Blogi: Uusiutuvan energian kehitystä edistämässä
14.5.2021 julkaistuCO2REDUction-esiselvityshankkeen projektipäällikkö tutustui Lapin ammattikorkeakoulun laboratoriotiloihin.
Kävin tutustumassa entisen opinahjoni, Lapin ammattikorkeakoulun, uusiutuvan energian laboratoriotiloihin, ja olihan siellä paljon mielenkiintoista nähtävää.
Kierros aloitettiin katolta, jossa oli useampi aurinkoenergian lähde. Aurinkolämpöä keräsi tasokeräin ja tyhjiöputkikeräin, joista lämmin vesi ohjattiin laboratoriotilojen vesivaraajiin ja hyödynnettiin lämpimän veden tuottoon.
Katolla oli myös aurinkopaneelijärjestelmä yli 11kW/h tehon tuotolla. Aurinkosähkö ohjataan laboratoriotiloissa olevaan invertteriin, jossa se saadaan muunnettua käyttösähköksi. Tuleva virta ladataan akustoon, ja näin saadaan järjestelmä omaksi saartoyksiköksi. Eli sähkökatkon tullessa voidaan keittää kupilliset kahvia ja pyörittää tietokoneita aurinkoenergialla.
Katolta laskeuduttuamme menimme tutustumaan pihalla olevaan vetyvaunuun, jossa oli katolla omat aurinkopaneelit. Niiden tuottama sähköenergia ohjattiin pieneen elektrolyyseriin, josta saatiin sitten sitä kuuluisaa vetyä. Komean näköinen pieni vedyntuotantolaitos.
Pihalla oli myös kolmion mallinen elementtirakennelma, jossa oli ohuet aurinkopaneelit toisella sivulla. Tämä pieni, mutta kätevä laitos, on sähköpyörien latauspiste. Se on Lapin AMK:n innovaation tulos, josta tuli toimiva tuote. Tämänkaltainen latauspiste olisi kätevä myös kaupunkien käytössä, ja miksei esimerkiksi Lapin matkailukohteissa. Tällöin pyöräreissulla voi ladata puhtaalla energialla koko reissun ajan. Kyseisessä laitteistossa on litiumakut, jotka varaavat aurinkosähköä ja luovuttavat sitä pyörän akustoon, kun pyörä kiinnitetään laturiin.
Sisällä laboratoriotiloissa oli kaksi sähkökäyttöistä moottorikelkkaa. Kyllähän mie tiesin, ettei ne pidä ääntä samalla tavalla kuin oma 2002 vuoden 2 tahtinen Artic Cat, mutta pyysin silti konkreettista näyttöä. Ja tosi on, että hiljaisia ne vain on. Kun kelkkojen akusto on ladattu täyteen, pystyy kelkoilla ajamaan noin 40-50km matkan, eli sähkökelkat ovat kelkkasafarien tarpeisiin erittäin päteviä kamppeita.
Lisäksi laboratoriossa oli pellettipoltin ja pellettipuristin. Lapin AMK on testannut erilaisten biotuotteiden puristamista pelletiksi, sekä selvittänyt materiaalien polton lämpötehoa Tämänkaltainen tutkimustoiminta on myös mukana CO2REDUction esiselvityshankkeessa. Siinä selvitetään metsäenergian osalta arinakattilassa poltettavien erilaisten biomassatuotteiden toimivuutta ja lämpöarvoja.
Reissu oli kaikin puolin hyvin opettavainen ja sain paljon uusia ideoita ja mietittävää hankkeeseen. Oli myös mahtava huomata kaikki ne innovaatiot, joita uusituvan energian parissa tehdään parasta aikaa, ja kuinka niitä toteutetaan käytännössä.
Kirjoittanut: Sakari Vestinen, projektipäällikkö, CO2REDUction esiselvityshanke