Blogi: Katsaus vuoden 2024 VAHVA-webinaareihin

28.1.2025 julkaistu

Vuonna 2024 VAHVA-hanke tarjosi kattavan webinaarisarjan, joka pureutui oppilaitosten arjen haasteisiin ja tarjosi konkreettisia ratkaisuja asiantuntijoiden johdolla. Sarjan tavoitteena oli lisätä turvallisuus- ja hyvinvointiosaamista oppilaitoksissa ja tarjota opettajille sekä muille alan ammattilaisille työkaluja opiskelijoiden moninaisten tarpeiden kohtaamiseen.

Webinaarit tallennettiin ja rekisteröityneet katsojat ovat saaneet suoran pääsyn tallenteisiin. Kaiken kaikkiaan vuoden aikana webinaareihin rekisteröityi 973 henkilöä ja suoria lähetyksiä seurasi 475 henkilöä. 

  • Vuosi käynnistyi tammikuussa webinaarilla, jossa Kiti Kalliomäki Nuorisoasuntoliitosta käsitteli päihde- tai rikoserityisen nuoren tukemista oppilaitosarjessa. Hän korosti opettajan roolia nuoren arjen tukemisessa ja konkreettisten kohtaamiskeinojen merkitystä. 
  • Helmikuussa Anni Helotie Mieli ry:stä johdatti osallistujat mielenterveydellä oireilevan opiskelijan tukemisen äärelle. Hän käsitteli huolen tunnistamista, puheeksi ottamista sekä tapoja tukea opiskelijaa mahdollisimman tehokkaasti oppilaitosarjessa. 
  • Maaliskuun webinaarissa Anni Helotie syventyi uupuneen opiskelijan tukemiseen. Hän esitteli keinoja opiskelijan uupumuksen tunnistamiseen, voimavarojen vahvistamiseen ja kuormituksen säätelemiseen. 
  • Huhtikuussa neuropsykiatrisesti oirehtivan opiskelijan tukeminen nousi keskiöön. Anni Helotie käsitteli nepsy-opiskelijan vahvuuksien tunnistamista, hyödyntämistä ja mielenterveyden vahvistamista oppilaitosarjessa. 
  • Toukokuussa Eerika Ströömi Ekvalita Oy:stä keskittyi yhdenvertaisuuden edistämiseen oppilaitoksessa. Hän tarjosi konkreettisia toimintatapoja tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vahvistamiseen. 
  • Sarjan toinen puolisko alkoi elokuussa, jolloin asiantuntija Anniina Pesonen Mieli ry:stä tarkasteli mielenterveyttä tukevaa oppilaitoskulttuuria. Hän korosti yhteisön merkitystä mielenterveydelle ja esitteli monialaisen yhteistyön keinoja mielenterveyttä vahvistavan ja riskejä ennakoivan toimintakulttuurin rakentamisessa. 
  • Syyskuussa oikeustieteiden tohtori Jyri Paasonen pureutui puuttumisen keinoihin opettajan toimivallan näkökulmasta. Hän käsitteli henkilöturvallisuutta, väkivaltarikollisuuden kehitystä ja oppilaitoksen henkilöstön toimivaltuuksia sekä rikosprosessiin liittyviä keskeisiä kysymyksiä. 
  • Lokakuussa webinaarin aiheena oli vahvuusperustainen työote, ja asiantuntijana toimi Elina Marjamäki Mieli ry:stä. Hän esitteli vahvuustyöskentelyn menetelmiä, luonteenvahvuuksien tunnistamista ja niiden hyödyntämistä yksilö- ja yhteisötasolla sekä myönteisen itsetuntemuksen ja hyvinvoinnin vahvistamista. 
  • Marraskuussa Marja Snellman-Aittola Mieli ry:stä johdatti osallistujat ahdistuneen opiskelijan tukemisen äärelle. Hän korosti jännittävien ja sosiaalista ahdistusta aiheuttavien tilanteiden tunnistamista ja ennaltaehkäisyä sekä tarjosi konkreettisia keinoja kohdata ja tukea opiskelijaa, jonka opiskelu on vaarantunut ahdistuneisuuden takia. 
  • Vuoden viimeisessä webinaarissa joulukuussa rikosylikonstaapeli Varpu Saapunki Lapin poliisilaitokselta esitteli poliisin kanssa tehtävän yhteistyön merkitystä ennaltaehkäisevässä toiminnassa. Hän käsitteli ankkuritoiminnan roolia alaikäisten nuorten rikollisen toiminnan varhaisessa puuttumisessa ja toi esiin konkreettisia keinoja oppilaitosten ja poliisin yhteistyön tehostamiseen. 

VAHVA-hankkeen webinaarit jatkuvat vielä keväällä 2025  

VAHVA- hankkeen toiminta jatkuu vielä kevään ajan aktiivisesti. Webinaarit järjestetään tuttuun tapaan TEAMS-verkkoseminaarina tammi-huhtikuun aikana, aina kuun viimeinen keskiviikko klo 14.30-15.15.  Alkuvuodesta ehdimme käsitellä vielä ehkäisevää päihdetyötä, antisrasistista toimintaa sekä sukupuolen moninaisuutta oppilaitosympäristössä. Tutustu kevään webinaarien aiheisiin tarkemmin ja rekisteröidy mukaan täältä

VAHVA-webinaarisarjan tavoitteena on mahdollistaa oppilaitoshenkilöstön täydennyskoulutusta erityisesti hyvinvointiosaamisen ja opiskelijoiden tukemisen teemoissa. 

Sanna Hiltunen, projektipäällikkö