Blogi: Erasmus+ -vaihdossa Norjassa
24.2.2025 julkaistuKokkiopiskelija Tom Johansson kertoo ulkomaanjaksosta Norjassa. Työelämäjakso ulkomailla avartaa ja avaa uusia mahdollisuuksia - ehkä jopa töitä kesäksi!

Idea ulkomaanjaksosta ja ennakkovalmistelut
Päätin lähteä Erasmus+ -vaihtoon, sillä minua kiehtoi ajatus ulkomailla työskentelemisestä ja uuden kulttuurin kokemisesta. Erityisesti Norja oli ollut pitkään haaveideni kohteena, sillä en ollut koskaan aikaisemmin käynyt siellä. Minulla on suuri kiinnostus norjalaista ruokakulttuuria kohtaan, ja erityisesti halusin oppia käsittelemään ja valmistamaan kuningasrapua. Sitä kuitenkin käytettiin hotellin keittiössä yllättävän vähän, sillä rapujen valmistus oli varattu erityisesti kuningasrapu-safarin oppaille. Sain silti maistella kuningasrapua kyllästymiseen asti sekä tutustua sen valmistukseen.
Ennakkovalmistelut sujuivat suhteellisen helposti (suuri kiitos opettaja Marille), mutta jouduin luonnollisesti perehtymään käytännön asioihin, kuten asumisjärjestelyihin ja työtehtäviin. Oli myös tärkeää valmistautua siihen, että työpaikalla tulisin kohtaamaan monikulttuurisen työympäristön.
Kuningasravut tulivat reissussa tutuksi.
Työskentely Norjassa
Päädyin työskentelemään Snowhotel Kirkenesissä, joka on tunnettu ympärivuotisesta jää- ja lumihotellistaan. Tämä ainutlaatuinen hotelli on monen matkailijan unelmakohde, ja se vetää puoleensa turisteja ympäri maailmaa. Snowhotel ei kuitenkaan ollut vain paikka, jossa asiakkaat yllätettiin jääveistoksilla – siellä tarjottiin myös muita elämyksiä, kuten kuningasrapu- ja husky-safareita, ulkojoogaa, saamelaiseen elämäntyyliin tutustumista paikallisen saamelaisen johdattamana sekä tietysti pakollinen ”aurora-hunting” eli revontulien metsästystä.
Työpaikalla minut vastaanotettiin todella hyvin. Ilmapiiri oli avoin ja ystävällinen, ja hotellin pienen koon vuoksi uudet kasvot tulivat varsin nopeasti tutuiksi. Suurin osa henkilökunnasta oli kansainvälistä, mikä toi oman lisänsä työympäristöön. Pystyin kuitenkin nopeasti sopeutumaan työpaikan arkeen ja tutustumaan uusiin työtovereihini.
Sopeutuminen työympäristöön ja kulttuuriin
Snowhotelin henkilökunnan asuinolosuhteet olivat hyvät, sillä jaoimme tilan mukautetussa soluasunnossa, jossa oli kullekin oma vessa ja suihku. Keittiö ja olohuone olivat yhteiskäytössä. Asuinpaikka oli rauhallinen ja mukautui hyvin työrytmiin.
Pääsin valmistamaan monenlaisia ruokia sekä osallistumaan erilaisten lautasannosten tekemiseen. Työtehtävät olivat vaihtelevia ja mielenkiintoisia, ja tämä piti mielen virkeänä koko jakson ajan. Sopeutuminen työhön oli helppoa, vaikka kielimuuri olikin aluksi pieni haaste. Keittiössä ei nimittäin työskennellyt yhtään norjalaista, vaan työntekijät olivat enimmäkseen puolalaisia, etelä-amerikkalaisia ja keski-eurooppalaisia.
Kirkkoniemessä asuu sijantinsa vuoksi paljon venäjänkielistä väestöä, joista suurin osa osaa norjaa, mutta englantia ei juurikaan. Opettelin vapaa-ajalla norjan kielen alkeita, jotta päivittäinen vuorovaikutus paikallisten kanssa olisi helpompaa.
Oppiminen ja kehitys
Itse asetin päämääräkseni oppia norjalaisten ruokien sekä erityisesti lautasannosten valmistamista, ja tässä tavoitteessa onnistuin hyvin. Opin paljon uutta, vaikka ohjausta ei aina ollut tarjolla samalla tavalla, mihin olin tottunut Suomessa. Ennen kaikkea opin tekemään itsenäisiä valintoja ja olemaan aktiivinen työssäni. Oman kokemukseni mukaan Suomessa on tapana perehdyttää uudet työntekijät perusteellisemmin, kun taas Norjassa töitä tehtiin enemmän omatoimisesti ja oppiminen tapahtui tekemällä.
Jatkosuunnitelmat ja oppimisen hyödyntäminen
Tämä kokemus ei jäänyt vain yksittäiseksi matkaksi, vaan se herätti minussa vahvan kiinnostuksen Norjaa kohtaan. Harjoittelun aikana pääsin työhaastatteluun saman yhtiön toiseen ravintolaan, ja tällä hetkellä odotan jännityksellä, pääsenkö töihin Etelä-Norjaan ensi kesäksi! Tällaisista kokemuksista ei voi kuin oppia ja kehittyä, ja toivon, että tämä kokemus avaa ovia myös muille kansainvälisille mahdollisuuksille tulevaisuudessa.
Erasmus+ -vaihto oli monella tapaa silmiä avaava kokemus, joka on auttanut minua ymmärtämään paitsi työelämää, myös omaa kykyäni sopeutua vieraaseen ympäristöön ja kulttuuriin. Suosittelen lämpimästi muille, jotka miettivät ulkomaille harjoitteluun lähtemistä – se on kokemus, joka jää mieleen pitkäksi aikaa!
Tom Johansson,
kokkiopiskelija
![]() |