Kohti EuroSkills-kilpailuja – menestys syntyy yhteistyöllä

24.7.2025 julkaistu

REDUn leipomossa Emmi-Maria Kemppe ja Erika Ukkonen harjoittelevat määrätietoisesti kondiittorilajin vaativia taitoja kohti EuroSkillsin kansainvälisiä kilpailuja.

Emmi-Maria Kemppe ja Erika Ukkonen katsovat kameraan hymyillen uunin edessä.

Valmentaja Emmi-Maria Kemppe on keskeisessä roolissa, kun Erika Ukkonen valmistautuu EuroSkills-kilpailuun. Emmi-Maria tukee Erikaa tavoitteellisesti tiiviissä yhteistyössä, ja jatkuva harjoittelu vahvistaa hänen ammattitaitoaan, itsevarmuuttaan sekä kykyään hallita kisapaineet kansainvälisen tason vaatimuksiin. Tämä valmennussuhde osoittaa, kuinka sitoutuminen ja ammattimainen valmistautuminen luovat vahvan pohjan kansainväliselle kilpailumenestykselle.

REDU mukana kansainvälisissä kilpailuissa pohjoisimpana huippuvalmennusyksikkönä

EuroSkills-ammattitaidon EM-kilpailut ovat osa laajempaa Skills-kilpailutoimintaa. Siinä missä Taitaja-kisat kokoavat yhteen Suomen osaavimmat opiskelijat, EuroSkills vie kilpailun kansainväliselle tasolle. REDUn opettajan Emmi-Maria Kemppen mukaan kyseessä on ainutlaatuinen tilaisuus sekä opiskelijalle että oppilaitokselle:

– Nämä syksyllä Tanskan Herningissä järjestettävät kilpailut antavat valtavan näkyvyyden oppilaitokselle ja ennen kaikkea ainutlaatuisen kokemuksen opiskelijalle, joka pääsee mukaan. On upeaa olla mukana valmentamassa nuorta, jolla on selkeä intohimo omaa alaansa kohtaan.

Kilpailuun osallistumisen myötä REDU on Suomen pohjoisin huippuvalmennusyksikkö, jossa opiskelijoita valmennetaan kohti kansainvälistä huippua.

– Huippuvalmennusyksikön asema saadaan, kun oppilaitos on mukana Skills-toiminnassa kansainvälisellä tasolla, kuten EuroSkills- tai WorldSkills-kilpailuissa. REDU saavutti tämän aseman ensimmäistä kertaa 30-vuotisjuhlavuotenaan – ja samalla osallistuu ensi kertaa kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin, Kemppe kertoo.

Valmentaja ja kilpailija astia kädessä harjoittelemassa EuroSkills-kilpailuihin.

Vahva kilpailukokemus Erikan taustalla – valmiina uusiin haasteisiin

Erika Ukkosella on jo entuudestaan kilpailukokemusta: hän on osallistunut sekä Taitaja- että WorldSkills-kilpailuihin. EuroSkills on kuitenkin uusi haaste, jota varten on tehty paljon töitä.

– Valmistautuminen alkoi viime vuonna muuton myötä Rovaniemelle ja samalla käynnistyi yhteistyö REDUn kanssa. Kun valmennustiimiä alettiin kokoamaan viime vuoden puolella, lajipäällikkö pyysi Emmi-Mariaa valmentautumiseen mukaan, ja siitä hän innostui. Yhteistyö lähti heti hyvin käyntiin, ja olemme todellakin hyvä tiimi, Ukkonen kuvailee.

Pâtisserie and Confectionery -lajin kilpailu ei kuitenkaan ole pelkkää leivontaa – kyse on systemaattisesta valmentautumisesta, joka sisältää teknisten taitojen hiomisen lisäksi myös paineensietokyvyn kasvattamista. Erika on kevään aikana harjoitellut laajasti REDUn tiloissa, mutta saanut opetusta myös alan huippuvalmentajilta Lappeenrannassa, Saimaan ammattiopisto Sampon Pastry Saimaa -huippuosaamiskeskuksessa.

– Minua motivoi kilpailemaan se, että pääsen kehittämään omaa ammattitaitoani ja tätä konditoria-alaa eteenpäin. On ollut tosi mukavaa treenata, vaikka välillä on rankkaa. Kun tietää, mihin tähtää, jaksaa, Ukkonen kertoo.

Emmi-Maria Kemppe ja Erika Ukkonen katsovat pöydän ääressä REDUn leipomolla papereita hymyillen.

Valmentautumista myös yllätyksiin – kisapaineet hallintaan harjoittelemalla

Harjoituspäivät noudattavat ammattimaista rytmiä: päivän tavoitteet käydään läpi, treenataan aikataulun mukaan ja analysoidaan oppimista iltapäivällä. Erika kertoo saaneensa valmennukselta sekä konkreettisia vinkkejä että tärkeää henkistä tukea.

– Ammattitaitoni on kehittynyt hurjasti. Olen saanut varmuutta omaan tekemiseen ja uskon omiin kykyihini.

Valmentajan tehtävä ei rajoitu teknisten taitojen opettamiseen. Emmi-Marian mukaan tärkeää on myös henkinen valmennus: opiskelijan on opittava luottamaan itseensä kovassa kilpailutilanteessa.

– Me tuetaan, kannustetaan ja vaaditaan. Tehdään niin kauan, että osataan. Ja huumori on tärkeää pitää mukana – se kannattelee, kun paine kasvaa.

Kesän harjoitusjaksolle on suunniteltu erilaisia yllätystehtäviä, jotta Erika oppii reagoimaan nopeasti vaihtuviin tilanteisiin. Tämä valmentaa suoraan kilpailutilannetta varten, jossa yllätykset ovat arkipäivää.

Emmi-Maria Kemppe hymyilee Erika Ukkosen kanssa.

Kilpailutoiminta yhdistää ja kehittää koko ammattilaisyhteisöä

Opettaja Emmi-Maria kuvailee osallistumista kansainvälisiin kilpailuihin unelmien täyttymykseksi – ei vain opiskelijalle, vaan myös itselleen:

– Tämä on hieno mahdollisuus olla osa kansainvälistä toimintaa. Tapaa ihmisiä, joilla on sama intohimo. Sanon aina, että elän ja hengitän tätä alaa – ja kun on vertaistensa seurassa, se motivoi vielä lisää.

Yhteistyö Erikan kanssa on ollut innostavaa ja sujuvaa - kilpailutoiminta kasvattaa koko yhteisöä: opiskelijaa, valmentajaa ja oppilaitosta.

– On huippua valmentaa huipputekijää. Meillä on kaikki mahdollisuudet onnistua, ja odotan syksyä innolla, Kemppe iloitsee.

Myös Erika on asettanut tavoitteet kilpailulle ja tulevaisuudelle korkealle:

– Näihin kilpailuihin minulla on tosi suuret tavoitteet, koska kisataustaa on ennenkin. Toivon, että pääsen kolmen parhaan joukkoon EuroSkills-kilpailuissa. Kun kisat ovat ohi, tulevaisuuden haaveissani siintää oman konditorian perustaminen ja alan jatko-opinnot, Ukkonen toteaa.