LisäarvoBAR-hankkeen tavoitteena on uusien biotuotteiden kehittäminen

31.10.2024 julkaistu

Luonnontuotteiden täysimääräinen hyödyntäminen ja tehokkaat arvoketjut voivat tuoda lisäarvoa alan yrityksille. Lapin liitto rahoittaa kehittämishanketta, jonka tavoitteena on tuottaa uusia luonnontuotteita.

Luonnontuotteet voivat olla arvokkaita raaka-aineita eri teollisuudenaloilla elintarvikkeiden, lisäravinteiden, rehun, kosmetiikan ja uusien biopohjaisten tuotteiden valmistuksessa. Soveltuvien menetelmien puuttuessa Lapin luonnontuotealan yritykset jäävät helposti raaka-aineen tuottajiksi, ja pidemmälle jalostetuista tuotteista saatavat lisäarvorahat valuvat muualle.

LisäarvoBAR-hankkeessa kehitetään luonnontuotealan yritysten teknologiavalmiuksia raaka-aineiden täysimääräiseen hyödyntämiseen uutto- ja erotusprosessien avulla. Tavoitteena on, että yritykset tuottavat jatkossa uusia biotuotteita markkinoille.

Yrittäjät mukaan vaikuttamaan työpajoihin

Hankkeen aloitustyöpajat järjestettiin Muoniossa, Kemijärvellä ja Rovaniemellä, jonne alan yrittäjiä kutsuttiin verkostoitumaan.

"Aloitustilaisuuksien lisäksi hankkeen aikana järjestetään demotyöpajoja ja tuotekehityssparrausta, jossa luonnontuotealan yrittäjiä ja toimijoita koulutetaan uutto- ja erotusmenetelmiin sekä korkeamman lisäarvon tuotteiden valmistukseen. Työpajoissa pääsee vaikuttamaan projektin sisältöön ja kuulee ajantasaisimman tiedon lisäarvomahdollisuuksista", Lappian kehittäjäopettaja Tiia Muotkavaara kertoo.

"Lapissa on paljon kehittämisympäristöjä ja laboratorioita, joita yritykset voivat hyödyntää tuotekehityksessään", Lapin AMK:n asiantuntija Reeta Sipola sanoo. "Meihin voi ottaa yhteyttä koko kolmevuotisen projektin ajan", muistuttaa REDU:n projektipäällikkö Päivi Haverinen.

Kehittämishanke on Luonnonvarakeskuksen (Luke), Lappian, REDUn ja Lapin AMKin yhteinen. 

Lisätietoa hankkeesta:

  • Luken verkkosivut
  • REDU:n projektipäällikkö Päivi Haverinen, puh. 040 120 9522, paivi.haverinen@redu.fi

logopalkki