Keskeyttäminen ja eroaminen
Opiskelija voi keskeyttää opiskelunsa tai oppivelvollisuuden suorittamisen väliaikaisesti, jos hänellä on siihen perusteltu syy. Opiskelija voi myös ilmoittaa eroavansa oppilaitoksesta.
Miten toimia keskeyttämisessä?
Opiskelija tai alaikäisen opiskelijan huoltaja voi hakea opiskelun väliaikaista keskeyttämistä.
Ota yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla omaan opinto-ohjaajaan, omaohjaajaan tai asiakkuusvastaavaan.
Omaohjaaja, opinto-ohjaaja tai asiakkuusvastaava järjestää keskeyttämisestä ohjauskeskustelun opiskelijan ja alaikäisen opiskelijan huoltajan kanssa.
Keskustelu voidaan toteuttaa myös puhelimitse tai etäyhteydellä.
Keskusteluissa tarkistetaan keskeyttämisen peruste ja syy sekä voidaanko sillä perusteella opiskelu keskeyttää väliaikaisesti ja kuika pitkää keskeytystä haetaan.
Keskustelujen pohjalta omaohjaaja, opinto-ohjaaja tai asiakkuusvastaava täyttää väliaikaisen keskeyttämisen hakemus-päätös -lomakkeen ja toimittaa sen opiskelijalle ja alaikäisen opiskelijan huoltajalle allekirjoitettavaksi. Hakemuksen allekirjoitus toteutetaan sähköisesti tai manuaalisesti.
Opiskelijan ja huoltajan allekirjoitusten jälkeen opinto-ohjaaja tai asiakkuusvastaava tekee päätöksentekijälle esityksen opiskelijan opintojen väliaikaisesta keskeyttämisestä.
Päätöksen keskeyttämisestä tekee Lapin koulutuskeskus REDUssa toimialapäällikkö tai pedagoginen päällikkö. Santasport Lapin Urheiluopiston opiskelijoiden osalta päätöksen tekee rehtori.
Opintotoimisto toimittaa päätöksen oikaisuvaatimusohjeineen opiskelijalle ja huoltajalle.
Opintotoimisto kirjaa keskeyttämisen tiedot opintohallintojärjestelmään ja valtakunnalliseen Koski-tietovarantoon, jonka kautta mm. Kela ja muut viranomaiset saavat tiedon keskeytysjaksosta, mikä mm. katkaisee opintotuet ja muut opintososiaaliset edut keskeytyksen ajaksi.
Opiskelijan on palattava opiskelemaan oppilaitokseen keskeyttämisen päätöksessä kirjattuun keskeytysjakson päätyttyä. Jos opiskelijalla on este tulla opiskelemaan, asiasta on ilmoitettava oppilaitokseen opinto-ohjaajalle tai asiakkuusvastaavalle ennen keskeytysajan päätyttyä.
Jos opiskelija ei palaa keskeytysjakson jälkeen opiskelemaan, oppilaitos käynnistää opiskelijan eronneeksi katsomisen menettelyn. Ennen eronneeksi katsomista opiskelija ja alaikäisen opiskelijan huoltaja kutsutaan kuulemistilaisuuteen.
Miten eroamisesta ilmoitetaan
Opiskelija tai alaikäisen opiskelijan huoltaja voi ilmoittaa opiskelijan eroamisesta ottamalla yhteyttä oppilaitokseen
Ota yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla omaan opinto-ohjaajaan, omaohjaajaan tai asiakkuusvastaavaan.
Opinto-ohjaaja tai asiakkuusvastaava järjestää eroamisesta ohjauskeskustelun opiskelijan ja alaikäisen opiskelijan huoltajan kanssa.
Keskustelu voidaan toteuttaa myös puhelimitse tai etäyhteydellä.
Keskusteluissa tarkistetaan eroamisen perustelu ja syy sekä voidaanko sillä perusteella tehdä päätös opiskelijan eronneeksi katsomisesta.
Keskusteluissa selvitetään myös muita vaihtoehtoja eroamisen sijaan. Eron sijaan suositellaan, että eroamisen sijaan opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) tavoitteen muuttamista siten, että opiskeluaikaa lyhennetään luopumalla osittain aiemmasta tutkinto-, tutkinnon osien- tai lukio-opintojen tavoiteesta.
Keskustelujen pohjalta opinto-ohjaaja tai asiakkuusvastaava täyttää eroilmoitus-päätös -lomakkeen ja toimittaa sen opiskelijalle ja alaikäisen opiskelijan huoltajalle allekirjoitettavaksi. Eroilmoituksen allekirjoitus toteutetaan sähköisesti tai manuaalisesti.
Opiskelijan ja huoltajan allekirjoitusten jälkeen opinto-ohjaaja tai asiakkuusvastaava tekee päätöksentekijälle esityksen opiskelijan eronneeksi katsomisesta.
Päätöksen eronneeksi katsomisesta tekee Lapin koulutuskeskus REDUssa toimialapäällikkö tai pedagoginen päällikkö. Santasport Lapin Urheiluopiston opiskelijoiden osalta päätöksen tekee rehtori.
Opintotoimisto toimittaa päätöksen oikaisuvaatimusohjeineen opiskelijalle ja huoltajalle.
Opintotoimisto kirjaa eroamisen opintohallintojärjestelmään ja valtakunnalliseen Koski-tietovarantoon, jonka kautta mm. Kela ja muut viranomaiset saavat tiedon eroamisesta, mikä mm. lopettaa opinto-oikeuteen liittyvät opintotuet ja muut opintososiaaliset edut.
Opiskelijalle toimitetaan myös todistus suoritetuista tutkinnon osista sekä opintosuoritusote.