Länsirajassa työharjoittelunsa suorittaneen Alisan tapauksessa. Näin Alisa kuvailee omaa onnistunutta opinpolkuaan ammattilaiseksi:


Olen 19-vuotias rakennusalan perustutkinnon opiskelija Rovaniemeltä. Rakennusalan löysin vasta opiskeltuani ensin vuoden maanmittausalan perustutkintoa. Ensimmäisen vuoden jälkeen huomasin, että rakennusala kiinnostaa minua suuresti ja koin, että sillä alalla voisin nähdä vielä konkreettisemmin oman käteni jäljen. Vaihdoin tutkintolinjaa ja muutaman kuukauden rakennusalan opintojen opiskelun jälkeen minulle avautui mahdollisuus päästä oppisopimusopiskelijaksi Rakennustoimisto Länsirajalle, jossa äitipuolenikin työskentelee. Olin erittäin innostunut mahdollisuudesta päästä oppisopimuksella oikeisiin töihin ja se tuntui itselle sopivalta tavalta opiskella ammattiin. Tavoitteeksi muodostuikin käydä koko tutkinto oppisopimuksella.

Mielestäni oppisopimus on oppimisympäristönä mahtava. Oppisopimuksen aikana näkee oikeasti mitä rakennusala on ja pääsee konkreettisesti mukaan työtehtäviin, joita koulussa ei välttämättä tehdä.

Koska lähdin oppisopimusjaksolle pian tutkintolinjan vaihdon jälkeen, minulla ei ollut hirveästi kokemusta rakennusalasta ja se jännitti paljon! Mietin paljon, miten minut otetaan vastaan ja miten tulisin pärjäämään työmailla. Lisäksi jännitti lähteä naisena rakennusalalle, joka kuitenkin on hyvin miesvaltainen ala. Jännitys ja epävarmuus näkyi alussa kohdallani esimerkiksi ujoutena.

Nopeasti huomasin kuitenkin, että minut otettiin työmailla aina hyvin vastaan ja autettiin kaikessa missä tarvitsin apua. Pääsin myös hyvin mukaan porukkaan. Jännitys naisena olemisesta miesvaltaisella rakennusalalla raukesi nopeasti tajuttuani, että minut otettiin mukaan ihan samalla tavalla kuin muutkin enkä ole kokenut eriarvoisuutta tai syrjintää sukupuoleni takia. Tietenkin eteen voi tulla työtehtäviä, joissa olen heikompi, mutta niistäkin kyllä selviää!

Seuraavaksi näkökentässä häämöttää valmistuminen rakennusalan ammattilaiseksi. Kun mietin mennyttä kahden vuoden oppisopimusjaksoani niin voin vain todeta, että sinä hetkenä kun aloitin oppisopimusjakson en olisi voinut uskoa, kuinka paljon pääsen oppimaan tai kuinka paljon itsekin kasvan ja saan itsevarmuutta omaan ammatilliseen tekemiseen. Oman alan työpaikat ovat todella hyviä paikkoja toteuttaa erilaisia työelämässä oppimisen jaksoja ja työpaikalta saa hyvää ja konkreettista oppia kunhan itse on kiinnostunut ja aktiivinen!

-Alisa Hooli

 

Alisan ura jatkui koulunpenkiltä suoraan työelämään hänen työllistyessään Rakennustoimisto Länsirajalle. Alisan tarina on yksi monista onnistumisista, joita Lapin alueella on kautta aikojen toteutettu. Erilaiset oppilaitosten ja työelämän yhteistyön muodot tulevat tulevaisuudessa korostumaan entisestään, jotta työelämän rattaat jatkavat pyörimistä ja nykyistenkin työntekijöiden osaaminen pidetään ajantasaisena.

Lapin oppilaitokset ovat yhteistuumin tehneetkin kahden vuoden ajan kehitystyötä työelämän välisen yhteistyön edistämiseksi. Lisäämällä, sujuvoittamalla ja syventämällä yhteistyötä koko Lapin alue jatkaa etenemistään elinvoimaisena. Yhteistyöllä päästään ennakoimaan myös tulevaisuuden tarpeita!

Lue lisää Lapin yhteinan harjoittelupolku työelämään -hankkeesta (ESR)