DUKE-hanke tutkii digitaalisten kaksosten käyttöä opetuksessa

28.3.2022 julkaistu

DUKE-hanke etsii käyttäjätutkimukseen uusiutuvan energian alojen opiskelijaryhmiä ympäri Suomea testaamaan digitaalisten kaksosten käyttöä oppimisympäristöinä.

REDUn ja Lapin AMKin yhteisessä DUKE–hankkeessa etsitään opiskelijaryhmiä osallistumaan käyttäjätutkimukseen digitaalisten kaksosten käyttämisestä opetuksessa. Lapin ammattikorkeakoulun ja REDUn peli- ja dataosaamista sekä energia- ja talotekniikkaosaamista yhdistävä DUKE-hanke kehittää oppiympäristöjä, jotka yhdistävät pelillisyyttä ja simulaatiota virtuaalitodellisuudessa. Uusiutuvan energian kohteiden oppiympäristöt toteutetaan ns. digitaalisten kaksosten muodossa.

VR-laseilla käytettävät digitaaliset kaksoset ovat uutta pedagogisina oppimisympäristöinä. Ne ovat jo saaneet alustavasti positiivista palautetta REDUn talotekniikan opiskelijoiden testauksessa. Opiskelijaryhmän on tarkoitus osallistua valmisteilla olevaan käyttäjätutkimukseen. Tällä hetkellä ulkoilmavesilämpöpumpun huoltotoimenpiteitä harjoitellaan REDUn Jokiväylän toimipisteeseen DUKE-hankkeessa kehitetyllä UVLP:n digitaalisen kaksosen pilotilla. Lisäksi ohjelmalla on mahdollista opetella huoltomittauksia lämpöpumpulla ilman huolta kylmäaineen karkaamisesta. DUKE-hankkeessa on lisäksi tarkoitus kehittää tämän vuoden aikana digitaalinen kaksonen Jänkätien opetuslämpölaitoksesta. 

DUKE etsii käyttäjätutkimukseen toisen- ja kolmannen asteen koulutuksen opiskelijaryhmiä ympäri Suomea testaamaan digitaalisten kaksosten käyttöä oppimisympäristöinä. Opiskelijaryhmiksi sopivat uusiutuvan energian aloilla opiskelevat ryhmät. Digitaalisten kaksosten käyttäjätutkimukseen osallistumista varten tarvitsee oman VR-laitteen ja 
riittävän tehokkaan tietokoneen. Hanke toimittaa kopiot digitaalisista kaksosista ja kyselylomakkeen, jonka pohjalta tutkimukseen voidaan osallistua. DUKE kehittää myös keveitä versioita digitaalisista kaksosista, joita on mahdollista käyttää selaimella. Näitä voi käyttää myös mobiililaitteilla, joten keveämpien digitaalisten kaksosten käyttäjätutkimukseen voi osallistua matalalla kynnyksellä. 

Digitaaliset kaksoset ovat osa laajempaa kehitystä – digitalisoitumista ja teollisuusautomaation jälkeistä neljättä teollistumisen vallankumousta (ts. teollisuus 4.0). Tähän liittyvät mm. datan pohjalta ohjattavat laitteet ja arkeen yleistynyt virtuaalisuus. Käytännössä digitaalinen kaksonen on virtuaalinen versio todellisesta kohteesta, jossa on kohdetta vastaava ulkonäkö ja toiminnallisuudet. Kehittyneimmässä muodossaan oikeasta kohteesta sensorein kerättävä data siirtyisi digitaaliseen kaksoseen reaaliaikaisesti, ja kohteen toimintaa voisi muuttaa vastaavasti säätämällä digitaalisen kaksosen data-arvoja. DUKE-hankkeen digitaaliset kaksoset ovat kuitenkin vasta esiasteella ja niiden näyttämä data perustuu etukäteen 
mitattuihin arvoihin, joista on tehty todellisia arvoja vastaavia lukemia näyttäviä algoritmeja. Hanke edistää Lapin alueen uusiutuvaan energiaan liittyvien yritysten kilpailukykyä kehittämällä yritysten kohteista digitaalisia kaksosia. Kaikista valmiista hankkeen tuotoksista julkaistaan lähdekoodit ja ohjelmat ovat vapaasti ladattavissa DUKEn nettisivuilta.

Jos opetat alaan liittyviä asioita tai tiedät sopivia opiskelijaryhmiä käyttäjätutkimukseen, voit ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä hankkeen yhteyshenkilöihin:

Juho Posio, Viestintävastaava, juho.posio@redu.fi, 040 636 1540
Tauno Tepsa, Projektipäällikkö, tauno.tepsa@lapinamk.fi, 040 821 6865