Teemu Koponen on vuoden oppisopimusopiskelija

16.11.2022 julkaistu

Sallalainen Teemu Koponen palkittiin vuoden oppisopimusopiskelijana valtakunnallisessa Opetus- ja kulttuuriministeriön seminaarissa. Teemu on opiskellut Lapin koulutuskekus REDUssa lähihoitajaksi oppisopimuksella.

Vuoden oppisopimuspalkittavien kilpailussa haettiin vuoden 2022 oppisopimusopiskelijaa, työnantajaa, työpaikkaohjaajaa, yrittäjän-oppisopimusopiskelijan mentoria sekä yrittäjä-oppisopimusopiskelijaa. Suomen Oppisopimusosaajat ry:n valintaraati valitsi palkintojen saajat koulutuksenjärjestäjien lähettämistä ehdotuksista. Kilpailun valintaraatiin kuuluivat opetusneuvos Mari Pastila-Eklund opetus- ja kulttuuriministeriöstä, koulutusasioiden asiantuntija Marja Vartiainen Suomen Yrittäjistä ja johtava asiantuntija Saku Lehtinen AMKE ry:stä. Raadin mukaan kilpailu oli tänä vuonna erittäin kovatasoinen.

Vuoden oppisopimusopiskelijana palkittiin sallalainen Teemu Koponen. Palkinto luovutettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön Ammatillisen koulutuksen seminaarissa Joensuussa 16.11.2022.

Teemu on opiskellut Lapin koulutuskeskus REDUssa oppisopimuksella lähihoitajaksi. Oppisopimustyöpaikkanaan hänellä oli Sallan kunnan kotihoito, jonne hän myöskin valmistuttuaan työllistyi. ”Teemu oli erinomainen oppisopimusopiskelija, joka opiskeli sinnikkäästi loppuun saakka pitkistä koulumatkoista huolimatta. Hän on myös ollut valmis hyppäämään uudelle alalle ennakkoluulottomasti,” valintaraadin perusteluissa todetaan.  

Aiemmin eräoppaana toiminut Koponen on aina pitänyt työskentelystä ihmisten parissa. Ajatus ihmisten auttamisesta kyti takaraivossa jo eräopasaikana, ja Sallan kunnan hakiessa oppisopimusopiskelijoita lähihoitajaksi, hän koki tilaisuutensa tulleen.

Opinnoissaan Teemu ei halunnut mennä siitä missä aita on matalin, vaan päämäärätietoisesti hän osallistui jokaiselle lähiopetuspäivälle pitkistä koulumatkoista huolimatta, teki huolella kaikki koulutehtävänsä ja kehitti myös oman työyksikkönsä toimintaa tuomalla sinne opinnoista saatua tuoreinta tietoutta muun muassa ergonomiasta. Sitoutuminen sekä työyhteisöön että opintoihin näkyi vahvasti.

- Teemu oli positiivinen opiskelija, joka oli motivoitunut opintoihinsa. Koulussa hän oli läsnä jokaisella oppitunnilla, ja haastoi opettajia esittämällä erityisen hyviä kysymyksiä opiskeltaviin aiheisiin liittyen, opettaja Maarit Kalmakoski Lapin koulutuskeskus REDUsta kertoo.

Sosiaaliselle Teemulle erityisesti vanhukset ovat lähellä sydäntä. Hän haluaa työssään kohdata ihmisiä aidosti, ja levittää positiivista ilmapiiriä sekä asiakkailleen että työkavereilleen. Tulevaisuudessa Teemulla on haaveena ensihoitajan työ.

- Tämä palkinto oli kyllä iso yllätys. Pidin jo sitä kunnianosoituksena, että REDU valitsi juuri minut tähän kilpailuun ehdokkaaksi ja olin jopa hieman hämmentynyt. Myös työyhteisössä kilpailuun osallistuminen huomioitiin ja sain paljon kannustusta. Uskon, että tämä antaa potkua myös muille ihmisille, jotka ovat miettineet oppisopimuskoulutuksen mahdollisuutta, Teemu miettii.

REDUn esityksistä myös yrittäjän-oppisopimusopiskelijan mentori Marjut Kuusisto sekä oppisopimustyönantaja Kontti Rovaniemi palkittiin opetusministerin allekirjoittamille kunniakirjoilla.  

- Olemme REDUssa erittäin ylpeitä kaikista palkinnon saajista. Olemme panostaneet viime vuosina vahvasti myös oppisopiskoulutukseen, joten on hienoa, että työmme saa valtakunnallista tunnustusta. Nyt on tietysti aika juhlistaa hyvin tehtyä työtä. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että jatkamme edelleen tinkimätöntä työtä kaikkien ammatillisen koulutuksen eri mallien parissa, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDUn johtaja Saija Niemelä-Pentti kertoo.