Blogi: VAHVA-hanke koulutti kevään aikana REDU:n henkilöstöä monipuolisesti
19.6.2024 julkaistuVAHVA - turvallinen ja hyvinvoiva oppilaitosarki -hanke on REDUn ja Lappian yhteistyössä toteuttama ja OPH:n rahoittama projekti. Sen tavoitteena on vahvistaa oppilaitoshenkilöstön turvallisuus- ja hyvinvointiosaamista, tukea ennakoivan turvallisuuskulttuurin luomista oppilaitoksiin sekä tiivistää moniammatillista viranomais- ja verkostoyhteistyötä erilaisissa kriisi-, poikkeus-, väkivalta- ja uhkatilanteissa täydennyskoulutuksen keinoin.
Kevät 2024 täyttyi kahdesta turvallisuuskoulutuksesta ja webinaarisarjasta. Hankkeen tuottamien turvallisuuskoulutusten toteuttamisessa haluttiin hyödyntää Lappian erityisosaamista turvallisuusalalta. Hankkeen täydennyskoulutuskokonaisuus aloitettiin REDUlla helmikuussa yksikkö- tai toimialakohtaisilla toiminnallisilla turvallisuuskävelyillä, joita toteutettiin 14 kpl helmi-huhtikuun aikana. Toiminnallisiin turvallisuuskävelyihin osallistui kevään aikana 316 REDUn henkilöstön edustajaa. Koulutuksen sisällöt ja rastitehtävät perustuivat syksyllä 2023 henkilöstöltä verkkokyselyllä kerättyihin ja kuvaamiin potentiaalisiin uhkiin ja riskeihin sekä muuhun kerättyyn materiaaliin mahdollisista turvallisuusuhkista.
Tavoitteena oli lisätä henkilöstön toimintavarmuutta yllättävissä tai poikkeustilanteissa. Rastitehtävät vaihtelivat jonkin verran yksiköiden välillä perustuen alan tai yksikön esittämiin toiveisiin tai kyselyssä esiin tulleisiin erityispiirteisiin. Koulutuksessa hyödynnettiin mm. draamapedagogisia keinoja, vertaisoppimista ja havainnointia. Toiminnallisuudella tavoiteltiin sitä, että osallistuva ryhmä lähtisi kokeilemaan erilaisia tapoja ratkaista havaittua ongelmaa. Muut osallistujat voivat tarkkailemalla ja keskustelemalla pohtia miten mahdollisesti itse olisivat tilanteessa toimineet. Yhtä oikeaa ratkaisua tai vastausta ei moniinkaan tilanteisiin ole, sillä meillä henkilöinä on hyvin erilaisia taustoja, osaamista, toimintavalmiutta ja taustatietoja tilanteista tai kohdatuista henkilöistä. Yhteinen keskustelu ja erilaiset näkökulmat ratkaisuista kehittävät omaa ajattelua siitä, miten voisi toimia erilaissa tilanteissa.
Toinen Lappian turvallisuusalan toteuttama koulutus keskittyi uhkaavan henkilön kohtaamiseen. Näitä koulutuksia toteutettiin 13 kpl huhti-toukokuun aikana ja niihin osallistui 303 REDUn henkilökunnan edustajaa. Koulutuksessa keskityttiin uhkaavan henkilön tunnistamiseen, taustatekijöihin ja olosuhteisiin, jotka voivat muuttaa arkisenkin tilanteen uhkaavaksi sekä keinoihin, joilla voi ennaltaehkäistä tilanteiden kehittymistä vaarallisiksi. Luentopainotteisessa koulutuksessa tehtiin myös muutamia toiminnallisia harjoituksia liittyen henkilön poistamiseen tilasta tai otteesta irrottautumiseen.
Uhkaavan henkilön kohtaaminen -koulutuksen harjoittelua REDUn Jänkätiellä.
Turvallisuuteen liittyvien koulutusten lisäksi henkilöstöllä oli mahdollisuus osallistua kerran kuukaudessa lähetettyihin VAHVA-webinaareihin, joissa aiheet liittyivät enemmän erilaissa elämäntilanteissa olevien opiskelijoiden kohtaamiseen ja tukemiseen. Webinaarit olivat tarjolla Lappian ja REDUn henkilöstölle sekä muille sidosryhmille. Kevään webinaareissa aiheina olivat: “Päihde ja rikoserityisen nuoren tukeminen”, “Mielenterveydellä oireilevan nuoren kohtaaminen”, “Uupuneen opiskelijan tukeminen”, “Nepsy-opiskelijan mielenterveyden vahvistaminen” sekä “Yhdenvertaisuutta edistävät toimintatavat oppilaitoksessa”. Webinaarien puhujina toimivat eri organisaatioiden asiantuntijat mm. Katu-hankkeesta, Mieli ry:stä ja Ekvalitasta. Webinaareihin rekisteröityneillä on mahdollisuus katsoa myös tallenne ja yhteensä webinaareihin rekisteröityi 544 henkilöä ja suorana webinaareja seurasi 284 henkilöä.
Hankkeen webinaarit jatkuvat syksyllä 2024 samalla konseptilla, joka kuun viimeinen keskiviikko klo 14.30. Rekisteröitymislinkit avataan kesän aikana. Turvallisuuskoulutuksien osalta syksyllä hankkeen toimesta päästään puolestaan kouluttamaan Lappian henkilöstöä, joten loppuvuodesta 2024 sekä Lappian että REDUn henkilöstö on käynyt läpi kattavan täydennyskoulutuksen turvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyen. VAHVA-hanke on nyt puolessa välissä ja koulutusten jälkeen on hyvä keskittyä kehittämään oppilaitosten turvallisuus- ja hyvinvointikulttuuria eteenpäin, jotta meillä jokaisella olisi hyvä opiskella ja työskennellä Lapissa.
Sanna Hiltunen,
projektipäällikkö