REDUn vetovoima yhteishaussa jatkoi kasvuaan

20.3.2024 julkaistu

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDUn vetovoima on jälleen kohonnut tämän vuoden yhteishaussa. Erityisesti sähköasentajan koulutus keräsi runsaasti hakijoita jatkaen suosionsa kasvattamista.

Kevään yhteishaku peruskoulun päättäville sekä muille ilman ammatillista tutkintoa oleville päättyi 19.3.2024. REDUssa oli haussa 855 opiskelupaikkaa Kemijärvellä, Kittilässä, Rovaniemellä ja Sodankylässä. Ensisijaisia hakijoita eri hakukohteisiin oli yhteensä 833. Viime vuonna vastaava ensisijaisten hakijoiden määrä oli 801.

- Olemme iloisia vetovoiman kasvusta, sillä ammatillisille osaajille on töitä tarjolla. Lapin kauppakamarin osaajakyselyn mukaan Lapissa 70% yrityksistä kertoo tarvitsevansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon suorittaneita osaajia, Lapin koulutuskeskus REDUn rehtori Sirkku Purontaus

Kilpailu halutuimmista opiskelupaikoista on kovaa. Suosituimpana hakukohteena säilyi viime vuosien tapaan sähkö- ja automaatioalan perustutkinto Rovaniemellä. Koulutuksen hakijamäärä kasvoi entisestään, ja tänä keväänä jokaista aloituspaikkaa tavoittelee peräti 3,7 ensisijaista hakijaa.

Toiseksi suosituin hakukohde oli hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, jonka ensisijaisten hakijoiden määrä lähes kaksinkertaistui. Myös talotekniikan perustutkinto säilyi vetovoimaisena ollen REDUn kolmanneksi tavoitelluin tutkinto.

- On harmillista, että sosiaali- ja terveysala, ravintola- ja catering-ala sekä matkailuala eivät ole vetovoimaisia nuorten keskuudessa, vaikka töitä näillä aloilla on Lapissa tarjolla. Huomioitavaa on kuitenkin, että REDUn opiskelijoista yli puolet on aikuisia, ja heitä ohjautuu näille työvoimapula-aloille, Purontaus muistuttaa.

Yhteishaun opiskelijavalinnan tulokset ilmoitetaan aikaisintaan 13.6.2024. Ne koulutukset, joihin jää yhteishaun jälkeen vapaita opiskelupaikkoja, avataan kevään aikana jatkuvaan hakuun REDUn koulutuskalenterissa. Jatkuvassa haussa voivat hakea peruskoulun tai lukion suorittaneet, aikuiset alanvaihtajat tai henkilöt, joilla on kesken jääneitä opintoja. Perustutkintojen lisäksi jatkuvan haun kautta hakeudutaan suorittamaan osatutkintoja