Kuusenkerkkäreseptit keskikesään

23.6.2022 julkaistu

Juhannuksen aikaan voit nauttia luonnontuotteista valmistetuista herkuista. Kemijärven toimintayksikön luonnonvaratuottajat tarjoavat kuusenkerkkä-nokkoskeiton, maitohorsmajuoman ja kuusenkerkkägrissineiden ohjeen.

Kuusenkerkkä-nokkoskeitto

Ainekset, 4 annosta

1 ½ l tuoreita nokkosenlehtiä
1 dl tuoreita kuusenkerkkiä
50 g voita
¾ dl vehnäjauhoja
1l maitoa
1 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
½ tl sokeria
¼ tl mustapippuria
koristeeksi tuoreita kuusenkerkkiä sekä männyn hedekukinto (valinnainen)

Valmistus

Huuhdo nokkosenlehdet ja kerkät sekä kiehauta ne vedessä. Valuta lävikössä. Sulata rasva pinnoitetussa kattilassa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää noin puolet maidosta ja sekoita, kunnes seos on tasaista ja kiehuu. Lisää nokkoset sekä kuusen kerkät ja siirrä kattila pois liedeltä. Soseuta sauvasekoittimella ja nosta kattila takaisin liedelle. Kaada loppu maito sekä kerma kattilaan ja keitä pari minuuttia sekoittaen. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Tarjoa halutessasi kuusenkerkkä grissinien kanssa.

 

Maitohorsmajuoma

2 l keitettyä sekä hyvin jäähdytettyä vettä, jossa maitohorsman kukkia (siivilöi kukat pois uuttamisen jälkeen ja lisää koristeeksi muutama tuore). Tähän juomaan voit lisätä noin puoli teelusikallista 50%:sta sitruunahappoliuosta (liuos: 100 ml vettä + 50ml sitruunahappoa). Tämä tuo maitohorsmajuomaan upean värin ja syvän makean maun.

 

Kuusenkerkkägrissinit

Valmista tuoreista kuusenkerkistä sekä notkeasta voista maustelevite. Tarvitset voita noin 200 g ja tuoreita puhdistettuja kuusenkerkkiä noin 2 dl. Murskaa kerkät ja sekoita notkeaan voihin. Lisää seokseen 1 valkosipulin murskattu kynsi, hyppysellinen suolaa ja pippuria sekä noin ½ tl sokeria. Anna maustua edellisestä päivästä jääkaapissa. Ennen kuin aloitat grissinien valmistuksen, ota maustevoi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään. Kaulitse valmis voitakina, levitä sille maustevoi ja leikkaa noin 2 cm levyisiksi paloiksi. Käännä pari kertaa rullalle pitkittäin ja paista 200 asteessa niin kauan kun ovat kauniin ruskeita.