Blogi: Digitalisaatio ja työhyvinvointi - opettajien uusi aikakausi

10.4.2025 julkaistu

Digitalisaatio on tullut jäädäkseen, ja sen vaikutukset näkyvät kaikkialla - myös opettajien työssä. Muutos vaikuttaa syvällisesti opettajien työhyvinvointiin ja osaamisvaatimuksiin. Mutta miten digitalisaatio voi oikeastaan parantaa opettajien hyvinvointia? Osaamisella työhyvinvointia -hankkeessa syvennytään aiheeseen!

Kuvateksti: Osaamisella työhyvinvointia -hankkeen REDUn hankekoordinaattori Soili Lehtinen REDUn tekoälykoulutuskokonaisuuden hankkeen organisoiman työpajaosuuden vetäjänä.

Yksilölliset oppimispolut ja yhteisöllisyyden vahvistaminen

Digitalisaatio tarjoaa opettajille mahdollisuuden kehittää osaamistaan omassa tahdissaan. Kaikkien valmiudet ja kiinnostus digitaalisten välineiden käyttöön eivät ole samanlaisia, ja siksi Osaamisella työhyvinvointia -hankkeessa tarjotaan räätälöityjä digiosaamisen kehittämismahdollisuuksia. Tämä tukee opettajien autonomian kokemusta ja edistää työhyvinvointia. Vaikka digitaalisuus haastaa opettajien osaamista, se voi myös vahvistaa yhteisöllisyyttä. Hankkeen avulla tuetaan opettajien kykyä hyödyntää digitaalisia välineitä rohkeasti, samalla kun luodaan hyvä vuorovaikutus ja turvallinen oppimisympäristö. Yhteisöllisyyden ja arvostuksen kokemukset ovat avainasemassa, kun siirrytään digitaaliseen aikakauteen. 

Opetus- ja ohjaushenkilöstön yhteisöllisyyden kehittämistä viedään hankkeessa eteenpäin jaetun asiantuntijuuden toimintatavoilla, jossa pilotointiryhmä on aloittanut oman työyhteisönsä työhyvinvoinnin ja oman työn organisoinnin kehittämisen työpajatyöskentelyn avulla. Opettajien työhyvinvoinnin parantamiseen pyritään uusilla digitaalisilla ratkaisuilla. Pilotointivaiheessa on myös henkilökohtaisen osaamisen kehittymissuunnitelman pohja, DigiHoks, jatkuvan osaamisen kehittämiseen osaksi kehitys- ja tavoitekeskusteluja.

Pedagogiikan uusi ulottuvuus

Teknisten taitojen osaaminen menee seuraavalle tasolle, kun pedagogiikka sisältää luontevasti digitaalisen ulottuvuuden. Tulevaisuudessa ei enää ole erikseen "digiopettajia", vaan kaikki opettajat hyödyntävät digitaalisia välineitä osana opetustaan. Tämä muutos vaatii toimintakulttuuria, jossa osaamista viedään yhteisöllisesti eteenpäin, toistemme hyvinvointia tukien. Digitalisaatio tulisi nähdä arkea helpottavana tekijänä eikä taakkana.

Kun opettajat saavat tukea osaamisensa kehittämiseen ja hallinnan tunne lisääntyy, arki sujuu paremmin ja työhyvinvointi paranee. Hankkeessa pyritään edistämään tietotyön hyviä käytänteitä ja itsensä johtamista yhteissuunnittelulla. Hankkeessa järjestetään myös koulutuskokonaisuus opetus- ja ohjaushenkilöstön suunnitelmalliseen jatkuvan ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Ensimmäisen koulutuksen teemana on digipedagoginen ohjausosaaminen.

Yhteinen visio ja yhteisöllisyyden kehittäminen digiajassa

Osaamisella työhyvinvointia -hankkeen hanketyöryhmä, joka koostuu neljästä osatoteuttajaorganisaatiosta, on luonut hankkeen alussa yhteisen vision hankkeen konkreettisista toimenpiteistä, jotka kehittävät opettajien digiosaamista ja sen kautta työhyvinvointia. 

Hankkeessa kehitetään yhteisöllisyyttä digiajassa esimerkiksi digivälineiden vertaissparrauksella ja osaamisen ristiin jakamisella. Kehittäjäopettajamalli ja matalan kynnyksen vertaistukipajat, Digitupatoiminta, ovat esimerkkejä siitä, miten digiosaamista voidaan kehittää yhdessä. Tavoitteena on luoda uusi toimintamalli yhteisöllisyyden kehittämiseen ja hankkeessa tullaan suunnittelemaan erilaisia digityövälineitä tähän tarkoitukseen. Piloteissa testataan käytännössä konkreettisia tapoja kehittää osaamista kuten erilaisten digityövälineiden käyttöä yhteisöllisyyden ja ryhmäyttämisen edistämiseksi opetusryhmissä ja työyhteisössä tarkoituksena toiminnallistaa tulokset organisaatioiden päivittäiseen käyttöön hankkeen jälkeen.

Tulossa on mm. Yhdessä hyvä työpäivä- haastekampanja, jossa oma työkaveri tai työyhteisö haastetaan kokeilemaan uutta toimintamallia, työpäivän palautumisen keinoa tai digityövälinettä. Oppilaitosverkoston yhteisillä hankevierailuilla edistetään yhteistä digiosaamista, benchmarkataan muissa oppilaitoksissa toteutettuja toimintatapoja opetus- ja ohjaushenkilöstön digiosaamisen jatkuvan kehittymisen suunnitteluun ja seurantaan, sekä tuetaan oppilaitosten välistä yhteisöllisyyttä.

Digitalisaatio ei ole pelkkä tekninen muutos, vaan se tarjoaa mahdollisuuden parantaa opettajien osaamista ja siten työhyvinvointia. Kun opettajat saavat tukea ja mahdollisuuden kehittää osaamistaan, he voivat kokea työnsä mielekkääksi ja palkitsevaksi. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa uutta toimintakulttuuria, kilpailukykyä ja uudenlaisia koulutuksen ratkaisuja. Tekoälyn hyödyntämistä yhtenä ennakoivan osaamisen kehittämisen kohteena vahvistetaan parhaillaan koulutuskokonaisuudella, johon hanke tarjoaa työpajaosion. Muutokset voivat tuntua haastavilta, mutta yhdessä oppien voimme luoda paremman ja hyvinvoivan työympäristön.

Soili Lehtinen,
hankekoordinaattori

Osaamisella työhyvinvointia -hanke 1.8.2024 - 31.12.2026

logopalkki