Blogi: Kansainvälisessä vaihdossa espanjalaisella viinitilalla

27.8.2024 julkaistu

“Kiinnostaisiko kv-harjoittelu viinitilalla Espanjassa?”, tiedusteli REDUn kv-ohjaaja, Mari. Todellakin kiinnostaisi! Minulle oli ollut opintojen alusta asti selvää, että haluan kansainväliseen harjoitteluun. Se on ainutlaatuinen tilaisuus oppia uutta, kehittää kieltä ja tutustua paikalliseen kulttuuriin.

 maisemakuva, ihmisiä rannalla, järvi ja vuoria

Niinpä käynnistimme valmistelut vaihdon toteuttamiseksi. Tehtävää oli melko paljon. Tein hakemuksia, kirjoitin englanninkielisen hakukirjeen ja ansioluettelon, selvitin matkustamista ja vuokra-asuntoja. Kaikkeen sain hyvää tukea Redun kv-koordinaattoreilta.

Harjoittelun kohteena oli Pohjois-Espanjan Galiciassa Doaden kylässä toimiva perheomisteinen viinitila Adega Alguiera.

Vuokra-asunnon löysin lähimmästä kaupungista Monforte de Lemosista. Asunnolta viinitilalle oli viidentoista kilometrin matka, julkisen liikenteen palvelut suppeat ja työmatkapyöräily vuoristoisilla teillä tuntui hurjalta. Tarvitsin siis auton työmatkoja varten. Monforte de Lemosin kv-koordinaattori, Artemia, auttoi minua vuokraamaan auton paikallisesta liikkeestä ja muutenkin sain häneltä paljon tukea.

Sain harjoitteluun Erasmus-apurahan. Monforte de Lemokseen matkustaminen oli melko kallista, asunnon vuokra korkea ja vuokra-autoon meni rahaa. Apurahalla sain onneksi katettua enimmän osan kuluista.

Samalla viinitilalla oli edellisenä vuonna ollut REDUn opiskelija ja sain häneltä paljon hyviä vinkkejä harjoittelun järjestelyihin, työskentelyyn ja vapaa-ajalle.

Työskentely viinitilalla

Viinitila, tilan viinikauppa ja ravintola ovat avoinna kuusi päivää viikossa. Tilalla työskentelee kolme opasta, joiden tehtävänä on ylläpitää vierailujen varauslistaa, järjestää viinitilaesittelyitä, viininmaisteluita sekä työskennellä viinikaupassa. He huolehtivat myös maisteluiden valmisteluista (pöytien kattaminen, esitteiden esille laittaminen, viinipullojen avaaminen) sekä jälkitoimista (lasien pesu, pöytien siivoaminen, yleinen siisteys). Toimin oppaiden apuna ja tein osittain samoja tehtäviä kuin hekin. Minulla ei ollut aiempaa osaamista viininvalmistamiseen, rypälelajikkeisiin tai paikallisiin viineihin, mutta sain tilalla hyvän perehdytyksen. Tilan asiakkaista noin 95% oli espanjankielisiä, mikä rajoitti työskentelyäni esittelyissä. Perehtymisen jälkeen sain kuitenkin tilaisuuksia työskennellä itsenäisesti englanninkielisten asiakkaiden kanssa.

Työympäristönä Adega Algueiran viinitila oli unelma! Viinitilan omistajat, oppaat, tuotannon sekä ravintolan työntekijät ottivat minut vastaan todella ystävällisesti ja koin olevani yksi tilan työntekijöistä. En saanut palkkaa, mutta paikalliseen tapaan sain töissä ilmaisen lämpimän aterian.

kuva viininmaistelutilaisuudesta
Maryfer-opas kertoo tilan viininviljelmistä ja minä tarjoilen maistiaisia.


Montako viinilasia mahtuu yhteen käteen?

Vapaa-aika

Monforten ja Doaden lähialueiden turismi perustuu viiniin, kauniisiin maisemiin, ulkoiluun ja alueen historiaan. Matkailijalle auto on välttämätön. Vapaa-ajalla tutustuin useisiin historiallisiin kohteisiin (luostari, kirkko, perinteinen saven valaminen, keski-aikainen luola) ja kävin monilla näköalapaikoilla ihailemassa jyrkkiä vuoren rinteitä ja kauniita jokimaisemia. Alueesta on tehty todella monipuoliset nettisivut matkailijoita varten. Miltei joka kylässä on turisti-info, josta saa karttoja ja hyviä vinkkejä vierailukohteiksi. 

Tunnelmat matkan jälkeen

Mikä yllätti minut? Säätila oli melko kylmä ja useina päivinä satoi. Jouduin jopa ostamaan toppatakin, etten palelisi. Alueen asukkaiden englannin kielen taito oli parempi kuin olin odottanut. Yllättävän monessa paikassa oli vähintään yksi englanninkieltä puhuva.

Eniten kuitenkin yllätyin siitä, kuinka ihana kokemus harjoittelu oli. Se ylitti kaikki odotukseni. Opin paljon uusia asioita, sain niistä itsevarmuutta, minulla on nyt mukavia uusia ystäviä ja sydämessä on erityinen paikka Galicialle.

Suosittelen kansainvälistä vaihtoa jokaiselle! Lisätietoja saa kv-ohjaajilta ja omilta opettajilta.

Virve Kivelä
matkailualan opiskelija